A METRO áruházak Vevőakadémiájának oktatóséfjei mutatták be péntek délután az osztrigabontás csínját-bínját hazai séfeknek, a sajtó képviselőinek és a tanulni vágyóknak. Az osztriga különleges gasztronómiai csemege, melyet az ipari forradalom előtt az „r” betűs szabály szerint csak az „r” betűs hónapokban fogyasztották. Ennek oka a nem megfelelő hűtési és szállítási körülmények voltak, valamint a tény, hogy az osztrigák a tavaszi, nyári hónapokban ívnak és ilyenkor a húsuk pépes állagú.
További érdekesség, hogy az osztrigák közel 200l vizet áramoltatnak naponta a testükön keresztül, így a fogyasztásukig közel 20.000 liter víz halad át rajtuk.
Ma már osztriga tenyészetekben nagyüzemi módon tenyésztik az osztrigákat, így tudják biztosítani a vásárlói igényeknek megfelelő osztriga mennyiséget és minőséget. Hazánkba a franciaországi Bretagne-ból érkezik a Csendes-óceáni osztriga, latin nevén Crassostrea gigas. A cinket, kalciumot, A,B,E vitaminokat tartalmazó osztriga a kifogásától számítva 10 napig fogyasztható.
A METRO Vevőakadémiáján is a friss Csendes-óceáni osztrigákat mutatták be a vendégeknek. A bontási versenyen sokan vettek részt, hogy saját maguk próbálják ki a bemutatott trükköket, fogásokat.
Crassostrea gigas
Az osztrigabontás rejtelmeibe kóstolhattak bele azok a kiváltságosok, akik részt vettek a METRO Osztriga Bemutató és Bontóversenyén. Az indulók és vendégek 400 osztrigát bontottak és kóstoltak meg a melléjük járó fehér borok és pezsgők társaságában.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.