Az oroszoknak tetszik a szesz-szigor

Friss felmérés szerint az orosz fogyasztók többségében támogatják azt, a nyár folyamán hatályba lépett szabályozást, amely jelentősen szigorítja az alkoholos italok reklámozását és fogyasztását is - írja a infogyor.hu.

Dimitrij Medvegyev júniusban írta alá azt a törvényt, amely a reklámszabályok szigorítása mellett az éttermek és kávézók kivételével tiltja az alkoholfogyasztást a nyilvános helyeken, továbbá amelynek értelmében alkoholos ital nem árusítható este 11 óra és reggel 8 óra között.

Az All-Russian Public Opinion Research Center (VTsIOM) felmérése szerint a rendelkezés az orosz fogyasztók széleskörű támogatását élvezi. A válaszadók 94 százaléka egyetért azon kereskedők szigorúbb büntethetőségével, akik kiskorúaknak adnak el alkoholos italt. 95 százalékuk helyesli, hogy a jövőben nem lehet alkoholt értékesíteni sport és oktatási épületek helyszínén, 93 százalékuk pedig elfogadja azt az intézkedést is, amely a kiskorúak által is használt médiafelületeken tiltja az alkoholos italok reklámozását. A megkérdezettek 84 százaléka helyesli a nyilvános helyeken történő alkoholfogyasztás szigorítását, 83 százalék egyetért az értékesítési időszak szűkítésével is.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy valamelyest csökkent az alkoholfogyasztók aránya az elmúlt években. A 2009-ben mért 23 százalékról 20 százalékra csökkent azok aránya, akik heti több alkalommal fogyasztanak alkoholtartalmú italt. Ugyanezen időszak alatt 24-ről 29 százalékra nőtt azok aránya, akik viszont soha nem isznak alkoholt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) orosz szakértője szerint az alkoholfogyasztás csökkenése már 2005-ben megkezdődött. Akkor az egy főre jutó alkoholfogyasztása 15,7 liter volt, ma ez a szám 12 liter között mozog. (forrás: infogyor, foto AP)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.