Basilicus Borkultúra Központ nyílik Tokaj-Hegyalján

Hegyalján már a honfoglalás előtt is műveltek szőlőt, a XVI. századtól kezdve pedig már egész Európa-szerte ismerték borát, hisz’ a vidék már akkor a külföldi kereskedők oázisának számított. Az újonnan létesült tarcali Basilicus Borkultúra Központ célja, hogy térségi turisztikai programok, rendszeres borismereti előadások és tematikus borkóstolók révén ápolja a régió több mint ötszáz évet felölelő bortörténeleméből és kultúrájából fakadó hagyományokat – ismertette a hegyaljai kézműves borászatok és kis manufaktúrák összefogását ösztönző vállalkozás koncepcióját Basa Richárd, a Basilicus Szőlőbirtok társtulajdonosa egy a Pierrot Caféban napokban tartott sajtótájékoztatón.

Nem csak Magyarország, de a világ egyik legjelentősebb kulturális öröksége a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék – ezt elismerendő, az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2002-ben világörökséggé nyilvánította. A héten hivatalosan is megnyíló Basilicus Borkultúra Központ legfőbb missziója, hogy a kultúrtáj értékeit megőrizve, a helyi TDM-szervezetekkel és turisztikai szolgáltatókkal együttműködve új lendületet adjon a térségnek. A központ a helyi turizmus és vendéglátás kiemelt támogatásával, a bortematikus programkínálat bővítésével kívánja a helyi borok és természeti értékek ismertségét, népszerűségét növelni.

„A borkedvelőknek és szakértőknek, kikapcsolódást keresőknek, illetve családdal vagy vállalati rendezvénnyel érkezőknek egyaránt kínálunk komplett élményt nyújtó programokat. Azt reméljük, hogy látogatóink a nálunk eltöltött idejükben az aktív pihenésen túl hasznos ismeretekkel és maradandó élményekkel is gazdagodnak! Bízunk benne, hogy a későbbiekben is visszalátogatnak és évről – évre figyelemmel kísérik Tokaj-hegyalja újra felemelkedését!” – mondta Basa, a komplexum megnyitója alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a Basilicus vendégei a borkóstolás mellett megismerkedhetnek Tokaj-Hegyalja hagyományaival és a tradicionális kézműves borkészítés kultúrájával. A Központban elérhető a minőségi tokaji borok széles választéka, mely a régió legkiválóbb pincészeteivel együttműködve mutatja be a tájegység borászati értékeit, hűen Tokaj-Hegyalja és a tokaji bor évszázados hírnevéhez.

A fentieken túl a Basilicus koncepciójában a saját szervezésű fesztiváloknak is fontos szerep jut, melynek folyamatos marketingje által a kézműves borászatok mellett a helyi mikrovállalkozásokat, sajt-, hús-, lekvár- és egyéb manufaktúrákat, hagyományosan kiváló minőségű árukat kínáló kistermelőket is közönséghez kívánják juttatni, akik egyébként önerőből nehezen tudják láthatóvá tenni magukat. Partnereiktől, akik a borászatokat és kistermelőket együttvéve jelenleg tizenöten vannak, ugyanakkor nem kérnek semmiféle tagdíjat vagy marketing-hozzájárulást. A vezérelv – mint a tulajdonos nyomatékosította – nem a gyors megtérülés, „hanem a lokális értékek megőrzése. Ha úgy tetszik, a Basilicus a bor- és helyi a gasztronómiai kultúra fundamentuma kíván lenni, amely összefogásra, együtt gondolkodásra, közös alkotómunkára szeretné inspirálni a térség érintett szereplőit” – így Basa.

Programkínálat helyben és a fővárosban

A Basilicus csomagajánlatai között a baráti társaságok, a céges csoportok és családosok egyaránt találnak kedvükre valót, legyenek „csak” borkedvelők vagy egyenesen borszakértők, borisszák. A szervezett túrák során a vendégeknek dűlőlátogatásra, kerékpározásra, vízitúrára, gyermekprogramokra is van lehetőségük a pince- és étteremtúrák, a vezetett bor- és kézműves termékek kóstolója mellett. A hozzájuk érkezőknek péntektől vasárnap estig gyakorlatilag minden percét megtervezik, a lehető legnagyobb komfortérzetet biztosítva számukra.

A sajtótájékoztatón Bott Judit, a Basilicus Borkultúra Központ egyik partnere elmondta, hogy „a minőségi borok értékesítéséhez a pincészeteknek nem elég egyszerűen nyitva lenniük. A kézműves borászatoknak szükségük van egy együttműködő partnerre, egy központra, aki nemcsak biztosítja a minőségi programkínálatot, de segít a bortúrák megszervezésében, a logisztikában, a szálláshely és az éttermek összehangolásában.”
Várhelyi Péter a Hímesudvar borász-tulajdonosa az edukációs szerepkört tartotta fontosnak, azt a felkészítő alapoktatást, mely a Basilicus által szervezett hétvégék első állomása.

„Ugyanakkor az is cél, hogy a pesti Sonkaarcok Étterem mellett további vendéglátóegységekkel is partneri kapcsolatot alakítsunk ki, amelyek bemutatkozási lehetőséget biztosíthatnak a tokaji boroknak borkóstolók, borvacsorák által, s amelyek egyfajta kihelyezett fővárosi bázisai lehetnek a Basilicusnak” – tette hozzá Basa.

Kanczler András, a Tokaj Zöld Birtok szőlész-borásza – aki jómaga is gyakran teszi meg a közel ötszáz kilométeres utat Budapestre és vissza – kiemelten fontosnak tartotta a budapesti megjelenések támogatását, szervezését és szakmai lebonyolítását. A központ rendezvényein keresztül a fővárosi lakosság találkozhat Tokaj-Hegyalja kézműves boraival anélkül, hogy az egy- vagy akár kétfős borászatból valakinek Budapestre kellene utaznia egy borvacsora vagy borkóstoló miatt. A színvonalas megjelenések szakmai hátteréhez, a borkultúra központ sommelier-ek biztosításával is hozzájárul.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.