Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén

A korábbi évek tradícióinak folytatásaként 2018 októberében már hatodik alkalommal kerül reflektorfénybe Magyarország legnépszerűbb fehérbora. Az Olaszrizling Október nagykóstolón a névadó olaszrizlingekkel együtt több mint 200 különböző tétel várja a borkedvelőket.

Bár nem a legnagyobb területen termesztett fehérszőlő-fajta hazánkban, mégis sokak számára a „legmagyarabb fehérbor” az olaszrizling bora. A szőlőfajtát szinte minden borvidékünkön megtaláljuk; október 13-án, szombaton 14.00 órától pedig 14 borvidék közel 70 pincészete hozza el olaszrizlingjeit, olaszrizling alapú házasításait és más izgalmas tételeit a Hotel Corinthia Budapestben megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstolóra.

A széles kínálatban több évjárat, terroir, borstílus mutatkozik be; a látogatók a mindennapok boraként és kiváló fröccsalapként szolgáló friss, reduktív tételektől a dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsborokig az ország legjobb termelőinek kínálatából válogathatnak. Érdemes összekóstolni egyazon borvidék több pincészetének tételeit és ezeken keresztül felfedezni a hasonlóságokat és különbségeket, de ugyanilyen érdekes utazást kínál az egyes borvidékek olaszrizlingjeinek összevetése is.

A borokkal való ismerkedést a Borkollégium ingyenes pop-up school előadásai is segítik: az előadóként felkért borászok kóstolással egybekötött 25 perces villámkurzusokon mutatják be az olaszrizling különböző arcait, a fajtában rejlő szépségeket és lehetőségeket – többek között a Winelovers tesztgyőztes borát is.

„A Winelovers Nagykóstolókat minden alkalommal megelőzi a rendezvény tematikájához igazított borteszt, ahol ezúttal a 100% olaszrizling, illetve az olaszrizling alapú házasítások mérették meg magukat. A beküldött borok persze főleg a Balaton északi partjáról érkeztek, és végül a mindkét kategória győztese is innen került ki. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a borászok igenis szeretik versenyeztetni a boraikat, arra pedig még inkább, hogy milyen komoly szakmai zsűrivel dolgozhatunk ilyenkor együtt” – mondta el Ferenczi Csilla, a Winelovers bortesztek szervezője.

A zsűri:

A független szakértőkből álló hatfős zsűri a Borkollégiumban lezajlott teszten 52 olaszrizlinget és olaszrizling alapú házasítást kóstolt vakon és értékelt a 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján.

Zsűritagok: Blazsovzsky Péter - a Babel Budapest étterem head sommelier-je

Kielmayer Kristian - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, szaktanácsadó, a Borkollégium oktatója

Kollár Mariann - DipWSET, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója

Mészáros Gabriella - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója

Sue Tolson - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, szakíró (WineSofa)

Vancsik Ivett - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Vinoport online bormagazin és Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor főszerkesztője

Winelovers TOP 10 olaszrizling:

  1. Borbély Családi Pincészet, „Nász a Bácson” Badacsonyi Olasz rizling Limited Selection 2016
  2. Dobosi Pincészet, Bio Háromszög Olaszrizling 2016
  3. Szent Donát Birtok, Szent Donát Parcella 2016
  4. Figula Pincészet, Öreghegy Olaszrizling 2017
  5. Figula Pincészet, Sáfránkert Olaszrizling 2017
  6. Borbély Családi Pincészet, Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling Selection 2013
  7. Homola Pincészet, Sáfránkert Olaszrizling 2016
  8. Laposa Birtok, Apukám Világa 2016
  9. Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalmi Olaszrizling 2017
  10. Spiegelberg Kézműves Borpince, Somlói Olasz Rizling 2015

    A legjobb olaszrizling alapú házasítás:

    Folly Arborétum, Cédrus 2016 (olaszrizling és szürkebarát)

    Sue Tolson borszakíró, a zsűri tagja így összegezte benyomásait: „A kóstolt borok sora meglehetősen sokszínű volt: számos olyan tétel szerepelt a mezőnyben, amely élénk, vibráló savasságával, tiszta, érett gyümölcsösségével és a szépen integrált hordóssággal mind a terroirt, mind pedig a szőlőfajtát képest volt megjeleníteni.”

Forrás: Vendég & Hotel


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.