Az oroszoknak tetszik a szesz-szigor

Friss felmérés szerint az orosz fogyasztók többségében támogatják azt, a nyár folyamán hatályba lépett szabályozást, amely jelentősen szigorítja az alkoholos italok reklámozását és fogyasztását is - írja a infogyor.hu.

Dimitrij Medvegyev júniusban írta alá azt a törvényt, amely a reklámszabályok szigorítása mellett az éttermek és kávézók kivételével tiltja az alkoholfogyasztást a nyilvános helyeken, továbbá amelynek értelmében alkoholos ital nem árusítható este 11 óra és reggel 8 óra között.

Az All-Russian Public Opinion Research Center (VTsIOM) felmérése szerint a rendelkezés az orosz fogyasztók széleskörű támogatását élvezi. A válaszadók 94 százaléka egyetért azon kereskedők szigorúbb büntethetőségével, akik kiskorúaknak adnak el alkoholos italt. 95 százalékuk helyesli, hogy a jövőben nem lehet alkoholt értékesíteni sport és oktatási épületek helyszínén, 93 százalékuk pedig elfogadja azt az intézkedést is, amely a kiskorúak által is használt médiafelületeken tiltja az alkoholos italok reklámozását. A megkérdezettek 84 százaléka helyesli a nyilvános helyeken történő alkoholfogyasztás szigorítását, 83 százalék egyetért az értékesítési időszak szűkítésével is.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy valamelyest csökkent az alkoholfogyasztók aránya az elmúlt években. A 2009-ben mért 23 százalékról 20 százalékra csökkent azok aránya, akik heti több alkalommal fogyasztanak alkoholtartalmú italt. Ugyanezen időszak alatt 24-ről 29 százalékra nőtt azok aránya, akik viszont soha nem isznak alkoholt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) orosz szakértője szerint az alkoholfogyasztás csökkenése már 2005-ben megkezdődött. Akkor az egy főre jutó alkoholfogyasztása 15,7 liter volt, ma ez a szám 12 liter között mozog. (forrás: infogyor, foto AP)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.