Csend? Király!

Csendkirály címmel kampány indult a kulturált szórakozásért több kerületi önkormányzat együttműködésével a fővárosban - jelentették be a támogatók csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatójukon. A kezdeményezéshez csatlakozott az V., a VI., a VII. és a VIII. kerület.

Kovács Sándor Lóránt, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalatfejlesztési igazgatója azt mondta, hogy a cége által indított kampány keretében mintegy 260 fővárosi vendéglátó-ipari egységben szórólapokat, posztereket helyeznek el, amelyeken az este 10 óra utáni csendes, kulturált szórakozásra hívják fel a figyelmet több idegen nyelven is.

Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere azt mondta: nem hisz abban, hogy a kérdést pusztán jogszabályi eszközökkel kezelni lehetne. Az emberekben tudatosítani kell, hogy ha elhagyták a szórakozóhelyet, akkor is figyelniük kell a kulturált magatartásra. Mint hangsúlyozta, a probléma kezelésében az önkormányzatok, a vendéglátók és a vendégek együttműködésén van a hangsúly.

A kampány keretében az V. kerületben kijelöltek 3 közterületet, amelyeken a legsúlyosabb a probléma, ezeket fokozottan tisztítják és ellenőrzik ezután - tette hozzá.

A polgármester szerint a kampányt ki kellene terjeszteni az éjjel-nappali boltokra és az éjszakai éttermekre is.

"Ezt nem úgy kell csinálni, hogy szétforgácsoljuk az erőinket, hanem - és ezt javaslom a többi kerületnek is - koncentráljunk a legproblémásabb részekre" - fűzte hozzá Rogán Antal.

Róna András, a VI. Kerületi Vendéglátó-ipari és Élelmiszerkereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke azt mondta: két éve indítottak egy hasonló kampányt, akkor részben a VI. kerületi "csendrendelet" elleni tiltakozásul. Az akció annyira sikeres volt, hogy mindenképpen támogatják a mostani, jóval nagyobb területet érintő "önszabályozási" felhívást - tette hozzá. (MTI)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.