Íme, a legújabb prémium gin portfólió

A gint egy holland orvos, Franciscus Sylvius találta fel, aki mindenféle gyógynövényt lepárolt, és az egyiket „genever”-nek keresztelte el. Amikor a 17. században a genever Angliába került, megszületett az az ital, amelyet a mindannyian ginként ismerünk.

A gin igazán mesés ital, amely különleges ízeiről és sokféleségéről ismert. Sokféleképpen fogyaszthatjuk: klasszikus módon sok jéggel és prémium tonikkal vagy egy izgalmas koktél részeként. Ami biztos, hogy egy kifinomult és jóleső italt kóstolhatunk, ahogy mi is, amikor a Premium Gin legújabb portfóliójába kaphattunk betekintést.


Fotó: Prémium Gin

A legizgalmasabb: a magyar gin

Erdei Zsolt, alapító tulajdonos beavatott minket a legújabb gin kínálatukba, amelyek közül azonnal ki kell emelni Kenyeres Mihályt és az általa készített gint, amelynek a története legalább annyira izgalmas, mint maga az ital. A Misi’s Gin megálmodója három és fél évvel ezelőtt ivott először gint, de annyira megtetszett neki, hogy gondolta, barátait is meglepi egy házi készítésű ginnel. Vegyészként könnyen összeállt a recept, majd megalkotta az első saját verziót. A jól sikerült italt barátai ösztönzésére elküldte Angliába bírálatra, ahonnan már egyenes út vezetett egy nemzetközi gin versenyre, ahol a gin – Misi legnagyobb meglepetésére - kortárs kategóriában aranyérmet nyert. Túl az engedélyeztetési folyamaton már saját ginlepárlója van és piacra került maga a nagybetűs gin.


Fotó: Misi's Gin Facebook oldala

A Misi’s Gin minden palackja kézműves termék, amelyben minden munkafolyamat az ő keze munkáját dicséri. Jelenleg bárokban, éttermekben és delikátesz üzletekben kóstolhatjuk meg e finom citrusos ízű öt gyógynövényből készült italt, amely nem csak Magyarországon, hanem már Ausztriában és Romániában is elérhető.

A bohém német ginek

A Németországban készülő La Su gineket tavaly kezdték árulni a hazai piacon. Szintén kézműves termékekről van szó, amelyet egy baráti társaság keltett életre, és amelyek minden palackja kézzel sorszámozott. A La Su Mango névre hallgató elképesztően trópusi ízekkel rendelkező gint az utazás és az utazás adta élmények inspirálták. Szárított mangoval készül, ami főként Mexikóból, Chiléből, Brazíliából és Dél-Kelet Ázsiából érkezik a gyártóhoz, de hogy ne egy átlagos mangó ízű ital készüljön, több fűszer is belekerült, mint a rozmaring, a fahéj, különböző citrusok és a koriander.

Limitált mennyiségben hamarosan kapható a cég legújabb terméke, a La Su Bohemian, amelynél nagyon hasonló volt az alapkoncepció, mint a mangós változat esetében: a nyári szórakozás élményeit szerették volna megjeleníteni az italban. Ehhez hívták segítségül a citromfüvet, a fügét és a grépfrútot, és valljuk be: a végeredmény elég jól sikerült. A német és a magyar piacon kívül Olaszországban és Lengyelországban vannak még jelen.

Ginek, amelyek megidézik Spanyolországot

Barcelona Dry Gin igazi mediterrán gin, amelynek a testes borairól híres Priorat borvidéken termő szőlő az alapja, és amely minden kortyban a barcelonai éjszakák egyedülálló intenzitását adja vissza.
Az italban megjelenő füge, édeskömény, citrusok, rozmaring és fenyő pedig a páratlan ízélményről gondoskodnak. A spanyol márka az üvegen megjelenő panot virággal tiszteleg Barcelona városa előtt, a katalán város nappalait és éjszakáit megidézve, ahogy a Gaudi mozaikokra emlékeztető motívumokkal is. Ami még igazán izgalmassá teszi ezt az italt, az a palackon elhelyezett QR kód, ami a tulajdonos jazz zenekarának lejátszási listájához vezet.


A gyümölcsös ginek egyre nagyobb népszerűsége tesznek szert az egész világon, és ha a Puerta de Indias gineket megkóstoltuk, akkor ezen már nem is csodálkozunk.

A Puerto de Indias ginek két barát véletlen kísérletezésének eredményeként születtek meg egy sevillai lepárlóban, és azóta Spanyolország vezető gin márkájává nőtték ki magukat.


Fotó: SZT

Andalúzia egyik legrégebbi lepárlóüzeme, a Los Alcores de Carmona Distillery klasszikus rézlepárlókat és hagyományos módszereket használ, amelyet egy földalatti vízforrás lát el vízzel. E páratlan helyen, nyilván páratlanul finom italok is készülnek. Egyik különleges példány a Strawberry gin, amely tele van intenzív, ugyanakkor természetes ízekkel: az andalúziai eper édes ízéhez kevés citrus is került. A türkizkék üvegben kapható klasszikus változat egy világítótornyot szimbolizál, míg az Orange Blossom & Peach Gin-ben újra a gyümölcsös ízek kerülnek előtérbe. Tavaly jelent meg a piacon az édes spanyol dinnyével készült Sweet Melon, illetve a citrusos és bogyós gyümölcsök ízvilágát tükröző Lemonberry. Reagálva a világszerte egyre nagyobb trendre, a spanyol cég is megalkotta a saját alkoholmentes ginét, amely egyben cukor és gluténmentes, vegán és kóser, szóval a mértéktelenség jegyében bárki bármikor fogyaszthatja.

Újhullámos angol ízek

Ha már gin, akkor muszáj megemlíteni az egyik legnépszerűbb és legmodernebb angol márkát, akik újhullámos termékeikről ismertek – hiszen a Masons ginek mögött az angol gingyártás koncepciójának megújítása volt. E Yorkshirben készülő italok kiindulópontja egy gabonapárlat volt, amelyet enyhén citrusosra hangoltak. A tulajdonosok bátran játszanak az ízekkel, így első tételhez egyedi változatok társultak: az egyiknél fekete tea, a másiknál arabica kávé adja a különleges ízhatást, de van körtés-rózsaborsos gin is a portfoliójukban.

A sok izgalmas gin megkóstolása után már csak rajtunk áll, hogy melyik lesz a kedvencünk…


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.