Bikavér mellé itt az Egri Csillag

Egerben egy tavalyi ötlet megvalósításaként megszületett az Egri Bikavér fehér párja, az Egri Csillag, amelyik több mint háromezer javaslatból választva kapta ezt a nevet - írja az Agromonitor. A Kárpát-medencére és a borvidékre jellemző fajták házasításával készülő fehér bor első évjáratával még február végén mutatkozott be nyolc borászat – közölte Egri Bormíves Céh.

A szakmai testület közleménye szerint Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az egri bikavért, hogy világosan megmutassa Eger sokszínű borvidékén termő vörös borok szépségét. A jól csengő név és a borvidék válogatott fajtáinak szabályozott házasítása meghozta a várt eredményt: a bikavérrel Eger felkerült a lassan globalizálódó világ vörösboros térképére.

Az egri fehér borok a vörösökhöz hasonlóan, lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal adják vissza az itt honos fajták és a termőhely harmóniáját. A rendszerváltás óta azonban az újra nagyon szép teljesítményt nyújtó bikavérek és egyéb vörösborok mellett a fehér borok nem kaptak kellő figyelmet. Az egri borásztársadalom száz év elteltével ezért is látta elérkezettnek az időt, hogy megkeresse az egri bikavér fehér párját – hangsúlyozta a bormíves céh.

A névpályázat ötlete tavaly februárban, a borászok éjszakáján pattant ki az egri borászok fejéből. A pályázatot még tavaly februárban ki is írta az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a kiírásra 3149 névjavaslat érkezett. A borászok által felkért zsűri végül egyhangúlag választotta ki az Egri Csillag nevet Eger új márkanevének. Túl a névadáson, a nehéz, de izgalmas munka most következik, amikor az egri borászok 2011-ben először, majd évről évre összeállítjuk az egri borvidéket kifejező fehér borainkat – szól a közlemény. Az elfogadott és mindenkire kötelező termékleírás szerint az Egri Csillag a markáns kárpát-medencei fajtákra: az olaszrizlingre, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, a zengőre és a zenitre épül, melyek a bor legalább 50 százalékát teszik ki, még az illatos fajták (például a cserszegi fűszeres, a zefír, az irsai, a tramini, az ottonel muskotály) aránya nem érheti el a 30 százalékot. Az első évjáratban a Balga Családi Pincészet, Csutorás Ferenc, Gál Lajos Pincészete, a Gál Tibor Pincészet, a St. Andrea Pincészet, a Tóth és Tóth Szőlőbirtok és borpince, a Thummerer Pince és a Varsányi Pincészet állt elő az Egri Csillaggal. (forrás: Agromonitor)


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.