Borfesztivál: megtelt tábla a kapukon

Túlzás nélkül állítható, hogy a 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál nagy siker volt. Az öt napon át tartó rendezvényt, amely vasárnap este fejeződött be, óriási érdeklődés kísérte. Olyannyira, hogy szombaton este rövid időre, a fesztivál területén lévők biztonsága érdekében rövid időre be kellett zárni a kapukat. A pontos látogatói adatok összegzése még folyamatban van, de az már biztos, hogy rekord összegű regisztrált forgalmat produkáltak a kiállítók.

A zárónapon nagy várakozás előzte meg a 400 szeletes születésnapi torta felszeletelését, amelyet erre az alkalomra készített el Varga Gábor cukrász, a desszert.eu főszerkesztője. A különleges és látványos tortát a közös 20. születésnapot ünnepelve, Zilai Zoltán, a Borfesztivál főszervezője, a Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Feiner Péter, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. – a Borfesztivál főtámogatója - ügyvezető igazgatója közösen szelte meg és a látogatók nagy élvezettel fogyasztották el.

A tortaszeletelés előtt került sor az immár második alkalommal meghirdetett palackszépségverseny és a Fesztivál Bora választás eredményhirdetésére.
A legszebbpalack.hu weboldalon zajló versenyen azok a borok, palackok vehettek részt, amelyeket Magyarország egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyére, a Vinagorára beneveztek. A versenyen részt vett ötven palackra közel ötezer szavazat érkezett. Az internetes szavazáson egytől ötig lehetett pontozni, figyelembe véve a palackok külsejét, szépségét, megjelenését, a címkét, a palack formáját, és az összhangot.

A 10 legmagasabb pontszámot kapott palack ABC sorrendben a következő:
Badacsonyi Pincegazdaság Zrt - Balatonfüred- Csopaki Cabernet sauvignon Hordószelekció
Bezerics Borház - Pogányvári Memento
Borbély Családi Pincészet - Badacsonyi Olasz rizling Jégbor
Fodorvin Családi Pincészet - Carpe diem selection - Badacsonyi Szürkebarát
Heumann Pincészet - Terra Tartaro (Cuvée)
St. Andrea Pincészet – Örökké
Tiffán Imre és Fia Kft. - Tiffán Limité Villányi Cabernet sauvignon
Tokajicum Borház Kft - Tokaji Reneszánsz Cuvée
Varga Pincészet Kft - Balatoni Olasz rizling Jégbor
Verus Vinum Kft. Marci Pincéje - St. Márton Egri Syrah

A Fesztivál Bora választás a VinAgora sátorban zajlott, ahol a borkedvelők megismerkedhettek a nemzetközi borversenyek világával és kipróbálhatták a gyakorlatban is az alkalmazott bírálati módszereket. Egy órára borbírává válhattak az vállalkozó kedvű látogatók. Elmélyülhettek a különféle borokban felfedezhető egyedi illatokban és zamatokban és megalkothatták saját értékelésüket a borokról!

Négy napon át, az óránként 15 fős csoportokban megkóstolt 5-6 bor közül a résztvevők bírálatai alapján dőlt el, melyik termelő terméke nyeri el a hat kategóriában meghirdetett Fesztivál Bora címet.

A Borfesztivál Bora 2011 nyertesei:
Fehér Bor (Száraz) Kategória
Tokaj Kereskedőház Zrt. Grand Selection Tokaji Furmint Barrique 2009
Rosé Bor Kategória
Varsányi Pincészet Kft. Varsányi Egri Rosé 2010
Vörös Bor (Száraz) Kategória
Vincze Borászat Kft. Arcanum Cabernet franc 2007
Természetes Édes Fehér Borok
Royal Tokaji Borászati Zrt. Royal Tokaji Áts cuvée 2009
Tokaji Borkülönlegesség kategória
Tokaj Kereskedőház Zrt. Prémium Selection Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002

A 20. Budavári Borfesztivál eseménysorozata még nem fejeződött be. Szeptember 14-én kerül sor a Jótékonysági Borárverésre, amelynek bevételét, a hagyományokat folytatva a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak utalják át a szervezők. (Sajtóközlemény / Foto: Vendég&Hotel, Kolbe Gábor)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.