Cukrászdinasztiák régen és most

A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A rendezvényen ezúttal az érdi Pataki cukrászda és a szombathelyi Mészáros cukrászda cukrászmestereivel beszélgethetett a szakmai közönség.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programjának célja az értékmentés. "Szeretnénk ugyanis, ha lenne egy archivált anyagunk ezekről a cukrászatokról, melyet megmutathatunk majd a jövő nemzedékének is. Az Ipartestület szándéka ugyanakkor az is, hogy ezzel a rendezvénnyel is felhívja a figyelmet a minőségi termékeket készítő cukrászokra, cukrászatokra." -vallja Vojtek Éva a Cukrászmester magazin főszerkesztője.

A múzeum Dobos szalonjában ezúttal is érdekes és színes történetek, életutak, szakmai műhelytitkokkal ismerkedhettek a szakmai résztvevők.

Kezdéskor Ákos Stefi korabeli, híres slágerének (csokoládé) segítségével került a hallgatóság a múlt hálójába, amiben a 20-as évek nagy slágere, a csokoládé élvezetéről énekelt a művésznő. A zenét egy Kosztolányi Dezső karcolata követte, melyet Kiss Imre múzeumigazgató tolmácsolt a nézőknek. Az író láttatóan, érzékletesen mutatja be ezt a kort s a pesti cukrászdát, mely eredetileg a Pesti Hírlap Vasárnapja című lapban jelent meg. A két bevezető apropója, hogy a bemutatásra kerülő cukrászatok múltja ebbe a korba nyúlik vissza.

A Kortárs Cukrászat sorozat áprilisi rendezvényén két nagy múltú cukrászatot ismerhetett meg közönség. Az érdi Pataki cukrászda és Pataki János, a Magyar Cukrászok Ipartestületének volt elnöke munkásságát fia, Pataki Ádám mutatta be. Apró emlékképek, családi hagyományok, és szakmai elhivatottságról tanúskodó munkás hétköznapok elevenedtek meg az ő elbeszélésében éppúgy, mint a szombathelyi Mészáros dinasztia két jelenlévő képviselőjének (Mészáros Gábor és Mészáros György) előadásában. Érdekes párhuzam és közös ismerősök felfedése tágította ismereteinket.

Mindkét cukrászda képviselője kiemelte, hogy szüleik nem erőltették, sőt inkább tántorították fiatal éveikben a szakmában maradást. Az elhivatottságukat azonban sikerült megőrizni/ újragondolni. Ennek eredménye a megújult Pataki Cukrászda és a családi értékeket soha el nem engedő, de a kor kihívásainak megfelelő Mészáros Cukrászda. Az estet szokás szerint pazar kóstoló zárta, ahol mindkét cukrászda egy-egy múltbéli és egy-egy modern terméket kínált a hallgatóságnak. A Mészáros Cukrászda még két receptúrával is kedveskedett a vendégeknek.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.