Biztos, hogy mindig tiszta pohárból isszuk a sört?

Attól még nem leszünk „sörsznobok”, ha esetleg tiszta pohárból szeretnénk meginni az italunkat.

Alapvető jogunk, hogy mondjuk 2000 forintért cserébe és pláne egy szenvedélyes serfőzőmester által vezetett és a lehető legnagyobb odafigyeléssel, ill. gondossággal dolgozó, elhivatott csapat iránti hódolatból fakadóan makulátlan pohárból hörpinthessük fel a kézműves sörünket.

A megfelelő tisztaság nem valami olyasmi, ami csupán némi öblítéssel vagy akár egy mosogatógép-program lefuttatásával seperc alatt elérhető, mert még így is megrekedhetnek bizonyos „mementók” az edényeken.

A Craft Beer reveláció erejével ható írásának értelmében a buborékok viselkedéséből kideríthetjük, hogy mi is a felállás a poharunkban.

Ha a kicsiny gömböcskék ahelyett, hogy egyenesen a csúcsra törnének inkább (és főleg fürtökbe verődve) az üveg oldalán elidőznek, az bizony azt jelenti, hogy valaminek a részecskéihez tapadtak. Ilyenkor a sörünk tapintatosan közli velünk, hogy pillanatnyilag az italt nem teljes fényében fogjuk elfogyasztani. Ugyanúgy, mint amikor az ujjlenyomatos vagy (khm) rúzsfoltos borospoharat is visszaküldjük, attól még nem leszünk okvetetlenkedő sörsznobok, ha a buborékok által jelzett helyzet miatt ital- és edénycserét kérünk a felszolgálótól. 

Természetesen vannak más előjelek is, mint pl. az ilyen-olyan maradékokra utaló vegyszerszag vagy -íz, illetve az ital elfogyasztása után, a pohár falán hátra maradt „habcsipke” egyenetlensége vagy hiánya.

Lényeg a lényeg, az mindenesetre gyanús, ha a sok buborék a sörünkben tétova bandákba verődve őgyeleg.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.