Borászok Borásza: a következő nyertest a jelöltek választják maguk közül

Összeállt a díj eddigi kitüntetettjeinek javaslataiból a 2016-os Borászok Borásza díj ötvenes jelöltlistája; a következő nyertest a jelöltek választják meg maguk közül.

A Prónay Bence, Csapody Balázs és Gerendai Károly alkotta Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának felkérésére az elmúlt évek Borászok Borászai - Demeter Zoltán, Lőrincz György, Szepsy István, Légli Ottó, Kaló Imre, Györgykovács Imre, Szentesi József és Berecz Stéphanie - egyenként megalkották a saját ötvenes listájukat az általuk javasolt nevekkel; ezek összegzéséből állt össze a 2016-os díj jelöltlistája - közölték az MTI-vel pénteken a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint az ötven jelöltet most értesítik, és egyúttal felkérik őket a szavazásra. Minden jelöltnek egy szavazata van, az eddigi gyakorlatnak megfelelően két körben, egyszerű többséggel választják meg a győztest. Az első forduló után a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül hozza meg a végső döntést az ötven jelölt, szintén egy-egy szavazattal.

A 2016-os díj jelöltjei között szerepel Árvay János (Tokaj), Áts Károly (Tokaj Kereskedőház), Bacsó András (Tokaj Oremus Pincészet), Bakó Ambrus (Badacsony), Balassa István (Tokaj), Balla Géza (Ménes-Arad), Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis Szőlőbirtok), Barta Károly (Tokaj), Bock József (Villány), Bodó Judit (Bott Pince, Tokaj), Bolyki János (Eger), Bott Frigyes (Garam-mente), Bukolyi Marcell (Eger), Dúzsi Tamás (Szekszárd), Eszterbauer János (Szekszárd), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak), ifj. Gál Tibor (Eger), Gere Attila (Villány), Heimann Zoltán (Szekszárd), Homonna Attila (Tokaj), Horváth József (Ráspi Borászat, Sopron), Ipacs Szabó István (Vylyan, Villány), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak).

Szintén jelölést kapott Karner Gábor (Mátra), Kiss Gábor (Villány), Konyári János (Balatonboglár), Kovács Tibor (Tokaj Hétszőlő), Laposa Bence (Badacsony), Latorczai László (Sauska Villány), Légli Géza (Kislaki Bormanufaktúra, Balatonboglár), Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet), Losonci Bálint (Mátra), Luka Enikő (Sopron), Malatinszky Csaba (Villány), Mauer Oszkár (Szerémség), Mérész Sándor (Etyeki Kúria), Mészáros László (Disznókő, Tokaj), Molnár Péter (Patricius Borház, Tokaj), Nyári Ödön (Badacsony), Szászi Endre (Badacsony), Szecskő Tamás (Mátra), ifj. Szepsy István (Szent Tamás Pincészet, Tokaj), Takács Lajos (Hollóvár Pincészet, Somló), Takler Ferenc (Szekszárd), Tarnóczi Zoltán (Orsolya Pince, Eger), Thummerer Vilmos (Eger), Tiffán Ede (Villány), Vida Péter (Szekszárd), Weninger Franz (Sopron) és Wille-Baumkauff Márta (Pendits Pincészet, Tokaj).

Minden Borászok Borászának lehetősége van egy fő jelölésére a Borászok Barátja díjra. Ezt az elismerést olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A korábbi évek győztesei Freund Tamás, Borbás Marcsi, Mészáros Gabriella és Alkonyi László voltak.

A díj jelöltjei közül - Ambrus Lajos József Attila-díjas író, szőlőbirtokos; Csizmadia András gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője; Gál Helga, Magyarország bornagykövete, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsosa; Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke, valamint Matt Kramer amerikai borkritikus, a Wine Spectator rendszeres szerzője - a Borászok Borásza aktuális ötven jelöltje választja ki a győztest, egyszerű többséggel.

Forrás: MTI

Forrás: Vendég & Hotel Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.