A Junibor huszonhat, az ország különböző régióiban működő fiatal borkészítőt tömörít, tagjai: Árvay Angelika, Bolyki János, Bukolyi Marcell, Demeter Endre, ifj. Dúzsi Tamás, ifj. Figula Mihály, Frittmann Péter, Gál Péter, ifj. Gál Tibor, Gere Andrea, Gere Viktória, ifj. Heimann Zoltán, Hernyák Tamás, Jandl Arnold, Jekl Flóra, ifj. Kamocsay Ákos, Kiss Gábor, Konyári Dániel, Miklós Csabi, Prácser Hajnalka, Sebestyén Csaba, ifj. Szepsy István, Takler András, Vesztergombi Csaba, ifj. Franz Weninger és Wille-Baumkauff Stefán.
Mint az "újgenerációs" borász egyesület MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztet, éves kóstolóik során maguk a borok készítői szavaztak az általuk legkiemelkedőbbnek tartott tételre, így különösen komolynak számít az elismerés.
Az idei JuniWine címet elnyerő tokaji furmint egy családi pincészetből, a Demetervintől származik. "A bor a tokaj-hegyaljai Mádról származik és a világörökség részét képező település termőhelyi adottságait fejezi ki. A vulkáni talaj adta karaktert a korlátozott terhelés és a kíméletes feldolgozás egyaránt segít bemutatni. A hagyományos borkészítés elemei, azaz a kézi prés, a spontán erjesztés és a zempléni hordók használata tovább fokozzák a helyi jelleget" - áll a Demeter Endre által készített tétel méltatásában.
Mint a Junibor emlékeztet, az utóbbi időben a furmintot Magyarországon és külföldön is fokozott figyelem övezi, amelyben közrejátszik a nagy formátumú száraz fehér borok divatja és az egyedi termőhelyet kifejező, helyi fajták felé irányuló növekvő érdeklődés.
A JuniWine díjat három éve, az ITD Hungary közbenjárására alapították; az előző esztendők győztesei az egri Bolyki János és az etyeki Hernyák Tamás voltak. (MTI)
Demeter Endre furmintja az idei JuniWine
Tokaji furmint lett a fiatalok kedvenc bora: Demeter Endre 2009-es száraz furmintját jutalmazta idén a JuniWine, azaz az év bora címmel a fiatal borászokat tömörítő Junibor - adta hírül az MTI.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.