Parmezán, gorgonzola, olivaolaj, vörösbor: az olasz gasztronómia legjobbjai utaztak a Titanicon - nyilatkozta a sajtónak az évforduló alkalmából Gabriele Arlotti gasztrokutató. A korabeli óceánjárók élelmiszerkészleteinek ismerőjeként Arlotti rekonstruálta a Titanic luxuséttermének kínálatát. Segítséget nyújtottak az óceánjáró fennmaradt menükártyái is. Az első osztályú vendégeknek felszolgált ételekhez gyakran használtak parmezán sajtot, erőleveshez vagy vékony szeletekben szolgálva fel. Az értékes parmezánt külön biztosították, a gorgonzolát pedig jegelve tudták konzerválni - hangoztatta Arlotti, aki a Titanicra küldött parmezánformák számát is azonosította. A Titanic luxuséttermét az Egyesült Államokba emigrált Luigi Gatti vezette. Gatti előnyben részesítette az olasz alapanyagokat és harminchárom olasz pincért is vitt magával a hajóra, az akkori vendéglátás legjobbjait. Közöttük volt a hét nyelven beszélő Ugo Banfi és Emilio Poggi, aki életét veszítette, de a nadrágzsebében talált pezsgősdugót leszármazottjai a mai napig őrzik az olasz Savonában. A hajón összesen negyven olasz utazott, közülük két utas maradt életben. Egyikük a kőfaragó, grafikusművész Emilio Portalupi volt, akinek története az olasz sajtó szerint a James Cameron rendezte film főszereplőjét, Jack Dawsont idézi. Huszonnégy évesen halt meg a Titanicon Giuseppe Peduzzi, akinek rokonai az ötvenes években állítottak üres sírt a lombardiai Schignanóban. A sírjára feltett fényképet később ellopták, de a mostani évfordulóra az önkormányzat rekonstruálta Peduzzi vonásait. (MTI)
Az olasz gasztronómia kiválóságai utaztak a Titanicon
(MTI) - A hajószerencsétlenség századik évfordulóján a Titanicon utazó olaszokról emlékeznek meg Itáliában - az óceánjáróval elsüllyedt olasz ételkülönlegességekkel együtt.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható
A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny
2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében.
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként
Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem
A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben
2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon
Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól
Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten
Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke
A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.