Borfesztivál: megtelt tábla a kapukon

Túlzás nélkül állítható, hogy a 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál nagy siker volt. Az öt napon át tartó rendezvényt, amely vasárnap este fejeződött be, óriási érdeklődés kísérte. Olyannyira, hogy szombaton este rövid időre, a fesztivál területén lévők biztonsága érdekében rövid időre be kellett zárni a kapukat. A pontos látogatói adatok összegzése még folyamatban van, de az már biztos, hogy rekord összegű regisztrált forgalmat produkáltak a kiállítók.

A zárónapon nagy várakozás előzte meg a 400 szeletes születésnapi torta felszeletelését, amelyet erre az alkalomra készített el Varga Gábor cukrász, a desszert.eu főszerkesztője. A különleges és látványos tortát a közös 20. születésnapot ünnepelve, Zilai Zoltán, a Borfesztivál főszervezője, a Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Feiner Péter, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. – a Borfesztivál főtámogatója - ügyvezető igazgatója közösen szelte meg és a látogatók nagy élvezettel fogyasztották el.

A tortaszeletelés előtt került sor az immár második alkalommal meghirdetett palackszépségverseny és a Fesztivál Bora választás eredményhirdetésére.
A legszebbpalack.hu weboldalon zajló versenyen azok a borok, palackok vehettek részt, amelyeket Magyarország egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyére, a Vinagorára beneveztek. A versenyen részt vett ötven palackra közel ötezer szavazat érkezett. Az internetes szavazáson egytől ötig lehetett pontozni, figyelembe véve a palackok külsejét, szépségét, megjelenését, a címkét, a palack formáját, és az összhangot.

A 10 legmagasabb pontszámot kapott palack ABC sorrendben a következő:
Badacsonyi Pincegazdaság Zrt - Balatonfüred- Csopaki Cabernet sauvignon Hordószelekció
Bezerics Borház - Pogányvári Memento
Borbély Családi Pincészet - Badacsonyi Olasz rizling Jégbor
Fodorvin Családi Pincészet - Carpe diem selection - Badacsonyi Szürkebarát
Heumann Pincészet - Terra Tartaro (Cuvée)
St. Andrea Pincészet – Örökké
Tiffán Imre és Fia Kft. - Tiffán Limité Villányi Cabernet sauvignon
Tokajicum Borház Kft - Tokaji Reneszánsz Cuvée
Varga Pincészet Kft - Balatoni Olasz rizling Jégbor
Verus Vinum Kft. Marci Pincéje - St. Márton Egri Syrah

A Fesztivál Bora választás a VinAgora sátorban zajlott, ahol a borkedvelők megismerkedhettek a nemzetközi borversenyek világával és kipróbálhatták a gyakorlatban is az alkalmazott bírálati módszereket. Egy órára borbírává válhattak az vállalkozó kedvű látogatók. Elmélyülhettek a különféle borokban felfedezhető egyedi illatokban és zamatokban és megalkothatták saját értékelésüket a borokról!

Négy napon át, az óránként 15 fős csoportokban megkóstolt 5-6 bor közül a résztvevők bírálatai alapján dőlt el, melyik termelő terméke nyeri el a hat kategóriában meghirdetett Fesztivál Bora címet.

A Borfesztivál Bora 2011 nyertesei:
Fehér Bor (Száraz) Kategória
Tokaj Kereskedőház Zrt. Grand Selection Tokaji Furmint Barrique 2009
Rosé Bor Kategória
Varsányi Pincészet Kft. Varsányi Egri Rosé 2010
Vörös Bor (Száraz) Kategória
Vincze Borászat Kft. Arcanum Cabernet franc 2007
Természetes Édes Fehér Borok
Royal Tokaji Borászati Zrt. Royal Tokaji Áts cuvée 2009
Tokaji Borkülönlegesség kategória
Tokaj Kereskedőház Zrt. Prémium Selection Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002

A 20. Budavári Borfesztivál eseménysorozata még nem fejeződött be. Szeptember 14-én kerül sor a Jótékonysági Borárverésre, amelynek bevételét, a hagyományokat folytatva a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak utalják át a szervezők. (Sajtóközlemény / Foto: Vendég&Hotel, Kolbe Gábor)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.