Cukor helyett cirokkal kell majd beérnünk?

A világ második legnagyobb cukornádtermesztő országában a tavalyi monszun csapadékmennyisége alaposan elmaradt az átlagtól.

A Mumbaitól keletre eső közép-indiai Maharashtra állam a szubkontinens fő cukortermelője, ám a kormány azt szeretné, hogy a helyi gazdák a cukornád helyett kevésbé vízigényes növényeket termesszenek a 2016/2017-es szezonban. Mindezek előzménye, hogy a világ második legnagyobb cukornád-termesztő országában a tavalyi monszun csapadékmennyisége alaposan elmaradt az átlagtól, így a több ezer hektáron rossz lett a termés. Ezért Delhi arra próbálja rávenni a farmereket, hogy harmadával csökkentsék a cukornádültetvények területét.

India éves cukorfelhasználása ugyanis 26 millió tonna, de a helyi szakmai szövetség szakértője szerint idén jó, ha a termelés eléri a 24 millió tonnát.

Mindez oda vezethet, hogy – hét év óta először – a hazai cukortermelés elmarad a fogyasztástól, és ha csökken, vagy elmarad a kivitel, az a cukorárak világpiaci árának emelkedését is okozhatja. Különösen abban az esetben, ha 2008/2009 óta először behozatalra is szorul a csaknem 1,2 milliárd fős ország.

Hagyományosan Maharashtra adja az indiai cukortermelés 80 százalékát, ám amint egy farmer, Shankar Tiwari elmondta, kénytelen volt átállni a cirokra, mert a kormány nem ad vizet a tározókból. Nem is csoda, hiszen oly kevés volt a csapadék a monszun ideje alatt, hogy India fő víztározóinak telítettsége az 58 százalékos tízéves átlaggal szemben csupán 44 százalék, Maharashtra tározóiban pedig a korábbi 50 százalékos telítettséggel szemben mindössze 8 százaléknyi víz van.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.