Íme, a legújabb prémium gin portfólió

A gint egy holland orvos, Franciscus Sylvius találta fel, aki mindenféle gyógynövényt lepárolt, és az egyiket „genever”-nek keresztelte el. Amikor a 17. században a genever Angliába került, megszületett az az ital, amelyet a mindannyian ginként ismerünk.

A gin igazán mesés ital, amely különleges ízeiről és sokféleségéről ismert. Sokféleképpen fogyaszthatjuk: klasszikus módon sok jéggel és prémium tonikkal vagy egy izgalmas koktél részeként. Ami biztos, hogy egy kifinomult és jóleső italt kóstolhatunk, ahogy mi is, amikor a Premium Gin legújabb portfóliójába kaphattunk betekintést.


Fotó: Prémium Gin

A legizgalmasabb: a magyar gin

Erdei Zsolt, alapító tulajdonos beavatott minket a legújabb gin kínálatukba, amelyek közül azonnal ki kell emelni Kenyeres Mihályt és az általa készített gint, amelynek a története legalább annyira izgalmas, mint maga az ital. A Misi’s Gin megálmodója három és fél évvel ezelőtt ivott először gint, de annyira megtetszett neki, hogy gondolta, barátait is meglepi egy házi készítésű ginnel. Vegyészként könnyen összeállt a recept, majd megalkotta az első saját verziót. A jól sikerült italt barátai ösztönzésére elküldte Angliába bírálatra, ahonnan már egyenes út vezetett egy nemzetközi gin versenyre, ahol a gin – Misi legnagyobb meglepetésére - kortárs kategóriában aranyérmet nyert. Túl az engedélyeztetési folyamaton már saját ginlepárlója van és piacra került maga a nagybetűs gin.


Fotó: Misi's Gin Facebook oldala

A Misi’s Gin minden palackja kézműves termék, amelyben minden munkafolyamat az ő keze munkáját dicséri. Jelenleg bárokban, éttermekben és delikátesz üzletekben kóstolhatjuk meg e finom citrusos ízű öt gyógynövényből készült italt, amely nem csak Magyarországon, hanem már Ausztriában és Romániában is elérhető.

A bohém német ginek

A Németországban készülő La Su gineket tavaly kezdték árulni a hazai piacon. Szintén kézműves termékekről van szó, amelyet egy baráti társaság keltett életre, és amelyek minden palackja kézzel sorszámozott. A La Su Mango névre hallgató elképesztően trópusi ízekkel rendelkező gint az utazás és az utazás adta élmények inspirálták. Szárított mangoval készül, ami főként Mexikóból, Chiléből, Brazíliából és Dél-Kelet Ázsiából érkezik a gyártóhoz, de hogy ne egy átlagos mangó ízű ital készüljön, több fűszer is belekerült, mint a rozmaring, a fahéj, különböző citrusok és a koriander.

Limitált mennyiségben hamarosan kapható a cég legújabb terméke, a La Su Bohemian, amelynél nagyon hasonló volt az alapkoncepció, mint a mangós változat esetében: a nyári szórakozás élményeit szerették volna megjeleníteni az italban. Ehhez hívták segítségül a citromfüvet, a fügét és a grépfrútot, és valljuk be: a végeredmény elég jól sikerült. A német és a magyar piacon kívül Olaszországban és Lengyelországban vannak még jelen.

Ginek, amelyek megidézik Spanyolországot

Barcelona Dry Gin igazi mediterrán gin, amelynek a testes borairól híres Priorat borvidéken termő szőlő az alapja, és amely minden kortyban a barcelonai éjszakák egyedülálló intenzitását adja vissza.
Az italban megjelenő füge, édeskömény, citrusok, rozmaring és fenyő pedig a páratlan ízélményről gondoskodnak. A spanyol márka az üvegen megjelenő panot virággal tiszteleg Barcelona városa előtt, a katalán város nappalait és éjszakáit megidézve, ahogy a Gaudi mozaikokra emlékeztető motívumokkal is. Ami még igazán izgalmassá teszi ezt az italt, az a palackon elhelyezett QR kód, ami a tulajdonos jazz zenekarának lejátszási listájához vezet.


A gyümölcsös ginek egyre nagyobb népszerűsége tesznek szert az egész világon, és ha a Puerta de Indias gineket megkóstoltuk, akkor ezen már nem is csodálkozunk.

A Puerto de Indias ginek két barát véletlen kísérletezésének eredményeként születtek meg egy sevillai lepárlóban, és azóta Spanyolország vezető gin márkájává nőtték ki magukat.


Fotó: SZT

Andalúzia egyik legrégebbi lepárlóüzeme, a Los Alcores de Carmona Distillery klasszikus rézlepárlókat és hagyományos módszereket használ, amelyet egy földalatti vízforrás lát el vízzel. E páratlan helyen, nyilván páratlanul finom italok is készülnek. Egyik különleges példány a Strawberry gin, amely tele van intenzív, ugyanakkor természetes ízekkel: az andalúziai eper édes ízéhez kevés citrus is került. A türkizkék üvegben kapható klasszikus változat egy világítótornyot szimbolizál, míg az Orange Blossom & Peach Gin-ben újra a gyümölcsös ízek kerülnek előtérbe. Tavaly jelent meg a piacon az édes spanyol dinnyével készült Sweet Melon, illetve a citrusos és bogyós gyümölcsök ízvilágát tükröző Lemonberry. Reagálva a világszerte egyre nagyobb trendre, a spanyol cég is megalkotta a saját alkoholmentes ginét, amely egyben cukor és gluténmentes, vegán és kóser, szóval a mértéktelenség jegyében bárki bármikor fogyaszthatja.

Újhullámos angol ízek

Ha már gin, akkor muszáj megemlíteni az egyik legnépszerűbb és legmodernebb angol márkát, akik újhullámos termékeikről ismertek – hiszen a Masons ginek mögött az angol gingyártás koncepciójának megújítása volt. E Yorkshirben készülő italok kiindulópontja egy gabonapárlat volt, amelyet enyhén citrusosra hangoltak. A tulajdonosok bátran játszanak az ízekkel, így első tételhez egyedi változatok társultak: az egyiknél fekete tea, a másiknál arabica kávé adja a különleges ízhatást, de van körtés-rózsaborsos gin is a portfoliójukban.

A sok izgalmas gin megkóstolása után már csak rajtunk áll, hogy melyik lesz a kedvencünk…


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.