Csípős ételekkel az Alzheimer-kór ellen

Egy új kutatás meglepő kapcsolatot vél felfedezni a csípős ételek fogyasztása és az Alzheimer-kór között.

Bár tudományos berkekben korábban úgy gondolták, hogy a csípős élelmiszerek csak elősegítik a memóriazavart okozó Alzheimer-kórt kialakulását, egy kínai kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz.

A tudóscsapat két párhuzamos vizsgálatot végzett el. Az eset-kontroll vizsgálatot egyenlő számú Alzheimer-kórban szenvedő és „kognitívan normális” egyén bevonásával hajtották végre, a kohorszvizsgálatban viszont már kétszer ennyi, kizárólag kognitíve egészséges személy vett részt.

Miközben a kutatók kérdőívekkel folyamatosan nyomon követték, hogy a résztvevők milyen gyakran fogyasztanak csípős ételeket, kisebb mentális kontrolokkal egyidejűleg azt is figyelemmel kísérték, hogy a vizsgálati alanyok szenvednek-e kognitív hiányosságban, és ha igen, milyen mértékben.

Amikor a kérdőíveken leadott információkat a résztvevők szervezetében az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó biomarkerek szintjével összevetették, a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a betegségben szenvedő alanyok kevesebb csípős ételt fogyasztanak.

Bár a végkövetkeztetés megerősítéséhez további kutatásokra még mindenképpen szükség lesz, a tanulmány azt sugallja, hogy a csípős, méghozzá egész konkrétan a kapszaicintartalmú élelmiszerek valóban hasznosnak bizonyulhatnak az Alzheimer-kór gyógymódjának megtalálásában.

Forrás: Newfood / Store Insider


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.