Cukorborsó, savanyú káposzta és társai

Alapanyag trendek 2021-ben a vendéglátásban. Régi ismerősök mellett izgalmas alapanyagok is beköltöznek idén a kamrákba, hűtőszekrényekbe, delikátokba, ráadásul kurrensebb, még ismeretlenebb fűszerek, szószok, zöldségek is társulnak hozzá.

A bezárkózott világ ellenére a friss trendek nem csak a vendéglátás átszervezésére, a kiszállításra, az új fertőtlenítési protokollokra korlátozódnak. Lássuk 2021 világtrendjeit az alapanyagok körében, a diningguide.hu összeállítása nyomán.

Korábban volt, hogy az avokádót üdvözítették, máskor a karfiol került fókuszba, de a fodros kel, a matcha, a crème fraîche, a kókuszvirág cukor, az amaránt, a batáta és a csilik összes változata is az elmúlt 10 évben kerültek be a köztudatba. 

Annak ellenére, hogy a világ 2020-ban rá lett kényszerítve, hogy tudatosabban, lokálisabban gondolkozzon az élelmiszerellátásról, alapanyagok termesztéséről és szezonalitásról, a világszintű élelmiszer importnak köszönhetően ma már bármilyen egzotikusabb komponenshez hozzá lehet jutni. 

  • Aquafaba

A csicseriborsó főzővize/konzervleve kapott ilyen szép nevet. A vegán konyha előszeretettel használja nagy viszkozitása miatt: tojáspótlásra például. Még majonéz is készíthető belőle, de salátadresszingekhez, még süteményekhez is passzol.

  • Za’atar

Ez a közel-keleti fűszerkeverék egyre népszerűbb lett, ahogy a humusz, a baba ganoush, a falafel, a shawarma is kedves ismerősökké váltak. Összetétele országonként, tájegységenként változik, de a za’atar általában tartalmaz kaukkfüveg, pirított szezámmagot, szumákot (cserszömörce), de oregánó, görögszéna, izsóp és majoranna is kerölhet a keverékbe. Grill húsokhoz, zöldgésekhez is szuper, de olívaolajjal keverve pasztaként is fogyasztható, aromás mix.

  • Savanyú káposzta, savanyú, fermentált zöldségek

A fermentálás és savanyítás az északi konyhaművészetek népszerűségével került reflektorfénybe. Előnnyel indulunk, tekintve, hogy Magyarországon is nagy kultúrája van a savanyúságoknak. 

  • Citromverbéna

Aromás, citrusos, gyógyhatású zöldfűszer, amit gyomorbántalmakra, görcsoldóként is használnak, de kulináris felhasználása előfordul. Visszafogottabb, de talán izgalmasabb a citromfűnél. Saláták olajához, jeges desszertekhez, koktélokhoz is előszeretettel használják. Simán forrázva limonádék, teák alapanyaga.

  • Pecsétviaszgomba

Ez egy keleti gombafajta. Egyedülállóan segítimegerősíteni az immunrendszert. Egyre többet keverik kakaókhoz, teafüvekhez, smoothiekhoz, egészséges reggeli tálakhoz. Kesernyés, ezért a kávé és tea jóbarátja. Fogyasztása forrázva, porrá őrölve alkalmas.

  • Dukkah

Közel-keleti, leginkább egyiptomi fűszerkeverék. Különlegessége, hogy többnyire pirított magvakból áll, mozsár, vagy aprítógép segítségével otthon is könnyedén elkészíthető. Törökmogyoró/mandula/dió, köménymag, édesköménymag, szezámmag, koriandermag és só kell hozzá. Saláták szórására, simán olívaolajjal és kovászos kenyérrel is finom.

  • Kamut

Az idei év szupergabonája lehet az Egyiptomból származó “ősbúza”, a kamut. Nagyon magas a fehérjetartalma, és ugyan tartalmaz glutént, de kevésbé allergizál és a glikémiás indexe is alacsony, lassabban bontja le a szervezet. Ázsiai tészták készítéséhez nagyszerű alapanyag, de udon tészta mellett ugyanúgy készülhet belőle penne, vagy fusilli is.

  • Cukorborsó

A nagyon zsenge kis borsócskák ezek, amelynek a franciák egy nagyon találó nevet adtak: mange tout, vagyis mindet megeszem.Ehhez a ropogós borsóféléhez nehezen lehet hozzájutni, de, ha sikerül is, nagyon borsos az ára. Tökéletes csemege nyersen és stir fry módon is.

A teljes cikk megtalálható: ITT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Dining Guide / Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.