Bib Gourmand, sonkaper, fenntarthatóság

Ezek voltak november 10-én, a METRO Gasztroakadémián megtartott II. Plant-Powered Perspectives konferencia sarokkövei.

November 10-én második alkalommal rendezték meg az elsősorban az élelmiszer- és vendéglátóipari szereplőket megszólító Plant-Powered Perspectives konferenciát, amely az izgalmas programon túl nem várt meglepetésekkel is szolgált.

 

A tavaly hagyományteremtő jelleggel útjára bocsátott rendezvényt idén is megtartották a szervezők. A METRO Gasztroakadémián rendezett, végig teltházas eseményt Tobias Leenaert vegán stratéga előadása indította, aki felhívta az egybegyűltek figyelmét a klímaváltozás és az állattenyésztés kapcsolatára és a környezetevédelemre, ezzel meg is határozva a nap egyik legfontosabb tematikáját.

Mi az a vegánsonka-per? 

A felvezető programok izgalmas színfoltja volt a 827 Kitchen a magyar piac névhasználatait érintő „vegánsonka-per" néven ismert esetének beszámolója kapcsán kialakult spontán vita is, amelybe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelenlévő képviselője is bekapcsolódott. Ismét bizonyságot nyert a valódi párbeszéd fontossága, és megerősítést nyert, mennyire fontos a piac szereplőinek, hogy termékeik „imitáció" vagy „helyettesítő" elnevezések és fantázianevek helyett „alternatíva" besorolást kapjanak.

Ezt követően az előadások és panelbeszélgetések négy nagy tematika köré csoportosultak: szó esett a piaci- és jogszabályi környezetről, a növényi élelmiszer-előállítás és a vendéglátás legfontosabb kérdéseiről, valamint az üzleti növekedést érintő témákról.

Kik a flexitáriánusok? Miben különböznek a vegánoktól és a vegetáriánusoktól?

Az előadásokból világossá vált, hogy bár a húsfogyasztás környezetterhelő szerepe egyre szélesebb körben ismert, mégsem engedik el még mindig sok helyütt – a nagyrészt államilag finanszírozott közétkeztetésben és a végfelhasználók fejében egyaránt az szerepel, ha enni kell valamit, aközött, ha lehet, mindig szerepeljen húsféle.

Ugyanakkor az is kiderült, egyre nagyobb a húsfogyasztásuk tudatosan csökkentők, azaz flexitáriánusok köre, akik – az egyelőre kisebbségben lévő vegánok és vegetáriánusok mellett –  komoly felvevőpiacot jelentenek a húshelyettesítő termékek számára. 

A rendezvényen még Bib Gourmand kitüntetést is osztottak 

A meghívott előadók között olyan nagy nemzetközi cégek képviseltették magukat, mint például a Nestlé, a Danone és az Unilever, és olyan innovatív hazai vállalkozások, mint a Vegan Business Circle, a Pápai Hús vagy a METRO. Természetesen a vendéglátóipar is teret kapot olyan éttermeken keresztül,  mint a Planteen vagy a Kistücsök Étterem.

Az esemény egyik felemelő meglepetése volt, hogy Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa a konferencia során vehette át a Michelin 2022-es kiadványától elnyert Bib Gourmand minősítését. 

Izgalmas panelbeszélgetésekre is sor került 

A Csehország, Lengyelország és Szlovákia után hazánkban is megrendezett esemény, amelynek házigazdája Garami Gábor műsorvezető volt, hazánkban egyedülálló kezdeményezés, amely a növényi alapú trend követésére, előre mozdítására, színesítésére fókuszál az üzleti szektor érintett szegmenseiben.

Az előadások és a Galavits Patrik, a Forbes Magyarország és a Direkt36 újságírója által moderált beszélgetések gyakran kapcsolták össze a növényi élelmiszerek kérdését a fenntarthatóság fogalmával, mely az év egyik legfontosabb hívószava volt.

Előadók termékeit lehetett kóstolni

Mind az előadásokból, mint a kiállítók által felvonultatott bőséges termékkínálatból egyértelműen kiderült, hogy a tavalyi konferencia óta hatalmas előrelépés történt a növényi termékek piacán, és egyre több szereplő ismeri fel, hogy aki nemet mond a növényi forradalomra, a fejlődésre mond nemet.

 

Ahogy Miskolczi István, az esemény mögött álló Növényi Forradalom Nonprofit Kft. egyik alapítója is mondta: „A növényi étrend nem egy trend. Ez a jövő."

 

Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseménye, a Plant-Powered Perspectives konferencia főszervezője a Növényi Forradalom Nonprofit Kft. (Bergovecz László, Kaveczki Zsófia, Miskolczi István, Nagy Ervin és Péntek Csaba), az esemény támogatói a METRO és az Unilever Food Solution, médiatámogatója a Trade Magazin.

Minden további információ: ITT 

Forrás: METRO / Turizmus Online


Visszatér egy legendás üdítőital

Visszatér egy legendás üdítőital  

A magyar üdítőital-piac egy ikonikus szereplővel bővül: a Traubisoda ismét elérhetővé válik a hazai fogyasztók számára.
Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak

Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak 

Az idei év egyik slágere a „Dubai csoki” lehet, amely már 2024 végén is nagy sikert aratott.
Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben

Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben 

Legyőzte Portót, Párizst és Nápolyt, legalábbis a Time Out által megkérdezett gasztroszakértők és több ezer helyi szerint.
Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben

Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben 

Egyedülálló környezetben a hazai kézműves márkák.
Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek

Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek 

Aranyérmet kapott a Gyulai Kávélikőr.
50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt

50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt 

Annak a férfinak jár a kártérítés, akire még 2020-ban ömlött rá a forró kávé a lánc egyik amerikai tagjában.
Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.