Az év legtrendibb hazai pezsgői

Sokszor az utolsó pillanatokra marad az ünnepi pezsgővásárlás, holott, ha időben ébredünk, és nem a sarki boltban vesszük meg a koccintanivaló bubis italt, a kellemes együttlétet megalapozó különlegességekkel lephetjük meg barátainkat a Pince Művek szerint.

A programozható pezsgő

Túl sok a kütyük iránt lelkesedő barátja? Megvan nekik az ideális ajándékpezsgő: most már Magyarországon is van olyan bor, ami az NFC (Near Field Communication) technológia révén kommunikál a felhasználókkal. A Kern Pince balatonszőlősi olaszrizling–rizlingszilváni kézműves pezsgőjén – először Magyarországon – már van olyan chip, amely automatikusan kapcsolatba lép a címkéhez közel kerülő mobilokkal. Az egyedileg programozható chipek révén akár rögtön boldog újévet kívánhatunk a megajándékozottnak, de a borkultúrát is terjeszthetjük: elnavigálhatjuk az érdeklődőket egy olyan honlapra, ahol alaposan tájékozódhatnak a gyöngyözőbor, a habzóbor és a minőségi pezsgők közötti különbségekről. Az egyre olcsóbban előállítható technológia már rövidtávon kiválthatja a zárjegyet is, segítségével ugyanis minden egyes palack – és annak tartalma – nyomon követhető. A Kern Pince brut, tehát különlegesen száraz, elegáns pezsgőjének következő évjárataiban kvázi expedíciós likőrként Tokaj-Hegyalján termelt aszút fognak használni.

Légli pezsgő: az egyensúly a lényeg

Ha másféle különlegességre vágynak ismerősei, dönthet úgy, hogy megkóstoltatja velük a VinCE magazin borszakmai lap legutóbbi pezsgőtesztjének hazai éllovasát, Légli Ottónak, a HNT (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa) elnökének pezsgőjét. A rajnai rizling és pinot blanc alapborokból tradicionális eljárással készült ital a balatonboglári pincészet második komoly évjárata a műfajban. „Az első pezsgőnk 2009-ben született meg, és mert a pezsgőt is a bor oldaláról közelítjük meg, az első nem lehetett más, csakis rajnai rizling – mondja a 2010-ben az Év Bortermelőjének és a Borászok Borászának is megválasztott termelő. Légli Ottó az egyensúlyt tartja a legfontosabbnak a pezsgőkészítésben: ne legyen túl magas az alkohol, ellenben a sav legyen határozott. Az akár hároméves érlelést is bevállaló borász friss, lendületes, légies pezsgőket szeretne termelni – a piac eddigi visszajelzései alapján ez sikerült is neki.

Taschner: kísérőpezsgő fogásokhoz

Kevés hazai pincészetnél található meg mind a három Champagne-ban termelt szőlőfajta, a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier. Ezen kevesek közé tartozik a Soproni borvidéken gazdálkodó Taschner Kurt. A tradicionális pezsgőkészítést Magyarországon az elsők között kipróbáló szakember annak idején az ausztriai Szigeti Pezsgőpincészettel tette meg az első lépéseket, ám ma már ott tart, hogy gourmet vacsorák, degusztációs menük különböző fogásához is könnyen ajánlhat kísérőpezsgőt – mindezt a saját szortimentjéből.

A pezsgőház kínálata igen átfogó: legidősebb tételük a ritkaságnak számító 2008-as degorzsálatlan chardonnay, amelyben ott van a finomseprő, ugyanakkor a koronazárat már parafa dugóra cserélték. A 2010-es chardonnay és a 2010-es pinot noir–blanc de noir pezsgőjükből magnum palackos változatok vannak forgalomban, míg a 2012-es évjáratból többek között elérhető a chardonnay és a pinot noir rosé pezsgő is. „Hiszek a borvidékünkben” – tesz hitvallást a soproni terroir mellett Taschner Kurt, akinek tartalmas, méthode traditoinelle eljárással készült pezsgői kevésbé a francia, mint inkább a német stílust idézik.

Bock Marcell pezsgő,  a kihívás

Ma már sokak ünnepi asztalára kerül egy-egy palack Bock-bor, miért ne lehetne koccintani akár Bock-pezsgővel is az ünnepek idején? Az élet élvezetére felesküdött Bock József olyasfajta játéknak tartja a pezsgőkészítést, amely „kihívás a borász számára, hogy meg tudja-e csinálni, vagy sem”. A villányi termelő 2007-ben határozta el, hogy pezsgőt is fog készíteni. Ehhez úgy szüretelnek, hogy ne legyen 17 mustfoknál magasabb a szőlő cukortartalma, amiből egy 11 alkoholfok körüli, friss, illatos, finom savakkal rendelkező fehérbort készítenek. Amit aztán beoltanak Champagne élesztővel, majd következik a letöltés, és a palackos erjedés-érlelés hosszú folyamata. A Bock Pince Marcell névre keresztelt pezsgője minden esetben chardonnay és pinot noir alapborból készül, ehhez az illat miatt olykor még egy kis hárslevelűt vagy rajnai rizlinget is tesznek 5-15 százalék erejéig.

