Crassostrea gigas

Az osztrigabontás rejtelmeibe kóstolhattak bele azok a kiváltságosok, akik részt vettek a METRO Osztriga Bemutató és Bontóversenyén. Az indulók és vendégek 400 osztrigát bontottak és kóstoltak meg a melléjük járó fehér borok és pezsgők társaságában.

A METRO áruházak Vevőakadémiájának oktatóséfjei mutatták be péntek délután az osztrigabontás csínját-bínját hazai séfeknek, a sajtó képviselőinek és a tanulni vágyóknak. Az osztriga különleges gasztronómiai csemege, melyet az ipari forradalom előtt az „r” betűs szabály szerint csak az „r” betűs hónapokban fogyasztották. Ennek oka a nem megfelelő hűtési és szállítási körülmények voltak, valamint a tény, hogy az osztrigák a tavaszi, nyári hónapokban ívnak és ilyenkor a húsuk pépes állagú.
További érdekesség, hogy az osztrigák közel 200l vizet áramoltatnak naponta a testükön keresztül, így a fogyasztásukig közel 20.000 liter víz halad át rajtuk.
Ma már osztriga tenyészetekben nagyüzemi módon tenyésztik az osztrigákat, így tudják biztosítani a vásárlói igényeknek megfelelő osztriga mennyiséget és minőséget. Hazánkba a franciaországi Bretagne-ból érkezik a Csendes-óceáni osztriga, latin nevén Crassostrea gigas. A cinket, kalciumot, A,B,E vitaminokat tartalmazó osztriga a kifogásától számítva 10 napig fogyasztható.
A METRO Vevőakadémiáján is a friss Csendes-óceáni osztrigákat mutatták be a vendégeknek. A bontási versenyen sokan vettek részt, hogy saját maguk próbálják ki a bemutatott trükköket, fogásokat.


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.