Borászok Borásza 2013

December 13-án a Corinthia Hotelben gyűlt össze a 2012-es Borászok Borásza díj jelöltjeinek java, a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma és az alapító már hagyományosnak mondható év végi koccintásukon, amelynek keretein belül már a 2013-as díj előkészületeit is megtették - írja az Élelmiszer Online.

Kató András, a kuratórium elnöke és Rókusfalvy Pál, a díj alapítója méltatták a 2012-es nagy sikerű díjátadót és egyúttal felkérték a kuratórium tagjait a Borászok Borásza 2013 jelöltlistájának összeállítására, valamint tájékoztatták a jelenlévőket a 2013-as menetrendről:

2013. január 31-ig van ideje a kuratórium tagjainak, hogy egyhangú döntéssel állapítsa meg a Borászok Borásza díj elnyerésére esélyes jelöltek listáját, illetve döntsenek a Magyar borért és az Év borászfelfedezettje különdíjakról. Az elmúlt évek Borászok Borászainak szintén eddig az időpontig kell jelölteket állítaniuk a tavaly elindított Borászok Barátja különdíj elnyerésére.

2013. március 1. már a jelölt borászok határideje, hogy leadják egy-egy szavazatukat 2013 Borászok Borászára és Borászok Barátjára.

2013. április 12. pedig a Borászok Borásza Díjátadógála tervezett időpontja.

Borászok Borásza: A cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az alapítvány kuratóriuma a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelöl. A győztest egyszerű szavazással választják meg a jelöltek.

Az év felfedezettje különdíj: A kuratórium különdíjjal jutalmazza minden évben az általa jelölt 50 borász közül azt, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg a termelők között.

Magyar Borért különdíj: A díjat a kuratórium annak a borásznak ítéli oda, aki megítélése szerint a legtöbbet tette a hazai szőlőfajtákért és az azokból készült borok minőségéért.

Borászok Barátja különdíj: A díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját.

Jelöltállítás: A kuratórium minden tagja egymástól függetlenül saját 50 fős listát állít össze. Ezt követően az előző év Borászok Borásza is összeállít egy önálló 50 fős listát. Az így kapott 8+1 eltérő listát ezután összevezetik, és azok matematikai átlaga alapján határozzák meg minden évben a Borászok Borásza cím elnyerésére esélyes 50 jelöltet. A Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni, őket tehát ismét jelölni sem lehet, DE szavazati joguk örökre megmarad. Szavazategyenlőség esetén a Borászok Borásza díj eddigi nyertesei döntik el, hogy ki kerüljön be közéjük.

A Magyar Borért és Az év felfedezettje különdíjakat a Kuratórium közvetlenül ítéli oda, a Borászok Barátja díjra a Borászok Borászai állíthatnak jelöltet és az adott év 50 BB jelöltje dönt. (forrás: Élelmiszer Online )


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.