Cukor helyett cirokkal kell majd beérnünk?

A világ második legnagyobb cukornádtermesztő országában a tavalyi monszun csapadékmennyisége alaposan elmaradt az átlagtól.

A Mumbaitól keletre eső közép-indiai Maharashtra állam a szubkontinens fő cukortermelője, ám a kormány azt szeretné, hogy a helyi gazdák a cukornád helyett kevésbé vízigényes növényeket termesszenek a 2016/2017-es szezonban. Mindezek előzménye, hogy a világ második legnagyobb cukornád-termesztő országában a tavalyi monszun csapadékmennyisége alaposan elmaradt az átlagtól, így a több ezer hektáron rossz lett a termés. Ezért Delhi arra próbálja rávenni a farmereket, hogy harmadával csökkentsék a cukornádültetvények területét.

India éves cukorfelhasználása ugyanis 26 millió tonna, de a helyi szakmai szövetség szakértője szerint idén jó, ha a termelés eléri a 24 millió tonnát.

Mindez oda vezethet, hogy – hét év óta először – a hazai cukortermelés elmarad a fogyasztástól, és ha csökken, vagy elmarad a kivitel, az a cukorárak világpiaci árának emelkedését is okozhatja. Különösen abban az esetben, ha 2008/2009 óta először behozatalra is szorul a csaknem 1,2 milliárd fős ország.

Hagyományosan Maharashtra adja az indiai cukortermelés 80 százalékát, ám amint egy farmer, Shankar Tiwari elmondta, kénytelen volt átállni a cirokra, mert a kormány nem ad vizet a tározókból. Nem is csoda, hiszen oly kevés volt a csapadék a monszun ideje alatt, hogy India fő víztározóinak telítettsége az 58 százalékos tízéves átlaggal szemben csupán 44 százalék, Maharashtra tározóiban pedig a korábbi 50 százalékos telítettséggel szemben mindössze 8 százaléknyi víz van.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.