Drón repíti asztalhoz a rendelést

A szingapúri étteremben használt drónokkal nem az emberi munkaerőt akarják kiváltani, mindössze  a hatékonyságot szeretnék növelni.

Az utóbbi időben elég sok hírt olvashattunk arról, hogyan alkalmazzák már több helyen is sikerrel a drónokat a vendéglátásban. Korábban pizza és szusi házhozszállításáról, legutóbb pedig egy kínai csomagküldő szolgáltatásról írtunk, most pedig arról olvashatunk, hogyan segítik a drónok a felszolgálók munkáját egy étteremben.

„Alkalmazottakkal már most is elég szűken vagyunk, nem azért fordultunk ehhez a megoldáshoz, hogy a pincéreket helyettesítsük vele, inkább nevezném optimalizálásnak” – magyarázta a szokatlan döntés hátterét az étteremlánc ügyvezetője, Edward Chia. Drónok alkalmazására eddig nem volt példa a vendéglátóipar történetében, a meglehetősen utópisztikus jövőképet vizionáló döntéssel a Szingapúrban öt éttermet üzemeletető Timbre Group rukkolt elő, miután a városállamban – sok más szektorhoz hasonlóan – a vendéglátóipart is sújtják az állam munkaerő-áramlást szigorító intézkedései – írja a CNBC.

{youtube|id=GPFOIE_QjiI}

Az állam a gazdaság külföldi munkaerőtől való függőséget és a hatékonyság növekedését próbálja a korlátozásokkal elérni. Az elképzelés szerint a drónok inkább ezt a munkaerőhiányt fogják pótolni azzal, hogy segítik a pincérek munkáját. Ugyanis jelenleg Chia elmondása szerint az alkalmazottak sok idejét emészti föl a konyha és az éttermi rész közti szaladgálás. A drónokkal ezt az utat kívánják lerövidíteni. „Természetesen nem a drónok fognak felszolgálni, az emberi érintkezés folyamatát fontosnak tartjuk, amire a vendégeinknek is igénye van, a drónok mindössze egy központi asztalra repítik majd ki a megrendelést, ahonnan a pincérek viszik tovább az ételeket, italokat” – mondja az ügyvezető, aki szerint így a pincéreknek sokkal több idejük marad arra, hogy magasabb hozzáadott értékkel bíró folyamatokra fordítsák idejüket és energiájukat, és többet foglalkozzanak a vendégekkel. A tejes cikk a hvg-hu oldalon olvasható.

Forrás: hvg.hu


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.