Borárverés Krasznahorka várának felújításáért

(MTI) - Krasznahorka márciusban leégett várának felújításáért szervez borárverést szerda este Budapesten a Pannónia Női Borrend.

A 13. századi szlovákiai vár március 10-én szenvedett komoly károkat: a két tizenéves figyelmetlensége miatt kitört tűzben leégett a teljes tetőszerkezet, megsérült a várfal egy része, és számos műkincs is elpusztult; a kár 8 millió euróra tehető. A vár helyreállításáért azóta több jótékonysági rendezvényt és gyűjtést szerveztek.
A Pannónia Női Borrend borárveréssel csatlakozik a kezdeményezéshez. Mint Keményné Koncz Ildikó, a borrend elnöke szerdán az MTI-nek elmondta, a Vörösmarty téri irodaházba meghirdetett aukción fellép Csömör Szlovák Önkormányzatának Furmicska gyermek néptánccsoportja, Csézy, Berecz András mesemondó és Lovász Irén népdalénekes, de a programban helyet kapott egy borvacsora is.
Az aukción szereplő borok összkikiáltási értéke 1,5 millió forint; a legértékesebb tételt, egy 250 ezer forintról induló 1956-os tokaji aszúesszenciát az est műsorvezetője, Borbás Marcsi ajánlotta fel.
Egyetlen palack készült Gál Lajos 2006-os Szóláti cuvée-jéből, amely Balla Géza 1995-ös cabernet sauvignonjával és 2000-es kadarkájával együtt 150 ezer forintos kikiáltási áron szerepel, de olyan különlegességek is elérhetők lesznek, mint Gere Attila 2006-os Kopár cuvée-jének imperiál, azaz 6 literes palackos kiszerelése vagy Bock József szintén 2006-os Capellája magnum palackban.
Keményné Koncz Ildikó felhívta a figyelmet a 2013. február 28-ig bármely mobilszámról hívható adományvonalra, amelyen a 13600-as hívószám után az 59-es kódot beütve 250 forinttal lehet támogatni a történelmi vár felújítását. A rekonstrukció adományszámlájára, a 12001008-00115061-00300003 számlára készpénzt is utalhatnak a segíteni szándékozók.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.