Cukrászdinasztiák régen és most

A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A rendezvényen ezúttal az érdi Pataki cukrászda és a szombathelyi Mészáros cukrászda cukrászmestereivel beszélgethetett a szakmai közönség.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programjának célja az értékmentés. "Szeretnénk ugyanis, ha lenne egy archivált anyagunk ezekről a cukrászatokról, melyet megmutathatunk majd a jövő nemzedékének is. Az Ipartestület szándéka ugyanakkor az is, hogy ezzel a rendezvénnyel is felhívja a figyelmet a minőségi termékeket készítő cukrászokra, cukrászatokra." -vallja Vojtek Éva a Cukrászmester magazin főszerkesztője.

A múzeum Dobos szalonjában ezúttal is érdekes és színes történetek, életutak, szakmai műhelytitkokkal ismerkedhettek a szakmai résztvevők.

Kezdéskor Ákos Stefi korabeli, híres slágerének (csokoládé) segítségével került a hallgatóság a múlt hálójába, amiben a 20-as évek nagy slágere, a csokoládé élvezetéről énekelt a művésznő. A zenét egy Kosztolányi Dezső karcolata követte, melyet Kiss Imre múzeumigazgató tolmácsolt a nézőknek. Az író láttatóan, érzékletesen mutatja be ezt a kort s a pesti cukrászdát, mely eredetileg a Pesti Hírlap Vasárnapja című lapban jelent meg. A két bevezető apropója, hogy a bemutatásra kerülő cukrászatok múltja ebbe a korba nyúlik vissza.

A Kortárs Cukrászat sorozat áprilisi rendezvényén két nagy múltú cukrászatot ismerhetett meg közönség. Az érdi Pataki cukrászda és Pataki János, a Magyar Cukrászok Ipartestületének volt elnöke munkásságát fia, Pataki Ádám mutatta be. Apró emlékképek, családi hagyományok, és szakmai elhivatottságról tanúskodó munkás hétköznapok elevenedtek meg az ő elbeszélésében éppúgy, mint a szombathelyi Mészáros dinasztia két jelenlévő képviselőjének (Mészáros Gábor és Mészáros György) előadásában. Érdekes párhuzam és közös ismerősök felfedése tágította ismereteinket.

Mindkét cukrászda képviselője kiemelte, hogy szüleik nem erőltették, sőt inkább tántorították fiatal éveikben a szakmában maradást. Az elhivatottságukat azonban sikerült megőrizni/ újragondolni. Ennek eredménye a megújult Pataki Cukrászda és a családi értékeket soha el nem engedő, de a kor kihívásainak megfelelő Mészáros Cukrászda. Az estet szokás szerint pazar kóstoló zárta, ahol mindkét cukrászda egy-egy múltbéli és egy-egy modern terméket kínált a hallgatóságnak. A Mészáros Cukrászda még két receptúrával is kedveskedett a vendégeknek.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.