Cukorborsó, savanyú káposzta és társai

Alapanyag trendek 2021-ben a vendéglátásban. Régi ismerősök mellett izgalmas alapanyagok is beköltöznek idén a kamrákba, hűtőszekrényekbe, delikátokba, ráadásul kurrensebb, még ismeretlenebb fűszerek, szószok, zöldségek is társulnak hozzá.

A bezárkózott világ ellenére a friss trendek nem csak a vendéglátás átszervezésére, a kiszállításra, az új fertőtlenítési protokollokra korlátozódnak. Lássuk 2021 világtrendjeit az alapanyagok körében, a diningguide.hu összeállítása nyomán.

Korábban volt, hogy az avokádót üdvözítették, máskor a karfiol került fókuszba, de a fodros kel, a matcha, a crème fraîche, a kókuszvirág cukor, az amaránt, a batáta és a csilik összes változata is az elmúlt 10 évben kerültek be a köztudatba. 

Annak ellenére, hogy a világ 2020-ban rá lett kényszerítve, hogy tudatosabban, lokálisabban gondolkozzon az élelmiszerellátásról, alapanyagok termesztéséről és szezonalitásról, a világszintű élelmiszer importnak köszönhetően ma már bármilyen egzotikusabb komponenshez hozzá lehet jutni. 

  • Aquafaba

A csicseriborsó főzővize/konzervleve kapott ilyen szép nevet. A vegán konyha előszeretettel használja nagy viszkozitása miatt: tojáspótlásra például. Még majonéz is készíthető belőle, de salátadresszingekhez, még süteményekhez is passzol.

  • Za’atar

Ez a közel-keleti fűszerkeverék egyre népszerűbb lett, ahogy a humusz, a baba ganoush, a falafel, a shawarma is kedves ismerősökké váltak. Összetétele országonként, tájegységenként változik, de a za’atar általában tartalmaz kaukkfüveg, pirított szezámmagot, szumákot (cserszömörce), de oregánó, görögszéna, izsóp és majoranna is kerölhet a keverékbe. Grill húsokhoz, zöldgésekhez is szuper, de olívaolajjal keverve pasztaként is fogyasztható, aromás mix.

  • Savanyú káposzta, savanyú, fermentált zöldségek

A fermentálás és savanyítás az északi konyhaművészetek népszerűségével került reflektorfénybe. Előnnyel indulunk, tekintve, hogy Magyarországon is nagy kultúrája van a savanyúságoknak. 

  • Citromverbéna

Aromás, citrusos, gyógyhatású zöldfűszer, amit gyomorbántalmakra, görcsoldóként is használnak, de kulináris felhasználása előfordul. Visszafogottabb, de talán izgalmasabb a citromfűnél. Saláták olajához, jeges desszertekhez, koktélokhoz is előszeretettel használják. Simán forrázva limonádék, teák alapanyaga.

  • Pecsétviaszgomba

Ez egy keleti gombafajta. Egyedülállóan segítimegerősíteni az immunrendszert. Egyre többet keverik kakaókhoz, teafüvekhez, smoothiekhoz, egészséges reggeli tálakhoz. Kesernyés, ezért a kávé és tea jóbarátja. Fogyasztása forrázva, porrá őrölve alkalmas.

  • Dukkah

Közel-keleti, leginkább egyiptomi fűszerkeverék. Különlegessége, hogy többnyire pirított magvakból áll, mozsár, vagy aprítógép segítségével otthon is könnyedén elkészíthető. Törökmogyoró/mandula/dió, köménymag, édesköménymag, szezámmag, koriandermag és só kell hozzá. Saláták szórására, simán olívaolajjal és kovászos kenyérrel is finom.

  • Kamut

Az idei év szupergabonája lehet az Egyiptomból származó “ősbúza”, a kamut. Nagyon magas a fehérjetartalma, és ugyan tartalmaz glutént, de kevésbé allergizál és a glikémiás indexe is alacsony, lassabban bontja le a szervezet. Ázsiai tészták készítéséhez nagyszerű alapanyag, de udon tészta mellett ugyanúgy készülhet belőle penne, vagy fusilli is.

  • Cukorborsó

A nagyon zsenge kis borsócskák ezek, amelynek a franciák egy nagyon találó nevet adtak: mange tout, vagyis mindet megeszem.Ehhez a ropogós borsóféléhez nehezen lehet hozzájutni, de, ha sikerül is, nagyon borsos az ára. Tökéletes csemege nyersen és stir fry módon is.

A teljes cikk megtalálható: ITT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Dining Guide / Turizmus Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.