Belga versenyző nyerte a Stella Artois sörcsapoló versenyt

Kiosztották a 12. Stella Artois Sörcsapoló Bajnokság győztesének és helyezettjeinek járó díjakat Leuvenben, a Stella Artois hazájában. Legjobbnak a belga Tommy Goukens bizonyult, a második helyen egy kínai hölgy, Claire Dong, a harmadikon pedig Volodymyr Vavryk végzett Ukrajnából.

Az először 1997-ben megrendezett verseny óta, immár 12. alkalommal gyűltek össze az országukban legjobbnak számító sörcsapoló szakemberek, hogy összemérjék tudásukat a nemzetközi porondon. Az idén 30 versenyző érkezett, hogy a két fordulóban kiderüljön, ki a legjobb. Az első megmérettetésben két pohár szakszerűen megcsapolt Stella Artois elkészítése volt a feladat. Ezután került sor a második fordulóra, ahol a csapolt Stella Artois mellett a Leffe és a csapolt Hoegaarden szervírozása is része volt a feladatnak, nem beszélve a vendéggel való kapcsolat kialakításáról, ápolásáról . A versenyt tovább nehezíti, hogy a résztvevők a feladatokat színpadi körülmények között teljesítették, egy nemzetközi szakmai zsűri ellenőrzése mellett.

Hazánkat Dömötör Tamás (32) képviselte, aki a győri Royal Belgian Beer Café munkatársa. Felkészítésében a Borsodi Sörgyár Zrt. sörcsapoló mestere, Melegh György működött közre. A hosszú felkészülési folyamat mellett Tamás a mindennapi munkájában is igyekszik követni azt a rituális mozdulatsort, amelynek a végén egy pohár Stella Artois valóban a legmagasabb élvezeti értéket biztosítja a vendég számára. „Látom, ha a vendégek azért ülnek a pulthoz, hogy megfigyeljenek minden apró mozdulatot, ahogyan elnyeri végső formáját és ízét egy pohár Stella Artois. Nekem nagyon fontosak ezek az érdeklődő vendégek, visszaigazolják, hogy érdemes sok munkát belefektetni egy ilyen versenyre való felkészülésbe.” – nyilatkozta Tamás.

A Stella Artois sörcsapolási rituáléja kilenc fő lépésből áll. A csapolás a pohár többlépcsős tisztítási folyamatával kezdődik. A tisztaságot egy, a poharat szem elé, magasba emelő mozdulattal ellenőrzi a csapos. Ez után kerül sor a csapoló fejében pangó, úgynevezett cseppsör elengedésére. Majd a csapolóból a 45 fokos szögben tartott pohárba folyik a sör. Nagyon fontos, hogy a pohár nem érhet a csapolóhoz, illetve a csapoló feje sem érhet bele a pohárban lévő sörbe. Amikor a pohár megtelik, a csaptól elemelve meg kell várni, amíg a hab túlcsordul és kifolyik a pohár külső falára. Ezt követő lépés, amikor a speciális habvágó késsel a csapos levágja a sör habját, amely nagyon fontos mozzanat a sör tökéletes ízének elérésében. A poharat ezt követően vízbe kell mártani a külső falán lefolyt sörhab eltávolítására. A folyamat végén már csak a cseppfogó gallér kerül a pohár nyakára, amely után a vendég asztalára, a megfelelően elhelyezett alátétre szervírozza a pincér a pohár Stella Artois-t.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.