Címkehiány: finn sztrájk is nehezíti az ellátást

Az online kereskedelem növekedése és a környezettudatosság is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több a papíralapú címke.

Nem enyhülnek az európai nyomda- és papíripari cégek ellátási problémái. Az egyes papírtermékek hiányát pedig az utóbbi időben a járvány enyhülése után megugró kereslet mellett az is súlyosbítja, hogy a finn UPM-Kymmene erdészeti vállalat tulajdonában lévő üzemekben több ezer dolgozó sztrájkol január óta, és várhatóan legalább március közepéig nem ér véget a munkabeszüntetés.

A papír drágulása számos iparágat érint, például az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, az egészségügyi- és kozmetikai termékek gyártásában, az autóiparban és a elektronikai iparban is érezhető a hatása. A Financial Times cikke a példák között említi, hogy az Abrdn nevű befektetési cégnek el kellett halasztania egy 1,5 milliárd dolláros üzletről szóló szavazást, mert nem tudta kiküldeni a szükséges dokumentumokat a részvényeseinek, szemlézi a G7.hu.

A nyomdaipar is komolyan megérzi a papír drágulását: a lap egy olyan dán lapkiadó példáját mutatta be, ahol emiatt 10 százalékkal csökkentették a termelést.

A különféle termékek közül a legtöbb probléma most a címkékkel van. A finn UPM látja el az európai piac 40 százalékát a címkékhez szükséges köztes termékből, írja a lap egy holland cég vezetőjére hivatkozva. Ő arról számolt be, hogy a cége havi címkegyártása márciusban valószínűleg 2,5 millióról 1,5 millió négyzetméterre csökken majd. Emiatt el kell majd dönteniük, hogy mely partnereiknek tudnak majd továbbra is beszállítani.

Francesc Egea, a spanyol IPE Industria Gráfica vezérigazgatója szerint a friss élelmiszerek piacán lehet jelentős hatása a hiánynak, mivel címkék nélkül ezek biztosan nem kerülnek a polcokra. A fogyasztási cikkeket gyártó és logisztikai vállalatoknál felmerül az a megoldás, hogy műanyagcsomagolásra álljanak át és közvetlenül a csomagolásra nyomtassanak, de ez valószínűleg csak elég nehézkesen lenne megvalósítható.

A cimkék keresletének megugrásához jelentősen hozzájárul az e-kereskedelem járvány alatti felfutása, valamint az is, hogy sok cég műanyag helyett papírcsomagolást választ környezetvédelmi szempontok miatt. A keresletet viszont annak ellenére sem tudja kielégíteni az iparág, hogy sok papíripari cég kifejezetten a csomagolóipar ellátására állt át az elmúlt időszakban.

A január 1-jén kezdődött és március 12-ig meghosszabbított UPM-sztrájk oka, hogy a vállalatvezetés a cég egyes részlegeire külön vonatkozó bérmegállapodást akar kötni, a szakszervezet viszont azt szeretné, ha a megállapodás a vállalat egészére vonatkozna.

Forrás: G7 / Store Insider


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.