Cukor helyett cirokkal kell majd beérnünk?

A világ második legnagyobb cukornádtermesztő országában a tavalyi monszun csapadékmennyisége alaposan elmaradt az átlagtól.

A Mumbaitól keletre eső közép-indiai Maharashtra állam a szubkontinens fő cukortermelője, ám a kormány azt szeretné, hogy a helyi gazdák a cukornád helyett kevésbé vízigényes növényeket termesszenek a 2016/2017-es szezonban. Mindezek előzménye, hogy a világ második legnagyobb cukornád-termesztő országában a tavalyi monszun csapadékmennyisége alaposan elmaradt az átlagtól, így a több ezer hektáron rossz lett a termés. Ezért Delhi arra próbálja rávenni a farmereket, hogy harmadával csökkentsék a cukornádültetvények területét.

India éves cukorfelhasználása ugyanis 26 millió tonna, de a helyi szakmai szövetség szakértője szerint idén jó, ha a termelés eléri a 24 millió tonnát.

Mindez oda vezethet, hogy – hét év óta először – a hazai cukortermelés elmarad a fogyasztástól, és ha csökken, vagy elmarad a kivitel, az a cukorárak világpiaci árának emelkedését is okozhatja. Különösen abban az esetben, ha 2008/2009 óta először behozatalra is szorul a csaknem 1,2 milliárd fős ország.

Hagyományosan Maharashtra adja az indiai cukortermelés 80 százalékát, ám amint egy farmer, Shankar Tiwari elmondta, kénytelen volt átállni a cirokra, mert a kormány nem ad vizet a tározókból. Nem is csoda, hiszen oly kevés volt a csapadék a monszun ideje alatt, hogy India fő víztározóinak telítettsége az 58 százalékos tízéves átlaggal szemben csupán 44 százalék, Maharashtra tározóiban pedig a korábbi 50 százalékos telítettséggel szemben mindössze 8 százaléknyi víz van.


Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.