Borászok Borásza 2013

December 13-án a Corinthia Hotelben gyűlt össze a 2012-es Borászok Borásza díj jelöltjeinek java, a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma és az alapító már hagyományosnak mondható év végi koccintásukon, amelynek keretein belül már a 2013-as díj előkészületeit is megtették - írja az Élelmiszer Online.

Kató András, a kuratórium elnöke és Rókusfalvy Pál, a díj alapítója méltatták a 2012-es nagy sikerű díjátadót és egyúttal felkérték a kuratórium tagjait a Borászok Borásza 2013 jelöltlistájának összeállítására, valamint tájékoztatták a jelenlévőket a 2013-as menetrendről:

2013. január 31-ig van ideje a kuratórium tagjainak, hogy egyhangú döntéssel állapítsa meg a Borászok Borásza díj elnyerésére esélyes jelöltek listáját, illetve döntsenek a Magyar borért és az Év borászfelfedezettje különdíjakról. Az elmúlt évek Borászok Borászainak szintén eddig az időpontig kell jelölteket állítaniuk a tavaly elindított Borászok Barátja különdíj elnyerésére.

2013. március 1. már a jelölt borászok határideje, hogy leadják egy-egy szavazatukat 2013 Borászok Borászára és Borászok Barátjára.

2013. április 12. pedig a Borászok Borásza Díjátadógála tervezett időpontja.

Borászok Borásza: A cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az alapítvány kuratóriuma a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelöl. A győztest egyszerű szavazással választják meg a jelöltek.

Az év felfedezettje különdíj: A kuratórium különdíjjal jutalmazza minden évben az általa jelölt 50 borász közül azt, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg a termelők között.

Magyar Borért különdíj: A díjat a kuratórium annak a borásznak ítéli oda, aki megítélése szerint a legtöbbet tette a hazai szőlőfajtákért és az azokból készült borok minőségéért.

Borászok Barátja különdíj: A díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját.

Jelöltállítás: A kuratórium minden tagja egymástól függetlenül saját 50 fős listát állít össze. Ezt követően az előző év Borászok Borásza is összeállít egy önálló 50 fős listát. Az így kapott 8+1 eltérő listát ezután összevezetik, és azok matematikai átlaga alapján határozzák meg minden évben a Borászok Borásza cím elnyerésére esélyes 50 jelöltet. A Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni, őket tehát ismét jelölni sem lehet, DE szavazati joguk örökre megmarad. Szavazategyenlőség esetén a Borászok Borásza díj eddigi nyertesei döntik el, hogy ki kerüljön be közéjük.

A Magyar Borért és Az év felfedezettje különdíjakat a Kuratórium közvetlenül ítéli oda, a Borászok Barátja díjra a Borászok Borászai állíthatnak jelöltet és az adott év 50 BB jelöltje dönt. (forrás: Élelmiszer Online )


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.