Cukrászdinasztiák régen és most

A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A rendezvényen ezúttal az érdi Pataki cukrászda és a szombathelyi Mészáros cukrászda cukrászmestereivel beszélgethetett a szakmai közönség.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programjának célja az értékmentés. "Szeretnénk ugyanis, ha lenne egy archivált anyagunk ezekről a cukrászatokról, melyet megmutathatunk majd a jövő nemzedékének is. Az Ipartestület szándéka ugyanakkor az is, hogy ezzel a rendezvénnyel is felhívja a figyelmet a minőségi termékeket készítő cukrászokra, cukrászatokra." -vallja Vojtek Éva a Cukrászmester magazin főszerkesztője.

A múzeum Dobos szalonjában ezúttal is érdekes és színes történetek, életutak, szakmai műhelytitkokkal ismerkedhettek a szakmai résztvevők.

Kezdéskor Ákos Stefi korabeli, híres slágerének (csokoládé) segítségével került a hallgatóság a múlt hálójába, amiben a 20-as évek nagy slágere, a csokoládé élvezetéről énekelt a művésznő. A zenét egy Kosztolányi Dezső karcolata követte, melyet Kiss Imre múzeumigazgató tolmácsolt a nézőknek. Az író láttatóan, érzékletesen mutatja be ezt a kort s a pesti cukrászdát, mely eredetileg a Pesti Hírlap Vasárnapja című lapban jelent meg. A két bevezető apropója, hogy a bemutatásra kerülő cukrászatok múltja ebbe a korba nyúlik vissza.

A Kortárs Cukrászat sorozat áprilisi rendezvényén két nagy múltú cukrászatot ismerhetett meg közönség. Az érdi Pataki cukrászda és Pataki János, a Magyar Cukrászok Ipartestületének volt elnöke munkásságát fia, Pataki Ádám mutatta be. Apró emlékképek, családi hagyományok, és szakmai elhivatottságról tanúskodó munkás hétköznapok elevenedtek meg az ő elbeszélésében éppúgy, mint a szombathelyi Mészáros dinasztia két jelenlévő képviselőjének (Mészáros Gábor és Mészáros György) előadásában. Érdekes párhuzam és közös ismerősök felfedése tágította ismereteinket.

Mindkét cukrászda képviselője kiemelte, hogy szüleik nem erőltették, sőt inkább tántorították fiatal éveikben a szakmában maradást. Az elhivatottságukat azonban sikerült megőrizni/ újragondolni. Ennek eredménye a megújult Pataki Cukrászda és a családi értékeket soha el nem engedő, de a kor kihívásainak megfelelő Mészáros Cukrászda. Az estet szokás szerint pazar kóstoló zárta, ahol mindkét cukrászda egy-egy múltbéli és egy-egy modern terméket kínált a hallgatóságnak. A Mészáros Cukrászda még két receptúrával is kedveskedett a vendégeknek.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Meghosszabbított nyitvatartás a brit puboknál a második világháborús győzelem napján

Meghosszabbított nyitvatartás a brit puboknál a második világháborús győzelem napján 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.