Bár nem a legnagyobb területen termesztett fehérszőlő-fajta hazánkban, mégis sokak számára a „legmagyarabb fehérbor” az olaszrizling bora. A szőlőfajtát szinte minden borvidékünkön megtaláljuk; október 13-án, szombaton 14.00 órától pedig 14 borvidék közel 70 pincészete hozza el olaszrizlingjeit, olaszrizling alapú házasításait és más izgalmas tételeit a Hotel Corinthia Budapestben megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstolóra.
A széles kínálatban több évjárat, terroir, borstílus mutatkozik be; a látogatók a mindennapok boraként és kiváló fröccsalapként szolgáló friss, reduktív tételektől a dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsborokig az ország legjobb termelőinek kínálatából válogathatnak. Érdemes összekóstolni egyazon borvidék több pincészetének tételeit és ezeken keresztül felfedezni a hasonlóságokat és különbségeket, de ugyanilyen érdekes utazást kínál az egyes borvidékek olaszrizlingjeinek összevetése is.
A borokkal való ismerkedést a Borkollégium ingyenes pop-up school előadásai is segítik: az előadóként felkért borászok kóstolással egybekötött 25 perces villámkurzusokon mutatják be az olaszrizling különböző arcait, a fajtában rejlő szépségeket és lehetőségeket – többek között a Winelovers tesztgyőztes borát is.
„A Winelovers Nagykóstolókat minden alkalommal megelőzi a rendezvény tematikájához igazított borteszt, ahol ezúttal a 100% olaszrizling, illetve az olaszrizling alapú házasítások mérették meg magukat. A beküldött borok persze főleg a Balaton északi partjáról érkeztek, és végül a mindkét kategória győztese is innen került ki. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a borászok igenis szeretik versenyeztetni a boraikat, arra pedig még inkább, hogy milyen komoly szakmai zsűrivel dolgozhatunk ilyenkor együtt” – mondta el Ferenczi Csilla, a Winelovers bortesztek szervezője.
A zsűri:
A független szakértőkből álló hatfős zsűri a Borkollégiumban lezajlott teszten 52 olaszrizlinget és olaszrizling alapú házasítást kóstolt vakon és értékelt a 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján.
Zsűritagok: Blazsovzsky Péter - a Babel Budapest étterem head sommelier-je
Kielmayer Kristian - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, szaktanácsadó, a Borkollégium oktatója
Kollár Mariann - DipWSET, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója
Mészáros Gabriella - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója
Sue Tolson - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, szakíró (WineSofa)
Vancsik Ivett - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Vinoport online bormagazin és Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor főszerkesztője
Winelovers TOP 10 olaszrizling:
- Borbély Családi Pincészet, „Nász a Bácson” Badacsonyi Olasz rizling Limited Selection 2016
- Dobosi Pincészet, Bio Háromszög Olaszrizling 2016
- Szent Donát Birtok, Szent Donát Parcella 2016
- Figula Pincészet, Öreghegy Olaszrizling 2017
- Figula Pincészet, Sáfránkert Olaszrizling 2017
- Borbély Családi Pincészet, Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling Selection 2013
- Homola Pincészet, Sáfránkert Olaszrizling 2016
- Laposa Birtok, Apukám Világa 2016
- Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalmi Olaszrizling 2017
- Spiegelberg Kézműves Borpince, Somlói Olasz Rizling 2015
A legjobb olaszrizling alapú házasítás:
Folly Arborétum, Cédrus 2016 (olaszrizling és szürkebarát)
Sue Tolson borszakíró, a zsűri tagja így összegezte benyomásait: „A kóstolt borok sora meglehetősen sokszínű volt: számos olyan tétel szerepelt a mezőnyben, amely élénk, vibráló savasságával, tiszta, érett gyümölcsösségével és a szépen integrált hordóssággal mind a terroirt, mind pedig a szőlőfajtát képest volt megjeleníteni.”
Forrás: Vendég & Hotel