A vidékfejlesztési tárca a kis serfőzdék javaslatára és fejlődésük elősegítésére kezdeményezte a társtárcánál a jövedéki eljárással kapcsolatos adminisztratív egyszerűsítéseket, és a kis főzdék jövedéki adójának mérséklését, amit a vonatkozó uniós irányelv is lehetővé tesz.
Kardeván Endre szerint a kézműves sörfőzdéknek csak akkor van létjogosultságuk, ha nem az árban, hanem a különleges minőségben próbálnak versenyezni a sörgyárakkal. Ezért szakértőik együttműködésével a tárca a közeljövőben kidolgozza a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörökre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelvet. Ezzel biztosítható, hogy csak olyan sört lehessen különleges minőségűként eladni, amely megfelel a szakértők által felállított szigorúbb követelményeknek.
A fesztiválra 10 hazai kisüzemi sörfőzde hozott a fővárosba, több mint 200 hordó sört. A többi között a Tokaji Aszúval készült, a 10%-os békésszentandrási fekete, áfonyás, illetve a Főzdefeszt kedvéért dupla erősségűre főzött Köleses Sört is megkóstolhatták a látogatók. Külföldről pedig az osztrák Gösser a szűretlen árpasörével, a Zwickllel, a rozsnyói magyar Kaltenecker egy füstölt sörrel, és a világklasszisnak számító prágai Pivovarsky Dům pedig egy zöld színű, csalános sörrel képviseltette magát. (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)