Borárverés Krasznahorka várának felújításáért

(MTI) - Krasznahorka márciusban leégett várának felújításáért szervez borárverést szerda este Budapesten a Pannónia Női Borrend.

A 13. századi szlovákiai vár március 10-én szenvedett komoly károkat: a két tizenéves figyelmetlensége miatt kitört tűzben leégett a teljes tetőszerkezet, megsérült a várfal egy része, és számos műkincs is elpusztult; a kár 8 millió euróra tehető. A vár helyreállításáért azóta több jótékonysági rendezvényt és gyűjtést szerveztek.
A Pannónia Női Borrend borárveréssel csatlakozik a kezdeményezéshez. Mint Keményné Koncz Ildikó, a borrend elnöke szerdán az MTI-nek elmondta, a Vörösmarty téri irodaházba meghirdetett aukción fellép Csömör Szlovák Önkormányzatának Furmicska gyermek néptánccsoportja, Csézy, Berecz András mesemondó és Lovász Irén népdalénekes, de a programban helyet kapott egy borvacsora is.
Az aukción szereplő borok összkikiáltási értéke 1,5 millió forint; a legértékesebb tételt, egy 250 ezer forintról induló 1956-os tokaji aszúesszenciát az est műsorvezetője, Borbás Marcsi ajánlotta fel.
Egyetlen palack készült Gál Lajos 2006-os Szóláti cuvée-jéből, amely Balla Géza 1995-ös cabernet sauvignonjával és 2000-es kadarkájával együtt 150 ezer forintos kikiáltási áron szerepel, de olyan különlegességek is elérhetők lesznek, mint Gere Attila 2006-os Kopár cuvée-jének imperiál, azaz 6 literes palackos kiszerelése vagy Bock József szintén 2006-os Capellája magnum palackban.
Keményné Koncz Ildikó felhívta a figyelmet a 2013. február 28-ig bármely mobilszámról hívható adományvonalra, amelyen a 13600-as hívószám után az 59-es kódot beütve 250 forinttal lehet támogatni a történelmi vár felújítását. A rekonstrukció adományszámlájára, a 12001008-00115061-00300003 számlára készpénzt is utalhatnak a segíteni szándékozók.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.