Botrány a nemzetközi gyorséttermek kínai beszállítói körül

(MTI) - Komoly visszaélésekre derített fényt két nemzetközi gyorsétteremlánc helyi csirkehús-beszállítóinál a kínai központi televízió (CCTV) - a vállalatok együttműködést ígérnek.

A CCTV kedd este hosszas riportban részletezte az egyik amerikai gyorsétterem lánc Santung tartománybeli beszállítóinál tapasztalt visszaéléseket. A jelentés szerint az ottani csirketenyésztők például hormonkeverékkel dúsították az állatok tápját, hogy minél nagyobbak legyenek. A gyorsabb növekedés érdekében éjjel-nappal etették az állatokat, és csaknem kéttucat különböző antibiotikumot adtak nekik, hogy ne legyenek betegek. A CCTV-nek nyilatkozó gazdálkodók azt is hozzátették: az antibiotikumokat időről időre cserélni kényszerültek, a csirkék ugyanis rezisztenssé váltak velük szemben. A levágott állatok húsát két amerikai gyorsétteremlánc helyi beszállítóinak, a csingtaoi Liuhe csoportnak, a Yintai és Wintop vállalatoknak adták el, amelyek ellenőrzés nélkül vették át az árut - állítja a központi televízió.
Mikroblogján az egyik étteremlánc a riport után úgy fogalmazott: a cég aktívan együtt fog működni a hatóságokkal a vádakat tisztázó vizsgálatok során, és ha beszállítói valóban vétettek az előírások ellen, komoly következmények lesznek.
A másik amerikai étteremlánc szintén mikroblogjában válaszolt, mondván: éttermeiben felhasználás előtt a csirkehús - más nyersanyaghoz hasonlóan - független fél által elvégzett laboratóriumi teszteken megy át. "A termékeink megfelelnek a szigorú élelmiszerbiztonsági és hatósági előírásoknak, így arra kérünk mindenkit, ne aggódjon a minőségük miatt" - fogalmaz a cég.
A beszállítók mintáit most a mezőgazdasági minisztérium és a sanghaji minőségellenőrzési hivatal vizsgálja.
A két gyorsétterem rendkívül népszerű Kínában: összességében majdnem ötezer étterem tartozik hozzájuk, és a korábban bejelentett tervek szerint mindkét vállalat további agresszív terjeszkedést tervez a kelet-ázsiai országban. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.