Biztos, hogy mindig tiszta pohárból isszuk a sört?

Attól még nem leszünk „sörsznobok”, ha esetleg tiszta pohárból szeretnénk meginni az italunkat.

Alapvető jogunk, hogy mondjuk 2000 forintért cserébe és pláne egy szenvedélyes serfőzőmester által vezetett és a lehető legnagyobb odafigyeléssel, ill. gondossággal dolgozó, elhivatott csapat iránti hódolatból fakadóan makulátlan pohárból hörpinthessük fel a kézműves sörünket.

A megfelelő tisztaság nem valami olyasmi, ami csupán némi öblítéssel vagy akár egy mosogatógép-program lefuttatásával seperc alatt elérhető, mert még így is megrekedhetnek bizonyos „mementók” az edényeken.

A Craft Beer reveláció erejével ható írásának értelmében a buborékok viselkedéséből kideríthetjük, hogy mi is a felállás a poharunkban.

Ha a kicsiny gömböcskék ahelyett, hogy egyenesen a csúcsra törnének inkább (és főleg fürtökbe verődve) az üveg oldalán elidőznek, az bizony azt jelenti, hogy valaminek a részecskéihez tapadtak. Ilyenkor a sörünk tapintatosan közli velünk, hogy pillanatnyilag az italt nem teljes fényében fogjuk elfogyasztani. Ugyanúgy, mint amikor az ujjlenyomatos vagy (khm) rúzsfoltos borospoharat is visszaküldjük, attól még nem leszünk okvetetlenkedő sörsznobok, ha a buborékok által jelzett helyzet miatt ital- és edénycserét kérünk a felszolgálótól. 

Természetesen vannak más előjelek is, mint pl. az ilyen-olyan maradékokra utaló vegyszerszag vagy -íz, illetve az ital elfogyasztása után, a pohár falán hátra maradt „habcsipke” egyenetlensége vagy hiánya.

Lényeg a lényeg, az mindenesetre gyanús, ha a sok buborék a sörünkben tétova bandákba verődve őgyeleg.


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.