Basilicus Borkultúra Központ nyílik Tokaj-Hegyalján

Hegyalján már a honfoglalás előtt is műveltek szőlőt, a XVI. századtól kezdve pedig már egész Európa-szerte ismerték borát, hisz’ a vidék már akkor a külföldi kereskedők oázisának számított. Az újonnan létesült tarcali Basilicus Borkultúra Központ célja, hogy térségi turisztikai programok, rendszeres borismereti előadások és tematikus borkóstolók révén ápolja a régió több mint ötszáz évet felölelő bortörténeleméből és kultúrájából fakadó hagyományokat – ismertette a hegyaljai kézműves borászatok és kis manufaktúrák összefogását ösztönző vállalkozás koncepcióját Basa Richárd, a Basilicus Szőlőbirtok társtulajdonosa egy a Pierrot Caféban napokban tartott sajtótájékoztatón.

Nem csak Magyarország, de a világ egyik legjelentősebb kulturális öröksége a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék – ezt elismerendő, az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2002-ben világörökséggé nyilvánította. A héten hivatalosan is megnyíló Basilicus Borkultúra Központ legfőbb missziója, hogy a kultúrtáj értékeit megőrizve, a helyi TDM-szervezetekkel és turisztikai szolgáltatókkal együttműködve új lendületet adjon a térségnek. A központ a helyi turizmus és vendéglátás kiemelt támogatásával, a bortematikus programkínálat bővítésével kívánja a helyi borok és természeti értékek ismertségét, népszerűségét növelni.

„A borkedvelőknek és szakértőknek, kikapcsolódást keresőknek, illetve családdal vagy vállalati rendezvénnyel érkezőknek egyaránt kínálunk komplett élményt nyújtó programokat. Azt reméljük, hogy látogatóink a nálunk eltöltött idejükben az aktív pihenésen túl hasznos ismeretekkel és maradandó élményekkel is gazdagodnak! Bízunk benne, hogy a későbbiekben is visszalátogatnak és évről – évre figyelemmel kísérik Tokaj-hegyalja újra felemelkedését!” – mondta Basa, a komplexum megnyitója alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a Basilicus vendégei a borkóstolás mellett megismerkedhetnek Tokaj-Hegyalja hagyományaival és a tradicionális kézműves borkészítés kultúrájával. A Központban elérhető a minőségi tokaji borok széles választéka, mely a régió legkiválóbb pincészeteivel együttműködve mutatja be a tájegység borászati értékeit, hűen Tokaj-Hegyalja és a tokaji bor évszázados hírnevéhez.

A fentieken túl a Basilicus koncepciójában a saját szervezésű fesztiváloknak is fontos szerep jut, melynek folyamatos marketingje által a kézműves borászatok mellett a helyi mikrovállalkozásokat, sajt-, hús-, lekvár- és egyéb manufaktúrákat, hagyományosan kiváló minőségű árukat kínáló kistermelőket is közönséghez kívánják juttatni, akik egyébként önerőből nehezen tudják láthatóvá tenni magukat. Partnereiktől, akik a borászatokat és kistermelőket együttvéve jelenleg tizenöten vannak, ugyanakkor nem kérnek semmiféle tagdíjat vagy marketing-hozzájárulást. A vezérelv – mint a tulajdonos nyomatékosította – nem a gyors megtérülés, „hanem a lokális értékek megőrzése. Ha úgy tetszik, a Basilicus a bor- és helyi a gasztronómiai kultúra fundamentuma kíván lenni, amely összefogásra, együtt gondolkodásra, közös alkotómunkára szeretné inspirálni a térség érintett szereplőit” – így Basa.

Programkínálat helyben és a fővárosban

A Basilicus csomagajánlatai között a baráti társaságok, a céges csoportok és családosok egyaránt találnak kedvükre valót, legyenek „csak” borkedvelők vagy egyenesen borszakértők, borisszák. A szervezett túrák során a vendégeknek dűlőlátogatásra, kerékpározásra, vízitúrára, gyermekprogramokra is van lehetőségük a pince- és étteremtúrák, a vezetett bor- és kézműves termékek kóstolója mellett. A hozzájuk érkezőknek péntektől vasárnap estig gyakorlatilag minden percét megtervezik, a lehető legnagyobb komfortérzetet biztosítva számukra.

A sajtótájékoztatón Bott Judit, a Basilicus Borkultúra Központ egyik partnere elmondta, hogy „a minőségi borok értékesítéséhez a pincészeteknek nem elég egyszerűen nyitva lenniük. A kézműves borászatoknak szükségük van egy együttműködő partnerre, egy központra, aki nemcsak biztosítja a minőségi programkínálatot, de segít a bortúrák megszervezésében, a logisztikában, a szálláshely és az éttermek összehangolásában.”
Várhelyi Péter a Hímesudvar borász-tulajdonosa az edukációs szerepkört tartotta fontosnak, azt a felkészítő alapoktatást, mely a Basilicus által szervezett hétvégék első állomása.

„Ugyanakkor az is cél, hogy a pesti Sonkaarcok Étterem mellett további vendéglátóegységekkel is partneri kapcsolatot alakítsunk ki, amelyek bemutatkozási lehetőséget biztosíthatnak a tokaji boroknak borkóstolók, borvacsorák által, s amelyek egyfajta kihelyezett fővárosi bázisai lehetnek a Basilicusnak” – tette hozzá Basa.

Kanczler András, a Tokaj Zöld Birtok szőlész-borásza – aki jómaga is gyakran teszi meg a közel ötszáz kilométeres utat Budapestre és vissza – kiemelten fontosnak tartotta a budapesti megjelenések támogatását, szervezését és szakmai lebonyolítását. A központ rendezvényein keresztül a fővárosi lakosság találkozhat Tokaj-Hegyalja kézműves boraival anélkül, hogy az egy- vagy akár kétfős borászatból valakinek Budapestre kellene utaznia egy borvacsora vagy borkóstoló miatt. A színvonalas megjelenések szakmai hátteréhez, a borkultúra központ sommelier-ek biztosításával is hozzájárul.


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.