Bezárt a Nudli, helyette nyitva az Izakaya

Egy új hely, ahol a fúzió nem konfúzió: alapvetően turistákkal számol a lazulós ázsiai bistro & bar, a pesti Október 6. utcában.  

Az előkészítő munkát követően pénteken kinyitott a Costes csoport legújabb étterme, a Costes Izakaya az Október 6. utcában. A leginkább klasszikus fine dining helyeiről ismert cégcsoport nem titkolt célja, hogy a fesztelen, könnyed hangulatú hellyel szélesebb körben - a fiatalabb generációt is megszólítva - tegye elérhetővé magasminőségű gasztronómiát, lebontva ezzel azt a “feszes” előítéletet, hogy a Costes egyet jelent a luxussal.

A vállalat két, egy-egy Michelin-csillaggal rendelkező fine dining étterme között tehát október közepétől a pánázsiai különlegességeket kínáló Costes Izakayával bővül a kínálat.

 

Búcsú a Nudlitól

Ahogy a cégcsoport egyik tulajdonosa, Gerendai Károly fogalmazott a megnyitó alkalmával, másfél évnyi tapasztalatszerzés után be kellett látniuk, hogy a Nudli nem hozta meg a várt áttörést, az Október 6. utcai bérelt üzletük egy turisták által jobban keresett, frissebb koncepciót kíván.

Costes Izakaya - ez vajon mit jelent?

Mint megtudtuk, a Costes Izakaya magyar fülnek kissé idegenül csengő nevét a kultúrák találkozása ihlette. A Costes név - a Michelin csillagos éttermekkel a hátuk mögött -  a minőség egyfajta szinonimájává vált a hazai gasztronómiában az elmúlt évtizedben. Emellett szinte kézenfekvőnek tűnt, hogy a távol-keleti ízvilágot határozottabban megjelenítsék az éttermi kínálatukban, mivel a fine dining éttermeket üzemeltető cégcsoport gasztronómiai szakmai vezetője, Molnár Márk évtizedes ázsiai konyhai tapasztalatokkal a háta mögött tért vissza Magyarországra.

Í

Így született meg az Izakaya elnevezés, ami az étterem jellegéből fakad, és amit az ázsiai világ, elsősorban a japán kultúrában elterjedt vendéglátóipari fogalom inspirált.

Az izakayák eredetileg olyan japán szakéboltok voltak, amelyekben a vásárlók – általában a munkaidő után – nemcsak vásárolni tértek be, hanem le tudtak ülni fogyasztani, és akár ételeket is tudtak rendelni az alkoholos italok mellé.

Mára a bolt jelleg visszaszorult és leginkább az ázsiai konyhát kínáló bisztró stílust fémjelzi világszerte ez az elnevezés.

Kóstold együtt, oszd meg a többiekkel!

Egy izakayában kicsit laktatóbbak az ételek,mint egy tapas vagy mezze bárban, de nem a "nagytányéros" fogások a jellemzők: a legtöbb fogás olyan, amelyből az asztaltársaság több tagja is osztozkodik, így sokféle ételt tudnak megkóstolni.

Ezeket a vonásokat tradícióként beépítve, ezúttal olyan vendéglátó egységgel próbálkozik most a Costes-csapat, ahol a manapság egyre közkedveltebb “sharing”-koncepció és a munka utáni laza, kötetlen hangulat jellemző, de közben azért a legjobb minőségű alapanyagokat használják az egyedi ízvilágú ételek elkészítéséhez.

 

Új fogalom: fine bistro 

A különleges minőséget hangsúlyozva használják ezen a helyen a "fine bistro" fogalmat. Vegyítik a tradicionális és a modern konyhatechnológiákat, pont úgy ahogy a kortárs képzőművészeti alkotásokat az antik dísztárgyakkal. Ebbe a laza, viszont mindenképp minőségi hangulatba még az is belefér, hogy időnként élő DJ szolgáltatja a zenei hátteret (péntek, szombatonként élő DJ lesz a helyen), ahogy az sem zavaró, ha valaki csak a szintén különleges italválaszték miatt tér be, és nem eszik semmit, csak a bárpultnál szeretne helyet foglalni. 

Új koncepcióhoz új nézőpont kell

Mivel a Costes-csoport menedzsmentje elsősorban a fine dining éttermek üzemeltetésében van otthon, az új koncepció kivitelezéséhez viszont szükség volt a fiatalosabb trendekkel kapcsolatos tapasztalatokra, ezért projektmenedzserként segítségül hívták Budapest egyik legsikeresebb underground rámen bárjának, az Ensonak megálmodóját és tulajdonosát, Tenner Benjámint. A két stílusú vendéglátást összefésülve reményeik szerint nem egymást kioltó, hanem egymást erősítő koncepció született.

Bye, bye Nudli! Welcome Izakaya!

Ennek eredményeképpen öthónapnyi átalakítás után holnap az Október 6. utcában megnyitja kapuit Budapest különleges új vendéglátóegysége, amely október 14-től heti öt napban délután 4 órától várja vendégeit. Elhangzott még, hogy később, ha beválik a koncepció, már ebédre is nyitnak.

Forrás: Costes / Turizmus Online

Forrás: Fotók: Viszlay Márk


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.