Bemutatkozott a luxus borpiac

Az Alagút tetején lévő divatos étteremben rendezett újdonságaiból bemutatót a WineAge, amely a hazai luxusszegmens egyik legnagyobb beszállítója. Elsősorban az amerikai borokra helyezték a hangsúlyt, ahogy a tavalyi Borfesztiválon is ez volt a fő céljuk.

Mint a tájékoztató alkalmával elhangzott, az átlag magyar borfogyasztó nem túl sokat tud az Újvilág nedűiről, legfeljebb a Napa-völgyről hallott, amelyet előszeretettel választanak forgatási helyszínül az amerikai romkom filmek rendezői. 

Ma természetesen Amerika is nagyon széles saját borkínálattal rendelkezik, miközben óriási mennyiséget importálnak Franciaországból, Olaszországból és Spanyolországból is.

 

A WineAge célja, hogy ismeretlenebb borvidékek különlegességeit is elhozzák Magyarországra. Ahogy a honlapon fogalmaznak, „folyamatosan bővítjük a ritkaságok választékát, és világszerte kutatjuk fel a bemutatásra érdemes prémium termékeket, az újdonságokat, köztük a biodinamikus és organikus borokat.”

A bio és organikus borok egyre divatosabbak

Van egy jelentősebb réteg Magyarországon, amelyik a jelenlegi gazdasági helyzetben is meg tudja fizetni a drágább italokat? Amint az egyik szakértőtől elhangzott, a legolcsóbb és legdrágább borokra, pezsgőkre mindig van igény.

A legfontosabb vevők főleg a Michelin-csillagos éttermek, az elegáns bárok, igényes szaküzletek. A bio és organikus borok egyre divatosabbak, tegyük hozzá, valójában ezek már évtizedekkel ezlőtt jelen voltak a világ borászatában, főleg azért, mert sok termelőnek nem volt annak idején pénze a különféle adalékanyagokra, speciális kezelési eljárásokra.

Árakban irány a csillagos ég

Az amerikai termékek mellett dél-amerikai, új-zélandi, olasz, spanyol és francia borok és pezsgők várták a prezentáción a hazai nagykereskedőket, viszonteladókat és szakújságírókat. Ami az árakat illeti, nagy szóródás: a négyezer forintos prosecco-tól a százezer forintos francia pezsgőig – ezek nettó nagyker árak – de szinte mindegyik palack vevőre talál.

A pezsgők között a valódi champagne, a prosecco és a nálunk kevésbé ismert spanyol cava is egyre népszerűbb itthon, főleg különleges alkalmakra vásárolják. Sokszor esküvőkre rendelik, hogy emlékezetes legyen a nap mellett a koccintás is.

A bemutatón szereplő vagy 250 féle termék közül az Uruguay-i és új-zélandi palackok iránt is élénk volt az érdeklődés, ezeket ismerik talán legkevésbé a hazai igényes fogyasztók.

 

 

 

Forrás: mfor.hu


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.