Csak a bor?

3 példa, 3 különböző válasz ugyanarra a kérdésre. Vajon a mai világban elegendő-e, ha a borász apait-anyait belead, csodaszép tételeket készít, és a pince ajtófélfájához dőlve, karba tett kézzel várja a jelentkezőket kóstolóra? 

Vagy érdemes tenni annak érdekében is, hogy ne csak a kínált bor legyen tökéletes, hanem a kóstolás környezete is segítse feledhetetlenné varázsolni a vendégnek az élményt, és azt érezze a látogató búcsúzáskor: ez az a hely, ahová biztos, hogy visszatérek még.

Amikor a minőségi, drágább termék az igazi megtakarítás

A villányi születésű Gere Andrea, az édesapja alapította Gere Attila Pincészet egyik vezetője szerint életük egyik legjobb döntése volt, amikor 2017 nyarán a korábbi kóstoltató helyiséget felszámolták, és hagyták magukat rábeszélni a felkért tervező által – aki Varró Zoltán dizajner volt –, hogy hozzanak létre a szabadban egy pergolás teraszt, valamint a hűvösebb időkre gondolva egy belső kóstolóhelyiséget is rendezzenek be, családias hangulattal, kandallóval, kényelmes fotelekkel. Ahol nemcsak kóstoló programokat, hanem más jellegű eseményeket, például esküvőket, vagy más családi, baráti rendezvényeket is tarthatnak.

„Varró Zoli már az átalakítás megkezdése előtt látta maga előtt, mi hozható ki a szőlősünket körülölelő mesebeli tájból, mi viszont csak a szükséges költség számait láttuk a szemünk előtt, mert az jóval meghaladta azt a plafont, amelyet beterveztünk.” Azonban mivel régóta volt az ismeretség, bizalmat előlegeztünki, és milyen jól tettük. Hiszen a déli borvidék mediterrán hangulata tökéletesen belesimul az általa létrehozott külső, pergolás teraszba, ahol egy különleges dísz igazi dísze a távolban maga a hegy sziluettje, a belső kóstolóteremben pedig azonnal megfogja a hozzánk érkezőket, hogy milyen otthonos, mennyire természetes a sok fával, melegséget ontó kandallóval, a gyönyörű kék árnyalatú ülőbútorokkal.

A berendezés a benti részen bár kényelmes, pihentető és igazi meghittséget áraszt, és bár a klasszikus vonalvezetést idézi, de nem avítt, hanem igazán friss hatást kelt a JAB ANSTOETZ magyarországi képviselete által leszállított fotelkárpitoknak, kanapéhuzatoknak, díszpárnáknak, függönyöknek és asztalterítőknek köszönhetően. És mielőtt bárki rákérdezne, elárulom, azt is, nemcsak szépek ezek a bútorhuzatok, sötétítő, blackout függönyök, hanem immár két éve bírják az elég komoly „kiképzést”. Hiszen körben, az ablakokat éri a függönyöket sok-sok napfény, a terítőkre, fotelekre, kanapékra lefröccsenő vörösbor – mind súlyosan károsító körülmény lehetne. Azonban a függönyök, abroszok, bútorkárpitok mind tisztán tarthatók, könnyen kezelhetők, úgyhogy azt kell mondanom (és üzenem a JAB-nak, akiknek köszönhetőek ezek a termékek): jó ideig nincs szükségünk arra, hogy bármit is felújítsunk, kicseréljünk, pedig egész évben szinte egymás kezébe adják a kilincset a vendégek, az előjegyzési naptárunk év végéig már tavaly megtelt, ráadásul a legtöbb hozzánk érkező, borszerető vendég újra és újra visszatér.

Amikor a „kevesebb mindig több” elv a nyerő

Amint meglátták egy verőfényes januári napon a szombathelyi építőipari cég, a Metal Hungaria Zrt. vezetői a Somló-hegy lábánál, a bazaltsziklák tövében azokat óriásira nőtt hóvirágokat, amelyek virágszőnyegként borították be a bazaltorgona lábát, tudták, megérkeztek: itt kell felépíteni a Kreinbacher birtokot. Így is tettek. És a pezsgőt, bort, jó ételeket, kellemes pihenést jelentő vendéglátó- és szálláshelynek, amit féltő gondoskodással alakítottak ki, nem is lehetett mással, mint ezekkel a különlegesen óriásira nőtt virágokkal emblémaként díszíteni. Ezért díszlenek a tavasz hírnökei mindenütt a bordó és türkiz folyosóval elválasztott két szállásépület 16 szobájában, ahol a falakon, a szőnyegeken, valamint az ágytakarókon mindenütt ott szerepel a hóvirág, a ház jelképeként.

