Basilicus Borkultúra Központ nyílik Tokaj-Hegyalján

Hegyalján már a honfoglalás előtt is műveltek szőlőt, a XVI. századtól kezdve pedig már egész Európa-szerte ismerték borát, hisz’ a vidék már akkor a külföldi kereskedők oázisának számított. Az újonnan létesült tarcali Basilicus Borkultúra Központ célja, hogy térségi turisztikai programok, rendszeres borismereti előadások és tematikus borkóstolók révén ápolja a régió több mint ötszáz évet felölelő bortörténeleméből és kultúrájából fakadó hagyományokat – ismertette a hegyaljai kézműves borászatok és kis manufaktúrák összefogását ösztönző vállalkozás koncepcióját Basa Richárd, a Basilicus Szőlőbirtok társtulajdonosa egy a Pierrot Caféban napokban tartott sajtótájékoztatón.

Nem csak Magyarország, de a világ egyik legjelentősebb kulturális öröksége a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék – ezt elismerendő, az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2002-ben világörökséggé nyilvánította. A héten hivatalosan is megnyíló Basilicus Borkultúra Központ legfőbb missziója, hogy a kultúrtáj értékeit megőrizve, a helyi TDM-szervezetekkel és turisztikai szolgáltatókkal együttműködve új lendületet adjon a térségnek. A központ a helyi turizmus és vendéglátás kiemelt támogatásával, a bortematikus programkínálat bővítésével kívánja a helyi borok és természeti értékek ismertségét, népszerűségét növelni.

„A borkedvelőknek és szakértőknek, kikapcsolódást keresőknek, illetve családdal vagy vállalati rendezvénnyel érkezőknek egyaránt kínálunk komplett élményt nyújtó programokat. Azt reméljük, hogy látogatóink a nálunk eltöltött idejükben az aktív pihenésen túl hasznos ismeretekkel és maradandó élményekkel is gazdagodnak! Bízunk benne, hogy a későbbiekben is visszalátogatnak és évről – évre figyelemmel kísérik Tokaj-hegyalja újra felemelkedését!” – mondta Basa, a komplexum megnyitója alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a Basilicus vendégei a borkóstolás mellett megismerkedhetnek Tokaj-Hegyalja hagyományaival és a tradicionális kézműves borkészítés kultúrájával. A Központban elérhető a minőségi tokaji borok széles választéka, mely a régió legkiválóbb pincészeteivel együttműködve mutatja be a tájegység borászati értékeit, hűen Tokaj-Hegyalja és a tokaji bor évszázados hírnevéhez.

A fentieken túl a Basilicus koncepciójában a saját szervezésű fesztiváloknak is fontos szerep jut, melynek folyamatos marketingje által a kézműves borászatok mellett a helyi mikrovállalkozásokat, sajt-, hús-, lekvár- és egyéb manufaktúrákat, hagyományosan kiváló minőségű árukat kínáló kistermelőket is közönséghez kívánják juttatni, akik egyébként önerőből nehezen tudják láthatóvá tenni magukat. Partnereiktől, akik a borászatokat és kistermelőket együttvéve jelenleg tizenöten vannak, ugyanakkor nem kérnek semmiféle tagdíjat vagy marketing-hozzájárulást. A vezérelv – mint a tulajdonos nyomatékosította – nem a gyors megtérülés, „hanem a lokális értékek megőrzése. Ha úgy tetszik, a Basilicus a bor- és helyi a gasztronómiai kultúra fundamentuma kíván lenni, amely összefogásra, együtt gondolkodásra, közös alkotómunkára szeretné inspirálni a térség érintett szereplőit” – így Basa.

Programkínálat helyben és a fővárosban

A Basilicus csomagajánlatai között a baráti társaságok, a céges csoportok és családosok egyaránt találnak kedvükre valót, legyenek „csak” borkedvelők vagy egyenesen borszakértők, borisszák. A szervezett túrák során a vendégeknek dűlőlátogatásra, kerékpározásra, vízitúrára, gyermekprogramokra is van lehetőségük a pince- és étteremtúrák, a vezetett bor- és kézműves termékek kóstolója mellett. A hozzájuk érkezőknek péntektől vasárnap estig gyakorlatilag minden percét megtervezik, a lehető legnagyobb komfortérzetet biztosítva számukra.

A sajtótájékoztatón Bott Judit, a Basilicus Borkultúra Központ egyik partnere elmondta, hogy „a minőségi borok értékesítéséhez a pincészeteknek nem elég egyszerűen nyitva lenniük. A kézműves borászatoknak szükségük van egy együttműködő partnerre, egy központra, aki nemcsak biztosítja a minőségi programkínálatot, de segít a bortúrák megszervezésében, a logisztikában, a szálláshely és az éttermek összehangolásában.”
Várhelyi Péter a Hímesudvar borász-tulajdonosa az edukációs szerepkört tartotta fontosnak, azt a felkészítő alapoktatást, mely a Basilicus által szervezett hétvégék első állomása.

„Ugyanakkor az is cél, hogy a pesti Sonkaarcok Étterem mellett további vendéglátóegységekkel is partneri kapcsolatot alakítsunk ki, amelyek bemutatkozási lehetőséget biztosíthatnak a tokaji boroknak borkóstolók, borvacsorák által, s amelyek egyfajta kihelyezett fővárosi bázisai lehetnek a Basilicusnak” – tette hozzá Basa.

Kanczler András, a Tokaj Zöld Birtok szőlész-borásza – aki jómaga is gyakran teszi meg a közel ötszáz kilométeres utat Budapestre és vissza – kiemelten fontosnak tartotta a budapesti megjelenések támogatását, szervezését és szakmai lebonyolítását. A központ rendezvényein keresztül a fővárosi lakosság találkozhat Tokaj-Hegyalja kézműves boraival anélkül, hogy az egy- vagy akár kétfős borászatból valakinek Budapestre kellene utaznia egy borvacsora vagy borkóstoló miatt. A színvonalas megjelenések szakmai hátteréhez, a borkultúra központ sommelier-ek biztosításával is hozzájárul.


Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán

Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán 

Bemutatják Szabolcs-Szatmár Bereg gazdag ízvilágát.
Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma

Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma 

A legjobb három közé választották egy rangos filmfesztiválon a Gundel Étterem jelnyelvi kommunikációt bemutató alkotását.
Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét

Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét 

Bejelentették a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2024-25 nemzetközi zsűrijének névsorát.
Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon

Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon 

Az aszályos időjárás ellenére jó termésre számít Benesch Antal főborász.
Íme, a legújabb prémium gin portfólió

Íme, a legújabb prémium gin portfólió 

A Premium Gin legújabb portfóliójába kaphattunk betekintést.
Olaszországban már hódít a vegán Nutella

Olaszországban már hódít a vegán Nutella 

Vajon ugyanazt az ízt és állagot kínálja, mint az eredeti?
Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet

Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet  

Aggasztó körülményeket látva elrendelték a bezárást.
Különleges bemutatóra készül a Meki

Különleges bemutatóra készül a Meki 

Ingyenes koncertekkel és a McDonald’s történetében is egyedi meglepetéssel ünnepel a Nyugati téri Meki.
Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás

Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás 

A hőhullámok és a szárazság megtette hatását az elmúlt években és megbénította az olívaolaj-termelést.
Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon

Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon 

Csaknem negyven borászat, valamint helyi és országos ismertségű művészek, nemzetiségi műsorok és gyerekzenekarok is várják a családokat a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon szeptember 6. és 8. között.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.