Dohányzás a vendéglátóhelyek teraszain - reagált a kormány

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, az Európai Bizottség új javaslata függetlenül attól, hogy van-e bennük nikotin, a szabadban lévő vendéglátóhelyek területén is megtiltaná a dohányzást . A szabályozás az elektromos cigarettákat is érintené. 

A javaslat kibővítené a jelenleg érvényben lévő, 2009-ben elfogadott tiltást, amelyek célja a passzív dohányzásnak való kitettség csökkentése nyilvános helyeken, munkahelyeken és tömegközlekedési eszközökön, amely Magyarországon is kiszorítaná a vendéglátóhelyek teraszairól a cigarettákat.

A 24.hu kérdésére a  Kormányzati Tájékoztatási Központ úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem ismeri a brüsszeli javaslat részleteit és még nem tárgyalt róla.

Tájékoztatták a hírportált arról is, hogy az ilyen szabályozásról való vitában mindenképpen fontos lenne a széleskörű társadalmi egyeztetés az értintett vállalkozásokkal és az állampolgárokkal.

Saját döntésük alapján  a vendéglátóhelyek tulajdonosai jelenleg is megtilthatják a teraszon történő dohányzást.

Saját döntésük alapján  a vendéglátóhelyek tulajdonosai jelenleg is megtilthatják a teraszon történő dohányzást
Saját döntésük alapján  a vendéglátóhelyek tulajdonosai jelenleg is megtilthatják a teraszon történő dohányzást
Fotó: Pixabay

A tiltás vonatkozna az olyan szabadidős létesítményekre is, ahol gyerekek tartózkodhatnak, beleértve a nyilvános játszótereket és vidámparkokat, az uszodákat, állatkerteket, valamit az oktatási helyiségeket, de kiterjedne a közlekedési eszközök megállóira, kórházakra és idősotthonok területeire is. Ezek közül hazánkban már több helyen tilos a dohányzás, de a vendéglátóegységek külső terein és a teraszokon - ha a tulajdonos megengedi - egyelőre nem tilos a dohánytermékek fogyasztása.  

A javaslatot eredetilg januárban szerette volna kihirdetni a Bizottság, ezt azonban elhalasztották, és szintén késik a dohánytermékek adóztatásáról szóló uniós irányelv reformja is.

 

 


21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Szőlőültetvények  a klímabarát mezőgazdaságért

Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért 

A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
 Reflektorfényben a hazai borkultúra

Reflektorfényben a hazai borkultúra  

Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján

Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján 

Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje

Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje 

A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Munch: ételpazarlási körkép

Munch: ételpazarlási körkép 

A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.
Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét 

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény.
Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.