A széles körben jelentkezett igények által életre hívott, hiánypótló szerveződés június 7-én, a budavári Faust Borpince és Pálinkakóstoló középkori barlangtermében tartotta alapító ülését.
A szervezet a hazai borászati szereplők és borsajtó összefogása mellett célul tűzte ki a Hungaricum termékek (gyulai kolbász, halasi csipke, herendi porcelán, kalocsai paprika, nemes pálinkák, Rubik-kocka, szegedi téliszalámi, tokaji aszú, üvegbeton, Zwack Unicum stb.), a magyar szellemi értékek (fotóművészet, Kodály-módszer, Nobel-díjasok, Pető Intézet, Puskás-örökség stb.) és az egyedülálló belföldi turisztikai programok-események (Kék Túra mozgalom, mohácsi busójárás, hollókői húsvét, debreceni Virágkarnevál, visegrádi Palotajátékok stb.) népszerűsítését és a kulturált fogyasztási szokások megismertetését.
Az idegenforgalomban, gasztronómiában és zsurnalisztikában egyaránt jártas szakembereket összefogó grémium elnöke Zamody Gábor (szakújságíró), alelnöke Molnár Attila (Willy Fog), titkára pedig Kőrösi Tibor (Car-Avan).