Az olasz gasztronómia kiválóságai utaztak a Titanicon

(MTI) - A hajószerencsétlenség századik évfordulóján a Titanicon utazó olaszokról emlékeznek meg Itáliában - az óceánjáróval elsüllyedt olasz ételkülönlegességekkel együtt.

Parmezán, gorgonzola, olivaolaj, vörösbor: az olasz gasztronómia legjobbjai utaztak a Titanicon - nyilatkozta a sajtónak az évforduló alkalmából Gabriele Arlotti gasztrokutató. A korabeli óceánjárók élelmiszerkészleteinek ismerőjeként Arlotti rekonstruálta a Titanic luxuséttermének kínálatát. Segítséget nyújtottak az óceánjáró fennmaradt menükártyái is. Az első osztályú vendégeknek felszolgált ételekhez gyakran használtak parmezán sajtot, erőleveshez vagy vékony szeletekben szolgálva fel. Az értékes parmezánt külön biztosították, a gorgonzolát pedig jegelve tudták konzerválni - hangoztatta Arlotti, aki a Titanicra küldött parmezánformák számát is azonosította. A Titanic luxuséttermét az Egyesült Államokba emigrált Luigi Gatti vezette. Gatti előnyben részesítette az olasz alapanyagokat és harminchárom olasz pincért is vitt magával a hajóra, az akkori vendéglátás legjobbjait. Közöttük volt a hét nyelven beszélő Ugo Banfi és Emilio Poggi, aki életét veszítette, de a nadrágzsebében talált pezsgősdugót leszármazottjai a mai napig őrzik az olasz Savonában. A hajón összesen negyven olasz utazott, közülük két utas maradt életben. Egyikük a kőfaragó, grafikusművész Emilio Portalupi volt, akinek története az olasz sajtó szerint a James Cameron rendezte film főszereplőjét, Jack Dawsont idézi. Huszonnégy évesen halt meg a Titanicon Giuseppe Peduzzi, akinek rokonai az ötvenes években állítottak üres sírt a lombardiai Schignanóban. A sírjára feltett fényképet később ellopták, de a mostani évfordulóra az önkormányzat rekonstruálta Peduzzi vonásait. (MTI)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.