Íme, a legújabb prémium gin portfólió

A gint egy holland orvos, Franciscus Sylvius találta fel, aki mindenféle gyógynövényt lepárolt, és az egyiket „genever”-nek keresztelte el. Amikor a 17. században a genever Angliába került, megszületett az az ital, amelyet a mindannyian ginként ismerünk.

A gin igazán mesés ital, amely különleges ízeiről és sokféleségéről ismert. Sokféleképpen fogyaszthatjuk: klasszikus módon sok jéggel és prémium tonikkal vagy egy izgalmas koktél részeként. Ami biztos, hogy egy kifinomult és jóleső italt kóstolhatunk, ahogy mi is, amikor a Premium Gin legújabb portfóliójába kaphattunk betekintést.


Fotó: Prémium Gin

A legizgalmasabb: a magyar gin

Erdei Zsolt, alapító tulajdonos beavatott minket a legújabb gin kínálatukba, amelyek közül azonnal ki kell emelni Kenyeres Mihályt és az általa készített gint, amelynek a története legalább annyira izgalmas, mint maga az ital. A Misi’s Gin megálmodója három és fél évvel ezelőtt ivott először gint, de annyira megtetszett neki, hogy gondolta, barátait is meglepi egy házi készítésű ginnel. Vegyészként könnyen összeállt a recept, majd megalkotta az első saját verziót. A jól sikerült italt barátai ösztönzésére elküldte Angliába bírálatra, ahonnan már egyenes út vezetett egy nemzetközi gin versenyre, ahol a gin – Misi legnagyobb meglepetésére - kortárs kategóriában aranyérmet nyert. Túl az engedélyeztetési folyamaton már saját ginlepárlója van és piacra került maga a nagybetűs gin.


Fotó: Misi's Gin Facebook oldala

A Misi’s Gin minden palackja kézműves termék, amelyben minden munkafolyamat az ő keze munkáját dicséri. Jelenleg bárokban, éttermekben és delikátesz üzletekben kóstolhatjuk meg e finom citrusos ízű öt gyógynövényből készült italt, amely nem csak Magyarországon, hanem már Ausztriában és Romániában is elérhető.

A bohém német ginek

A Németországban készülő La Su gineket tavaly kezdték árulni a hazai piacon. Szintén kézműves termékekről van szó, amelyet egy baráti társaság keltett életre, és amelyek minden palackja kézzel sorszámozott. A La Su Mango névre hallgató elképesztően trópusi ízekkel rendelkező gint az utazás és az utazás adta élmények inspirálták. Szárított mangoval készül, ami főként Mexikóból, Chiléből, Brazíliából és Dél-Kelet Ázsiából érkezik a gyártóhoz, de hogy ne egy átlagos mangó ízű ital készüljön, több fűszer is belekerült, mint a rozmaring, a fahéj, különböző citrusok és a koriander.

Limitált mennyiségben hamarosan kapható a cég legújabb terméke, a La Su Bohemian, amelynél nagyon hasonló volt az alapkoncepció, mint a mangós változat esetében: a nyári szórakozás élményeit szerették volna megjeleníteni az italban. Ehhez hívták segítségül a citromfüvet, a fügét és a grépfrútot, és valljuk be: a végeredmény elég jól sikerült. A német és a magyar piacon kívül Olaszországban és Lengyelországban vannak még jelen.

Ginek, amelyek megidézik Spanyolországot

Barcelona Dry Gin igazi mediterrán gin, amelynek a testes borairól híres Priorat borvidéken termő szőlő az alapja, és amely minden kortyban a barcelonai éjszakák egyedülálló intenzitását adja vissza.
Az italban megjelenő füge, édeskömény, citrusok, rozmaring és fenyő pedig a páratlan ízélményről gondoskodnak. A spanyol márka az üvegen megjelenő panot virággal tiszteleg Barcelona városa előtt, a katalán város nappalait és éjszakáit megidézve, ahogy a Gaudi mozaikokra emlékeztető motívumokkal is. Ami még igazán izgalmassá teszi ezt az italt, az a palackon elhelyezett QR kód, ami a tulajdonos jazz zenekarának lejátszási listájához vezet.


A gyümölcsös ginek egyre nagyobb népszerűsége tesznek szert az egész világon, és ha a Puerta de Indias gineket megkóstoltuk, akkor ezen már nem is csodálkozunk.

A Puerto de Indias ginek két barát véletlen kísérletezésének eredményeként születtek meg egy sevillai lepárlóban, és azóta Spanyolország vezető gin márkájává nőtték ki magukat.


Fotó: SZT

Andalúzia egyik legrégebbi lepárlóüzeme, a Los Alcores de Carmona Distillery klasszikus rézlepárlókat és hagyományos módszereket használ, amelyet egy földalatti vízforrás lát el vízzel. E páratlan helyen, nyilván páratlanul finom italok is készülnek. Egyik különleges példány a Strawberry gin, amely tele van intenzív, ugyanakkor természetes ízekkel: az andalúziai eper édes ízéhez kevés citrus is került. A türkizkék üvegben kapható klasszikus változat egy világítótornyot szimbolizál, míg az Orange Blossom & Peach Gin-ben újra a gyümölcsös ízek kerülnek előtérbe. Tavaly jelent meg a piacon az édes spanyol dinnyével készült Sweet Melon, illetve a citrusos és bogyós gyümölcsök ízvilágát tükröző Lemonberry. Reagálva a világszerte egyre nagyobb trendre, a spanyol cég is megalkotta a saját alkoholmentes ginét, amely egyben cukor és gluténmentes, vegán és kóser, szóval a mértéktelenség jegyében bárki bármikor fogyaszthatja.

Újhullámos angol ízek

Ha már gin, akkor muszáj megemlíteni az egyik legnépszerűbb és legmodernebb angol márkát, akik újhullámos termékeikről ismertek – hiszen a Masons ginek mögött az angol gingyártás koncepciójának megújítása volt. E Yorkshirben készülő italok kiindulópontja egy gabonapárlat volt, amelyet enyhén citrusosra hangoltak. A tulajdonosok bátran játszanak az ízekkel, így első tételhez egyedi változatok társultak: az egyiknél fekete tea, a másiknál arabica kávé adja a különleges ízhatást, de van körtés-rózsaborsos gin is a portfoliójukban.

A sok izgalmas gin megkóstolása után már csak rajtunk áll, hogy melyik lesz a kedvencünk…


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.