Pezsgő, habzó- vagy gyöngyözőbor?

Ünnepek idején sokféle buborékos bor kerülhet a poharunkba – pezsgő, habzó- vagy gyöngyözőbor –, de tudjuk-e, melyik mit jelent? Mindegyik italban van szén-dioxid, ám a legfőbb különbség abban rejlik, hogyan kerül a buborék az italba. A pezsgőnél cukrot és élesztőket adnak az alapborhoz, így az egy második erjedésen megy keresztül. Ennek során szén-dioxid képződik, amely a palackban uralkodó nagy nyomás miatt elnyelődik a pezsgőben. Ha ez 0,75 l-es palackban történik, akkor tradicionális champagne-i eljárásról beszélünk. Az így készült pezsgőkben a legfinomabb a buborékok szerkezete, mivel azok a természetes erjedés hosszú folyamata során apróvá, simulékonnyá válnak.

A kereskedelmi forgalomba kerülő pezsgők legnagyobb része azonban nem palackban, hanem tankban készül, ez esetben a szénsavasságot eredményező másodlagos erjedés nyomásálló rozsdamentes acéltartályokban történik. A gyöngyözőbor buboréktartalma természetes és mesterséges eredetű is lehet, vagyis a szén-dioxidot mesterséges úton is hozzáadhatják a kész borhoz. Minimum 1, maximum 2,5 bar nyomás uralkodhat a palackban, az alkoholtartalom pedig 7%-tól indul, és a gyöngyözőborban körülbelül fele annyi széndioxid van, mint a habzóborban vagy pezsgőben. A habzóborba a szén-dioxidot minden esetében mesterségesen teszik bele, úgy hogy a palackban legalább 3 bar túlnyomás uralkodjon.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből

Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből 

Utoljára 2020-ban volt nyereséges a cég, bár akkor is mindössze 3,3 milliós profitot könyvelhetett el.
További magyar sikerek a rizlingek világbajnokságán

További magyar sikerek a rizlingek világbajnokságán 

A Gottwald családi pincészetének két olaszrizling bora is arany, illetve platina értékelést kapott a rangos Grow du Monde versenyen.
Változik a Frei-koncepció: könyvesboltok ölelése helyett önálló kávézók

Változik a Frei-koncepció: könyvesboltok ölelése helyett önálló kávézók 

Frei Tamás rövid időre megszakítva világ körüli kávés körútját néhány napra Magyarországra látogatott, és ha már ideérkezett, június 11-én felavatta legújabb flagship-kávézóját.
Bajban a McDonald's - égető a munkaerőhiány, túl gyors a fluktuáció

Bajban a McDonald's - égető a munkaerőhiány, túl gyors a fluktuáció 

A McDonald's, mint sok más étteremlánc, súlyos munkaerőhiánnyal küzd világszerte. Ennek oka összetett, most megpróbáljuk végig venni nehézségeik okait.
A sportközvetítések és a sör lendítheti fel a balatoni turizmust

A sportközvetítések és a sör lendítheti fel a balatoni turizmust 

Az elmúlt évek  tapasztalatai azt mutatják, hogy egy-egy világverseny idején, hétköznapokon 20-40 százalékkal, de hétvégéken akár 150 százalékkal is megnőhet a balatoni éttermekben, sörözőkben megforduló vendégek száma.
Ez történt az idei METRO Fenntartható Gasztronómia Fórum és Díjátadón

Ez történt az idei METRO Fenntartható Gasztronómia Fórum és Díjátadón  

Ahol a fő téma a generációk megértése a jövőkompatibilis vendéglátásért volt.
Mutatjuk 2024 legjobb cukrászdáit

Mutatjuk 2024 legjobb cukrászdáit 

Ide menjünk sütizni, ha valami kivételesre vágyunk - az idei legédesebb kísértések.
Újdonságokkal jön a bulinegyed ikonikus bárja

Újdonságokkal jön a bulinegyed ikonikus bárja 

Mostantól a laza esték mellett új, minden nap elérhető brunch-kínálattal, juice-okkal és szezonális ételekkel találkozhatnak a vendégek.
Kategóriagyőztes a Figula Pincészet bora

Kategóriagyőztes a Figula Pincészet bora 

A Balatonfüreden megrendezett GROW du Monde borverseny díjátadó ünnepségén öt trófeát adtak át a kategóriagyőzteseknek.
Harcsa&Krumpli, Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves - mi jöhet még?

Harcsa&Krumpli, Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves - mi jöhet még? 

Itt a pályázati felhívás - idén is keresik az Év Strandételét.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.