Balatoni borászok közös kóstolója a tó közepén

Bemutatták a – balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat tömörítő - Balatoni Kör egyesület „Kóstold Körbe!” kiadványát, sétáló borkóstoló kíséretében, a Szántód és Tihany között közlekedő kompon.  

A 2014-ben alakult Balatoni KÖR, a tóhoz tartozó 3 megyét, 6 borvidéket az egyesületi tagok vállalkozásai által összekötő szervezet. A Balatoni Kör fő mozgatórugója az értékvédelem, az összefogás és a közös gondolkodás.

Mi továbbra is az egész éves Balatonban hiszünk, és ezen dolgozunk nap, mint nap. Látható, mérhető eredményeink vannak ezen a téren, de a vendéglátás többi szereplőjének is fel kellene végre ismernie, hogy az összes munkaerőpiaci probléma gyökere a szezonalitás, mondta Szilágyi Lajos, a kiadvány szerkesztője, a Balatoni Kör elnöke. „Az országban és az egész világban zajló inflációs folyamatoktól sajnos mi sem tudjuk függetleníteni vállalkozásainkat. Az energiaárak, a nyersanyagköltségek, a bérek növekedése extra terheket jelentenek az idei évben. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy az azonos kategóriájú vendéglátóhelyek árait összehasonlítva, még mindig kedvezőbb árakkal várjuk a vendégeket, mint a kedvelt tengerparti üdülőhelyek”, tette hozzá.

 

A „Kóstold Körbe!” füzet megtalálható minden, a kiadványban szereplő helyszínen, és segít eligazodni a vendégnek, ha például kutya- vagy családbarát helyet keres, esetleg tóparti éttermet vagy romantikus szállást, rendezvényhelyszínt, borászatot, pálinkafőzdét vagy exkluzív hotelt.

„Az előzetes foglalási adatok ismeretében ezen a nyáron is rekordszámú látogató várható a tó körüli településeken. Ami változás az előző 2 évhez képest, hogy a külföldi desztinációk is eltörölték a korlátozásokat, így az idei évben várhatóan azok jönnek a Balatonhoz, akik tudatosan választják turisztikai célpontként", állapította meg Szilágyi Lajos.

Az új, 2021-es évjáratú BalatonBorok szintén 2022. május 24-én - igazán stílusos helyszínen-, a Szántód és Tihany között közlekedő kompon debütáltak a nagyközönség előtt. 

A BalatonBor olaszrizling szőlőfajtából készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor.A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, idén már a 7. évjárat került palackokba. 

Ebben az évben 18 balatoni borászat kezdhette meg a BalatonBor palackozását, egységes megjelenés alatt: 

-       Cseh Családi Pincészet

-       Barna Pince

-       Dombi Pince

-       Laposa Birtok

-       Zelna Borászat

-       Hujber Pincészet

-       Veszprémi Pince

-       Gyukli Pince

-       Fata Pincészet

-       Tagyon Birtok

-       Koronczai Pince

-       Dobosi Birtok

-       Bogáromi Borbirtok

-       Istvándy Pincészet

-       Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

-       Feind Pincészet

-       Szeremley Birtok

-       Pócz Pincészet

Forrás: Balatoni Kör


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.