Borászok Borásza: a következő nyertest a jelöltek választják maguk közül

Összeállt a díj eddigi kitüntetettjeinek javaslataiból a 2016-os Borászok Borásza díj ötvenes jelöltlistája; a következő nyertest a jelöltek választják meg maguk közül.

A Prónay Bence, Csapody Balázs és Gerendai Károly alkotta Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának felkérésére az elmúlt évek Borászok Borászai - Demeter Zoltán, Lőrincz György, Szepsy István, Légli Ottó, Kaló Imre, Györgykovács Imre, Szentesi József és Berecz Stéphanie - egyenként megalkották a saját ötvenes listájukat az általuk javasolt nevekkel; ezek összegzéséből állt össze a 2016-os díj jelöltlistája - közölték az MTI-vel pénteken a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint az ötven jelöltet most értesítik, és egyúttal felkérik őket a szavazásra. Minden jelöltnek egy szavazata van, az eddigi gyakorlatnak megfelelően két körben, egyszerű többséggel választják meg a győztest. Az első forduló után a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül hozza meg a végső döntést az ötven jelölt, szintén egy-egy szavazattal.

A 2016-os díj jelöltjei között szerepel Árvay János (Tokaj), Áts Károly (Tokaj Kereskedőház), Bacsó András (Tokaj Oremus Pincészet), Bakó Ambrus (Badacsony), Balassa István (Tokaj), Balla Géza (Ménes-Arad), Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis Szőlőbirtok), Barta Károly (Tokaj), Bock József (Villány), Bodó Judit (Bott Pince, Tokaj), Bolyki János (Eger), Bott Frigyes (Garam-mente), Bukolyi Marcell (Eger), Dúzsi Tamás (Szekszárd), Eszterbauer János (Szekszárd), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak), ifj. Gál Tibor (Eger), Gere Attila (Villány), Heimann Zoltán (Szekszárd), Homonna Attila (Tokaj), Horváth József (Ráspi Borászat, Sopron), Ipacs Szabó István (Vylyan, Villány), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak).

Szintén jelölést kapott Karner Gábor (Mátra), Kiss Gábor (Villány), Konyári János (Balatonboglár), Kovács Tibor (Tokaj Hétszőlő), Laposa Bence (Badacsony), Latorczai László (Sauska Villány), Légli Géza (Kislaki Bormanufaktúra, Balatonboglár), Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet), Losonci Bálint (Mátra), Luka Enikő (Sopron), Malatinszky Csaba (Villány), Mauer Oszkár (Szerémség), Mérész Sándor (Etyeki Kúria), Mészáros László (Disznókő, Tokaj), Molnár Péter (Patricius Borház, Tokaj), Nyári Ödön (Badacsony), Szászi Endre (Badacsony), Szecskő Tamás (Mátra), ifj. Szepsy István (Szent Tamás Pincészet, Tokaj), Takács Lajos (Hollóvár Pincészet, Somló), Takler Ferenc (Szekszárd), Tarnóczi Zoltán (Orsolya Pince, Eger), Thummerer Vilmos (Eger), Tiffán Ede (Villány), Vida Péter (Szekszárd), Weninger Franz (Sopron) és Wille-Baumkauff Márta (Pendits Pincészet, Tokaj).

Minden Borászok Borászának lehetősége van egy fő jelölésére a Borászok Barátja díjra. Ezt az elismerést olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A korábbi évek győztesei Freund Tamás, Borbás Marcsi, Mészáros Gabriella és Alkonyi László voltak.

A díj jelöltjei közül - Ambrus Lajos József Attila-díjas író, szőlőbirtokos; Csizmadia András gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője; Gál Helga, Magyarország bornagykövete, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsosa; Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke, valamint Matt Kramer amerikai borkritikus, a Wine Spectator rendszeres szerzője - a Borászok Borásza aktuális ötven jelöltje választja ki a győztest, egyszerű többséggel.

Forrás: MTI

Forrás: Vendég & Hotel Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.