Bezárt a Nudli, helyette nyitva az Izakaya

Egy új hely, ahol a fúzió nem konfúzió: alapvetően turistákkal számol a lazulós ázsiai bistro & bar, a pesti Október 6. utcában.  

Az előkészítő munkát követően pénteken kinyitott a Costes csoport legújabb étterme, a Costes Izakaya az Október 6. utcában. A leginkább klasszikus fine dining helyeiről ismert cégcsoport nem titkolt célja, hogy a fesztelen, könnyed hangulatú hellyel szélesebb körben - a fiatalabb generációt is megszólítva - tegye elérhetővé magasminőségű gasztronómiát, lebontva ezzel azt a “feszes” előítéletet, hogy a Costes egyet jelent a luxussal.

A vállalat két, egy-egy Michelin-csillaggal rendelkező fine dining étterme között tehát október közepétől a pánázsiai különlegességeket kínáló Costes Izakayával bővül a kínálat.

 

Búcsú a Nudlitól

Ahogy a cégcsoport egyik tulajdonosa, Gerendai Károly fogalmazott a megnyitó alkalmával, másfél évnyi tapasztalatszerzés után be kellett látniuk, hogy a Nudli nem hozta meg a várt áttörést, az Október 6. utcai bérelt üzletük egy turisták által jobban keresett, frissebb koncepciót kíván.

Costes Izakaya - ez vajon mit jelent?

Mint megtudtuk, a Costes Izakaya magyar fülnek kissé idegenül csengő nevét a kultúrák találkozása ihlette. A Costes név - a Michelin csillagos éttermekkel a hátuk mögött -  a minőség egyfajta szinonimájává vált a hazai gasztronómiában az elmúlt évtizedben. Emellett szinte kézenfekvőnek tűnt, hogy a távol-keleti ízvilágot határozottabban megjelenítsék az éttermi kínálatukban, mivel a fine dining éttermeket üzemeltető cégcsoport gasztronómiai szakmai vezetője, Molnár Márk évtizedes ázsiai konyhai tapasztalatokkal a háta mögött tért vissza Magyarországra.

Í

Így született meg az Izakaya elnevezés, ami az étterem jellegéből fakad, és amit az ázsiai világ, elsősorban a japán kultúrában elterjedt vendéglátóipari fogalom inspirált.

Az izakayák eredetileg olyan japán szakéboltok voltak, amelyekben a vásárlók – általában a munkaidő után – nemcsak vásárolni tértek be, hanem le tudtak ülni fogyasztani, és akár ételeket is tudtak rendelni az alkoholos italok mellé.

Mára a bolt jelleg visszaszorult és leginkább az ázsiai konyhát kínáló bisztró stílust fémjelzi világszerte ez az elnevezés.

Kóstold együtt, oszd meg a többiekkel!

Egy izakayában kicsit laktatóbbak az ételek,mint egy tapas vagy mezze bárban, de nem a "nagytányéros" fogások a jellemzők: a legtöbb fogás olyan, amelyből az asztaltársaság több tagja is osztozkodik, így sokféle ételt tudnak megkóstolni.

Ezeket a vonásokat tradícióként beépítve, ezúttal olyan vendéglátó egységgel próbálkozik most a Costes-csapat, ahol a manapság egyre közkedveltebb “sharing”-koncepció és a munka utáni laza, kötetlen hangulat jellemző, de közben azért a legjobb minőségű alapanyagokat használják az egyedi ízvilágú ételek elkészítéséhez.

 

Új fogalom: fine bistro 

A különleges minőséget hangsúlyozva használják ezen a helyen a "fine bistro" fogalmat. Vegyítik a tradicionális és a modern konyhatechnológiákat, pont úgy ahogy a kortárs képzőművészeti alkotásokat az antik dísztárgyakkal. Ebbe a laza, viszont mindenképp minőségi hangulatba még az is belefér, hogy időnként élő DJ szolgáltatja a zenei hátteret (péntek, szombatonként élő DJ lesz a helyen), ahogy az sem zavaró, ha valaki csak a szintén különleges italválaszték miatt tér be, és nem eszik semmit, csak a bárpultnál szeretne helyet foglalni. 

Új koncepcióhoz új nézőpont kell

Mivel a Costes-csoport menedzsmentje elsősorban a fine dining éttermek üzemeltetésében van otthon, az új koncepció kivitelezéséhez viszont szükség volt a fiatalosabb trendekkel kapcsolatos tapasztalatokra, ezért projektmenedzserként segítségül hívták Budapest egyik legsikeresebb underground rámen bárjának, az Ensonak megálmodóját és tulajdonosát, Tenner Benjámint. A két stílusú vendéglátást összefésülve reményeik szerint nem egymást kioltó, hanem egymást erősítő koncepció született.

Bye, bye Nudli! Welcome Izakaya!

Ennek eredményeképpen öthónapnyi átalakítás után holnap az Október 6. utcában megnyitja kapuit Budapest különleges új vendéglátóegysége, amely október 14-től heti öt napban délután 4 órától várja vendégeit. Elhangzott még, hogy később, ha beválik a koncepció, már ebédre is nyitnak.

Forrás: Costes / Turizmus Online

Forrás: Fotók: Viszlay Márk


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.