Csípős ételekkel az Alzheimer-kór ellen

Egy új kutatás meglepő kapcsolatot vél felfedezni a csípős ételek fogyasztása és az Alzheimer-kór között.

Bár tudományos berkekben korábban úgy gondolták, hogy a csípős élelmiszerek csak elősegítik a memóriazavart okozó Alzheimer-kórt kialakulását, egy kínai kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz.

A tudóscsapat két párhuzamos vizsgálatot végzett el. Az eset-kontroll vizsgálatot egyenlő számú Alzheimer-kórban szenvedő és „kognitívan normális” egyén bevonásával hajtották végre, a kohorszvizsgálatban viszont már kétszer ennyi, kizárólag kognitíve egészséges személy vett részt.

Miközben a kutatók kérdőívekkel folyamatosan nyomon követték, hogy a résztvevők milyen gyakran fogyasztanak csípős ételeket, kisebb mentális kontrolokkal egyidejűleg azt is figyelemmel kísérték, hogy a vizsgálati alanyok szenvednek-e kognitív hiányosságban, és ha igen, milyen mértékben.

Amikor a kérdőíveken leadott információkat a résztvevők szervezetében az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó biomarkerek szintjével összevetették, a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a betegségben szenvedő alanyok kevesebb csípős ételt fogyasztanak.

Bár a végkövetkeztetés megerősítéséhez további kutatásokra még mindenképpen szükség lesz, a tanulmány azt sugallja, hogy a csípős, méghozzá egész konkrétan a kapszaicintartalmú élelmiszerek valóban hasznosnak bizonyulhatnak az Alzheimer-kór gyógymódjának megtalálásában.

Forrás: Newfood / Store Insider


Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?