Cukrászdinasztiák régen és most

A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A rendezvényen ezúttal az érdi Pataki cukrászda és a szombathelyi Mészáros cukrászda cukrászmestereivel beszélgethetett a szakmai közönség.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programjának célja az értékmentés. "Szeretnénk ugyanis, ha lenne egy archivált anyagunk ezekről a cukrászatokról, melyet megmutathatunk majd a jövő nemzedékének is. Az Ipartestület szándéka ugyanakkor az is, hogy ezzel a rendezvénnyel is felhívja a figyelmet a minőségi termékeket készítő cukrászokra, cukrászatokra." -vallja Vojtek Éva a Cukrászmester magazin főszerkesztője.

A múzeum Dobos szalonjában ezúttal is érdekes és színes történetek, életutak, szakmai műhelytitkokkal ismerkedhettek a szakmai résztvevők.

Kezdéskor Ákos Stefi korabeli, híres slágerének (csokoládé) segítségével került a hallgatóság a múlt hálójába, amiben a 20-as évek nagy slágere, a csokoládé élvezetéről énekelt a művésznő. A zenét egy Kosztolányi Dezső karcolata követte, melyet Kiss Imre múzeumigazgató tolmácsolt a nézőknek. Az író láttatóan, érzékletesen mutatja be ezt a kort s a pesti cukrászdát, mely eredetileg a Pesti Hírlap Vasárnapja című lapban jelent meg. A két bevezető apropója, hogy a bemutatásra kerülő cukrászatok múltja ebbe a korba nyúlik vissza.

A Kortárs Cukrászat sorozat áprilisi rendezvényén két nagy múltú cukrászatot ismerhetett meg közönség. Az érdi Pataki cukrászda és Pataki János, a Magyar Cukrászok Ipartestületének volt elnöke munkásságát fia, Pataki Ádám mutatta be. Apró emlékképek, családi hagyományok, és szakmai elhivatottságról tanúskodó munkás hétköznapok elevenedtek meg az ő elbeszélésében éppúgy, mint a szombathelyi Mészáros dinasztia két jelenlévő képviselőjének (Mészáros Gábor és Mészáros György) előadásában. Érdekes párhuzam és közös ismerősök felfedése tágította ismereteinket.

Mindkét cukrászda képviselője kiemelte, hogy szüleik nem erőltették, sőt inkább tántorították fiatal éveikben a szakmában maradást. Az elhivatottságukat azonban sikerült megőrizni/ újragondolni. Ennek eredménye a megújult Pataki Cukrászda és a családi értékeket soha el nem engedő, de a kor kihívásainak megfelelő Mészáros Cukrászda. Az estet szokás szerint pazar kóstoló zárta, ahol mindkét cukrászda egy-egy múltbéli és egy-egy modern terméket kínált a hallgatóságnak. A Mészáros Cukrászda még két receptúrával is kedveskedett a vendégeknek.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.