A CCTV kedd este hosszas riportban részletezte az egyik amerikai gyorsétterem lánc Santung tartománybeli beszállítóinál tapasztalt visszaéléseket. A jelentés szerint az ottani csirketenyésztők például hormonkeverékkel dúsították az állatok tápját, hogy minél nagyobbak legyenek. A gyorsabb növekedés érdekében éjjel-nappal etették az állatokat, és csaknem kéttucat különböző antibiotikumot adtak nekik, hogy ne legyenek betegek. A CCTV-nek nyilatkozó gazdálkodók azt is hozzátették: az antibiotikumokat időről időre cserélni kényszerültek, a csirkék ugyanis rezisztenssé váltak velük szemben. A levágott állatok húsát két amerikai gyorsétteremlánc helyi beszállítóinak, a csingtaoi Liuhe csoportnak, a Yintai és Wintop vállalatoknak adták el, amelyek ellenőrzés nélkül vették át az árut - állítja a központi televízió.
Mikroblogján az egyik étteremlánc a riport után úgy fogalmazott: a cég aktívan együtt fog működni a hatóságokkal a vádakat tisztázó vizsgálatok során, és ha beszállítói valóban vétettek az előírások ellen, komoly következmények lesznek.
A másik amerikai étteremlánc szintén mikroblogjában válaszolt, mondván: éttermeiben felhasználás előtt a csirkehús - más nyersanyaghoz hasonlóan - független fél által elvégzett laboratóriumi teszteken megy át. "A termékeink megfelelnek a szigorú élelmiszerbiztonsági és hatósági előírásoknak, így arra kérünk mindenkit, ne aggódjon a minőségük miatt" - fogalmaz a cég.
A beszállítók mintáit most a mezőgazdasági minisztérium és a sanghaji minőségellenőrzési hivatal vizsgálja.
A két gyorsétterem rendkívül népszerű Kínában: összességében majdnem ötezer étterem tartozik hozzájuk, és a korábban bejelentett tervek szerint mindkét vállalat további agresszív terjeszkedést tervez a kelet-ázsiai országban. (MTI)
Botrány a nemzetközi gyorséttermek kínai beszállítói körül
(MTI) - Komoly visszaélésekre derített fényt két nemzetközi gyorsétteremlánc helyi csirkehús-beszállítóinál a kínai központi televízió (CCTV) - a vállalatok együttműködést ígérnek.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.