Csípős ételekkel az Alzheimer-kór ellen

Egy új kutatás meglepő kapcsolatot vél felfedezni a csípős ételek fogyasztása és az Alzheimer-kór között.

Bár tudományos berkekben korábban úgy gondolták, hogy a csípős élelmiszerek csak elősegítik a memóriazavart okozó Alzheimer-kórt kialakulását, egy kínai kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz.

A tudóscsapat két párhuzamos vizsgálatot végzett el. Az eset-kontroll vizsgálatot egyenlő számú Alzheimer-kórban szenvedő és „kognitívan normális” egyén bevonásával hajtották végre, a kohorszvizsgálatban viszont már kétszer ennyi, kizárólag kognitíve egészséges személy vett részt.

Miközben a kutatók kérdőívekkel folyamatosan nyomon követték, hogy a résztvevők milyen gyakran fogyasztanak csípős ételeket, kisebb mentális kontrolokkal egyidejűleg azt is figyelemmel kísérték, hogy a vizsgálati alanyok szenvednek-e kognitív hiányosságban, és ha igen, milyen mértékben.

Amikor a kérdőíveken leadott információkat a résztvevők szervezetében az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó biomarkerek szintjével összevetették, a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a betegségben szenvedő alanyok kevesebb csípős ételt fogyasztanak.

Bár a végkövetkeztetés megerősítéséhez további kutatásokra még mindenképpen szükség lesz, a tanulmány azt sugallja, hogy a csípős, méghozzá egész konkrétan a kapszaicintartalmú élelmiszerek valóban hasznosnak bizonyulhatnak az Alzheimer-kór gyógymódjának megtalálásában.

Forrás: Newfood / Store Insider


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.