Chianti, prosecco és brunello a budai várban

Olaszország lesz a díszvendég a több mint kétszáz pincészet borait felvonultató 23. Budavári Borfesztiválon, amely szeptember 10. és 14. között számos koncert, szakmai és gyermekprogram mellett a bor és az egészséges életmód kapcsolatára kívánja felhívni a figyelmet.

A barolo, a brunello, a chianti vagy a prosecco csupán a legismertebbek azon márkák közül, amelyek a világ egyik legnagyobb bortermelő országához, Olaszországhoz kötődnek. A Borfesztivál látogatói Piemonttól Szicíliáig végigkóstolhatják az olasz bortermelő régiók borait, de idén a gasztronómiai standok is Olaszország ízeire hangolják ételeiket - közölték az MTI-vel a szervezők.

Mint hozzátették, a Borfesztivál vendéglátása a magyar fesztiválételekről is szól. Az Oroszlános udvarban például az Országkonyha gondoskodik arról, hogy a látogatók ne maradjanak éhesek a kóstolás előtt vagy után.



A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a Nemzetek Sajtversenye, melynek során húsz ország egy-egy sajtremekére lehet kóstolva szavazni a Halászó Fiú udvarban. A rendezvény kísérőprogramjaként évek óta megrendezik a Boregyetemet, amelynek kurzusain szeptember 8-án és 9-én elismert szakemberek borkóstolóval egybekötött előadásait élvezheti a közönség.

A fesztiválon kiállító több száz borászat az ország összes termőhelyét és szinte az összes magyarországi szőlőfajtát lefedi. Ebben a sokszínű kínálatban idén segítséget nyújtanak a szervezők, akik tematikus kóstoló útvonalakat alakítottak ki a magyar borkultúrát kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még csak ismerkedő hazai látogatóknak.

A PORT.hu színpadon az első napon az Irie Maffia ad koncertet, majd csütörtökön Bognár Szilvia és az etNoé lép fel. Pénteken a Makám és Rúzsa Magdi lép színpadra, másnap pedig többek között a Benkó Dixieland Band szórakoztatja a közönséget.

A zárónapon a népzenéké és a néptáncé lesz a főszerep: fellép mások mellett a Kertész Táncegylet, a Forrás Táncegyüttes, az Alba Regia Táncegyüttes, a Fitos Dezső Társulat, majd a Ghymes. Az Oroszlános udvar zenei műsoráról az MR2 Petőfi Rádió gondoskodik minden nap 19 óráig.

A szőlő- és bortermelő elődök tiszteletére rendezik meg a Budai Vár utcáin szeptember 14-én a Szüreti felvonulás - Népzenei és Néptánc Gálát, melynek menetét a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc- és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

A gyermekek számára is kínál programokat a Borfesztivál: szombaton és vasárnap kézműves foglalkozás és arcfestés várja őket az Oroszlános udvarban.
További információ www.aborfesztival.hu honlapon található.

Forrás: MTI


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.