Címkehiány: finn sztrájk is nehezíti az ellátást

Az online kereskedelem növekedése és a környezettudatosság is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több a papíralapú címke.

Nem enyhülnek az európai nyomda- és papíripari cégek ellátási problémái. Az egyes papírtermékek hiányát pedig az utóbbi időben a járvány enyhülése után megugró kereslet mellett az is súlyosbítja, hogy a finn UPM-Kymmene erdészeti vállalat tulajdonában lévő üzemekben több ezer dolgozó sztrájkol január óta, és várhatóan legalább március közepéig nem ér véget a munkabeszüntetés.

A papír drágulása számos iparágat érint, például az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, az egészségügyi- és kozmetikai termékek gyártásában, az autóiparban és a elektronikai iparban is érezhető a hatása. A Financial Times cikke a példák között említi, hogy az Abrdn nevű befektetési cégnek el kellett halasztania egy 1,5 milliárd dolláros üzletről szóló szavazást, mert nem tudta kiküldeni a szükséges dokumentumokat a részvényeseinek, szemlézi a G7.hu.

A nyomdaipar is komolyan megérzi a papír drágulását: a lap egy olyan dán lapkiadó példáját mutatta be, ahol emiatt 10 százalékkal csökkentették a termelést.

A különféle termékek közül a legtöbb probléma most a címkékkel van. A finn UPM látja el az európai piac 40 százalékát a címkékhez szükséges köztes termékből, írja a lap egy holland cég vezetőjére hivatkozva. Ő arról számolt be, hogy a cége havi címkegyártása márciusban valószínűleg 2,5 millióról 1,5 millió négyzetméterre csökken majd. Emiatt el kell majd dönteniük, hogy mely partnereiknek tudnak majd továbbra is beszállítani.

Francesc Egea, a spanyol IPE Industria Gráfica vezérigazgatója szerint a friss élelmiszerek piacán lehet jelentős hatása a hiánynak, mivel címkék nélkül ezek biztosan nem kerülnek a polcokra. A fogyasztási cikkeket gyártó és logisztikai vállalatoknál felmerül az a megoldás, hogy műanyagcsomagolásra álljanak át és közvetlenül a csomagolásra nyomtassanak, de ez valószínűleg csak elég nehézkesen lenne megvalósítható.

A cimkék keresletének megugrásához jelentősen hozzájárul az e-kereskedelem járvány alatti felfutása, valamint az is, hogy sok cég műanyag helyett papírcsomagolást választ környezetvédelmi szempontok miatt. A keresletet viszont annak ellenére sem tudja kielégíteni az iparág, hogy sok papíripari cég kifejezetten a csomagolóipar ellátására állt át az elmúlt időszakban.

A január 1-jén kezdődött és március 12-ig meghosszabbított UPM-sztrájk oka, hogy a vállalatvezetés a cég egyes részlegeire külön vonatkozó bérmegállapodást akar kötni, a szakszervezet viszont azt szeretné, ha a megállapodás a vállalat egészére vonatkozna.

Forrás: G7 / Store Insider


Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.