Belga versenyző nyerte a Stella Artois sörcsapoló versenyt

Kiosztották a 12. Stella Artois Sörcsapoló Bajnokság győztesének és helyezettjeinek járó díjakat Leuvenben, a Stella Artois hazájában. Legjobbnak a belga Tommy Goukens bizonyult, a második helyen egy kínai hölgy, Claire Dong, a harmadikon pedig Volodymyr Vavryk végzett Ukrajnából.

Az először 1997-ben megrendezett verseny óta, immár 12. alkalommal gyűltek össze az országukban legjobbnak számító sörcsapoló szakemberek, hogy összemérjék tudásukat a nemzetközi porondon. Az idén 30 versenyző érkezett, hogy a két fordulóban kiderüljön, ki a legjobb. Az első megmérettetésben két pohár szakszerűen megcsapolt Stella Artois elkészítése volt a feladat. Ezután került sor a második fordulóra, ahol a csapolt Stella Artois mellett a Leffe és a csapolt Hoegaarden szervírozása is része volt a feladatnak, nem beszélve a vendéggel való kapcsolat kialakításáról, ápolásáról . A versenyt tovább nehezíti, hogy a résztvevők a feladatokat színpadi körülmények között teljesítették, egy nemzetközi szakmai zsűri ellenőrzése mellett.

Hazánkat Dömötör Tamás (32) képviselte, aki a győri Royal Belgian Beer Café munkatársa. Felkészítésében a Borsodi Sörgyár Zrt. sörcsapoló mestere, Melegh György működött közre. A hosszú felkészülési folyamat mellett Tamás a mindennapi munkájában is igyekszik követni azt a rituális mozdulatsort, amelynek a végén egy pohár Stella Artois valóban a legmagasabb élvezeti értéket biztosítja a vendég számára. „Látom, ha a vendégek azért ülnek a pulthoz, hogy megfigyeljenek minden apró mozdulatot, ahogyan elnyeri végső formáját és ízét egy pohár Stella Artois. Nekem nagyon fontosak ezek az érdeklődő vendégek, visszaigazolják, hogy érdemes sok munkát belefektetni egy ilyen versenyre való felkészülésbe.” – nyilatkozta Tamás.

A Stella Artois sörcsapolási rituáléja kilenc fő lépésből áll. A csapolás a pohár többlépcsős tisztítási folyamatával kezdődik. A tisztaságot egy, a poharat szem elé, magasba emelő mozdulattal ellenőrzi a csapos. Ez után kerül sor a csapoló fejében pangó, úgynevezett cseppsör elengedésére. Majd a csapolóból a 45 fokos szögben tartott pohárba folyik a sör. Nagyon fontos, hogy a pohár nem érhet a csapolóhoz, illetve a csapoló feje sem érhet bele a pohárban lévő sörbe. Amikor a pohár megtelik, a csaptól elemelve meg kell várni, amíg a hab túlcsordul és kifolyik a pohár külső falára. Ezt követő lépés, amikor a speciális habvágó késsel a csapos levágja a sör habját, amely nagyon fontos mozzanat a sör tökéletes ízének elérésében. A poharat ezt követően vízbe kell mártani a külső falán lefolyt sörhab eltávolítására. A folyamat végén már csak a cseppfogó gallér kerül a pohár nyakára, amely után a vendég asztalára, a megfelelően elhelyezett alátétre szervírozza a pincér a pohár Stella Artois-t.

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.