Belga versenyző nyerte a Stella Artois sörcsapoló versenyt

Kiosztották a 12. Stella Artois Sörcsapoló Bajnokság győztesének és helyezettjeinek járó díjakat Leuvenben, a Stella Artois hazájában. Legjobbnak a belga Tommy Goukens bizonyult, a második helyen egy kínai hölgy, Claire Dong, a harmadikon pedig Volodymyr Vavryk végzett Ukrajnából.

Az először 1997-ben megrendezett verseny óta, immár 12. alkalommal gyűltek össze az országukban legjobbnak számító sörcsapoló szakemberek, hogy összemérjék tudásukat a nemzetközi porondon. Az idén 30 versenyző érkezett, hogy a két fordulóban kiderüljön, ki a legjobb. Az első megmérettetésben két pohár szakszerűen megcsapolt Stella Artois elkészítése volt a feladat. Ezután került sor a második fordulóra, ahol a csapolt Stella Artois mellett a Leffe és a csapolt Hoegaarden szervírozása is része volt a feladatnak, nem beszélve a vendéggel való kapcsolat kialakításáról, ápolásáról . A versenyt tovább nehezíti, hogy a résztvevők a feladatokat színpadi körülmények között teljesítették, egy nemzetközi szakmai zsűri ellenőrzése mellett.

Hazánkat Dömötör Tamás (32) képviselte, aki a győri Royal Belgian Beer Café munkatársa. Felkészítésében a Borsodi Sörgyár Zrt. sörcsapoló mestere, Melegh György működött közre. A hosszú felkészülési folyamat mellett Tamás a mindennapi munkájában is igyekszik követni azt a rituális mozdulatsort, amelynek a végén egy pohár Stella Artois valóban a legmagasabb élvezeti értéket biztosítja a vendég számára. „Látom, ha a vendégek azért ülnek a pulthoz, hogy megfigyeljenek minden apró mozdulatot, ahogyan elnyeri végső formáját és ízét egy pohár Stella Artois. Nekem nagyon fontosak ezek az érdeklődő vendégek, visszaigazolják, hogy érdemes sok munkát belefektetni egy ilyen versenyre való felkészülésbe.” – nyilatkozta Tamás.

A Stella Artois sörcsapolási rituáléja kilenc fő lépésből áll. A csapolás a pohár többlépcsős tisztítási folyamatával kezdődik. A tisztaságot egy, a poharat szem elé, magasba emelő mozdulattal ellenőrzi a csapos. Ez után kerül sor a csapoló fejében pangó, úgynevezett cseppsör elengedésére. Majd a csapolóból a 45 fokos szögben tartott pohárba folyik a sör. Nagyon fontos, hogy a pohár nem érhet a csapolóhoz, illetve a csapoló feje sem érhet bele a pohárban lévő sörbe. Amikor a pohár megtelik, a csaptól elemelve meg kell várni, amíg a hab túlcsordul és kifolyik a pohár külső falára. Ezt követő lépés, amikor a speciális habvágó késsel a csapos levágja a sör habját, amely nagyon fontos mozzanat a sör tökéletes ízének elérésében. A poharat ezt követően vízbe kell mártani a külső falán lefolyt sörhab eltávolítására. A folyamat végén már csak a cseppfogó gallér kerül a pohár nyakára, amely után a vendég asztalára, a megfelelően elhelyezett alátétre szervírozza a pincér a pohár Stella Artois-t.

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere 

Pihenésképpen aztán jóétvággyal nekilátott egy pacalpörköltnek is, majd visszatért a rántott húshoz.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket

A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket 

Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.