Mivel a Kreinbacher-cég tulajdonosi köre régi és jó kapcsolatot ápol a JAB ANSTOETZ magyarországi képviseletével, meséli Kása Zsolt, a cégnél a beruházásokért felelős szakember, a hegy lábánál átélt hóvirág-sztori után egyértelmű volt számukra, hogy amikor már javában tartott a somlói szálláshelyek kialakítása, a Bakody Katalin által vezetett magyarországi JAB-csoportot kérik fel a Kreinbacher saját belső építészeik által megtervezett szobák textilterveinek megvalósítására és kivitelezésére.

A koncepció témája a pezsgészetet és borászatot körülvevő természet volt: a „kevesebb mindig több” elv alapján az egyszerűen szép és nemes anyagok, textilek mellett tették le a tervezőcsapattal közösen a voksukat. Egyfajta vidéki urbanista hangulatot akartak létrehozni mind a vendégszobákban, mind a különböző vendégterek területén. A szőnyegek, függönyök, ágytakarók naturálisan egyszerűek és szépek lettek, sok-sok természetes gyapjú felhasználásával készültek, és 2015 nyarán, amikor mindez megvalósult – szinte forradalmian előremutató, a maga puritán nemes egyszerű szépségében Magyarországon egyedülálló megoldás született.

Azóta a kor igazolta, a somlói Kreinbacher házatáján jól döntöttek az építkezések kezdetén: a vendégvisszajelzések alapján egyértelmű, hogy a hozzájuk járó és visszajáró vendégek nagyon szeretik a szobák berendezéseit, bennük a hangulatos, a természet közelségét hirdető textilmegoldásokkal. A többségében (80-85%) hazai vendégkör nemcsak télvégén szeret a hóvirágok közelében pezsgőt, bort kóstolni a fine dining ételsorok mellé, és utána nyugovóra térni a gyapjúszálakkal átszőtt függönyök, szőnyegek körében, hanem az év 365 napján egyre többen keresik fel Somlón a Kreinbacher Birtokot, hogy magukba szívják, lássák és kóstolják a páratlan élményvilágot, és csodálják az örök hóvirágok birodalmát.

Amikor a szigorú irodai környezetet felváltja a naturális, földszínű világ

A Balaton déli csücskénél, Kéthelyen fekszik egy álomszép adottságokkal megáldott szőlőterület és hozzá a legmodernebb technológiát felvonultató pincészet, ez a Kristinus Borbirtok. Ahol Simon Kornél marketing és hostvezető vezetésével csapata dacolva a koronavírus egyre közelgő veszélyével állnak a márciusi időszakban is nap mint nap helyt. Hiszen nincs mese, a szőlősben a metszést követően itt az ideje a huzalozási munkáknak, valamint a pincészetben a tartályok, hordók megfelelő, időben történő kezelésének, valamint a palackozóüzemrésznek továbbra is mennie kell.

Miközben tehát a helyi vezető a kinti világban a szőlősorok szépülését figyeli, valamint épp megérkezik a pincékben lévő munkák felügyeletéből, eközben mondja el, szerencsére 10 vendégszobájuk átfüggönyözését, valamint a konferenciaterem zord, irodafüggönyeinek lecserélését épp akkorra sikerült befejezniük, mielőtt még a járvány kitört.

A JAB ANSTOETZ magyarországi kirendeltségétől rendelt és megvásárolt termékekkel várhatják tehát már a járvány sötét fellegének messzire vonulását, és a jó idő beköszöntével a hozzájuk érkező, borszerető vendégeket. Konferenciatermükben – amelyet gyakran bérelnek ki kisebb-nagyobb családi, baráti rendezvényekre, esküvőkre is a környékről vagy távolabbról – csodásan mutat az a prémium minőségű, sötétítő függöny a JAB kollekciójából, amely a rigorózus, szigorú irodai hangulatot árasztó előzőt váltotta föl. A vendégszobákba pedig naturális, világos földszínű textilek kerültek az ablakok elé, és a törtfehér, természetes színvilág betölti élettel a korábbi egyszínű, fehér függönyök által kissé sterilre emlékeztető vendégteret.

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.