Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén

A korábbi évek tradícióinak folytatásaként 2018 októberében már hatodik alkalommal kerül reflektorfénybe Magyarország legnépszerűbb fehérbora. Az Olaszrizling Október nagykóstolón a névadó olaszrizlingekkel együtt több mint 200 különböző tétel várja a borkedvelőket.

Bár nem a legnagyobb területen termesztett fehérszőlő-fajta hazánkban, mégis sokak számára a „legmagyarabb fehérbor” az olaszrizling bora. A szőlőfajtát szinte minden borvidékünkön megtaláljuk; október 13-án, szombaton 14.00 órától pedig 14 borvidék közel 70 pincészete hozza el olaszrizlingjeit, olaszrizling alapú házasításait és más izgalmas tételeit a Hotel Corinthia Budapestben megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstolóra.

A széles kínálatban több évjárat, terroir, borstílus mutatkozik be; a látogatók a mindennapok boraként és kiváló fröccsalapként szolgáló friss, reduktív tételektől a dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsborokig az ország legjobb termelőinek kínálatából válogathatnak. Érdemes összekóstolni egyazon borvidék több pincészetének tételeit és ezeken keresztül felfedezni a hasonlóságokat és különbségeket, de ugyanilyen érdekes utazást kínál az egyes borvidékek olaszrizlingjeinek összevetése is.

A borokkal való ismerkedést a Borkollégium ingyenes pop-up school előadásai is segítik: az előadóként felkért borászok kóstolással egybekötött 25 perces villámkurzusokon mutatják be az olaszrizling különböző arcait, a fajtában rejlő szépségeket és lehetőségeket – többek között a Winelovers tesztgyőztes borát is.

„A Winelovers Nagykóstolókat minden alkalommal megelőzi a rendezvény tematikájához igazított borteszt, ahol ezúttal a 100% olaszrizling, illetve az olaszrizling alapú házasítások mérették meg magukat. A beküldött borok persze főleg a Balaton északi partjáról érkeztek, és végül a mindkét kategória győztese is innen került ki. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a borászok igenis szeretik versenyeztetni a boraikat, arra pedig még inkább, hogy milyen komoly szakmai zsűrivel dolgozhatunk ilyenkor együtt” – mondta el Ferenczi Csilla, a Winelovers bortesztek szervezője.

A zsűri:

A független szakértőkből álló hatfős zsűri a Borkollégiumban lezajlott teszten 52 olaszrizlinget és olaszrizling alapú házasítást kóstolt vakon és értékelt a 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján.

Zsűritagok: Blazsovzsky Péter - a Babel Budapest étterem head sommelier-je

Kielmayer Kristian - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, szaktanácsadó, a Borkollégium oktatója

Kollár Mariann - DipWSET, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója

Mészáros Gabriella - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója

Sue Tolson - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, szakíró (WineSofa)

Vancsik Ivett - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Vinoport online bormagazin és Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor főszerkesztője

Winelovers TOP 10 olaszrizling:

  1. Borbély Családi Pincészet, „Nász a Bácson” Badacsonyi Olasz rizling Limited Selection 2016
  2. Dobosi Pincészet, Bio Háromszög Olaszrizling 2016
  3. Szent Donát Birtok, Szent Donát Parcella 2016
  4. Figula Pincészet, Öreghegy Olaszrizling 2017
  5. Figula Pincészet, Sáfránkert Olaszrizling 2017
  6. Borbély Családi Pincészet, Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling Selection 2013
  7. Homola Pincészet, Sáfránkert Olaszrizling 2016
  8. Laposa Birtok, Apukám Világa 2016
  9. Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalmi Olaszrizling 2017
  10. Spiegelberg Kézműves Borpince, Somlói Olasz Rizling 2015

    A legjobb olaszrizling alapú házasítás:

    Folly Arborétum, Cédrus 2016 (olaszrizling és szürkebarát)

    Sue Tolson borszakíró, a zsűri tagja így összegezte benyomásait: „A kóstolt borok sora meglehetősen sokszínű volt: számos olyan tétel szerepelt a mezőnyben, amely élénk, vibráló savasságával, tiszta, érett gyümölcsösségével és a szépen integrált hordóssággal mind a terroirt, mind pedig a szőlőfajtát képest volt megjeleníteni.”

Forrás: Vendég & Hotel


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.