A győztes a korábbi elsőtől, a svéd Andreas Larssontól nyerte el a koronát. Larsson 2007 óta viselte a címet. A döntőben Basset legyőzte a francia David Biraud-t és a svéd Paolo Bassót. A versenyen 48 ország 51 pincemestere indult.Gerard Basset 1992-ben vett részt első alkalommal a megmérettetésen, és az elmúlt öt verseny során mindannyiszor a döntőbe került. A sommelier-elit európai hegemóniáját idén is csak egyetlen japán versenyző törte meg a fináléban.A versengés az első kellemes esemény a chilei borágazatban a február 27-i földrengés óta, amely 486 halálos áldozatot követelt, és mintegy 30 milliárd dolláros kárt okozott az országban, valamint rendkívüli pusztítást végzett az ország borgazdaságaiban is.A dél-amerikai ország 2008-ban a világ kilencedik, az amerikai kontinens második legnagyobb bortermelő országa volt, de a borexport tekintetében ötödik volt a világranglistán. A természeti csapás következtében azonban előreláthatóan 12,5 százalékkal kevesebb lesz az idei termés, mint 2009-ben.
Brit a világ legjobb sommelier-je
Az angol Gerard Bassetet választották a világ legjobb sommelier-jévé az éttermi bormesterek világversenyén Chilében - adta hírül a Puk.hu.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Legjobbak közt a magyar speciality kávé
A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben
A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.