Dupla teraszos gasztroélmények

Magyarországon immár a második – és egyben a legnagyobb – Winestone étterem nyílt meg a budapesti Mercure Korona szállodában, a Kálvin téren. Az első egység tavaly nyár elején debütált a Mercure City Center szállodában, a most átadott étterem a Winestone-lánc 16. tagja.  

Az Accor szállodacsoport saját étteremkoncepciója még 2013-ban alakult ki Lengyelországban, középpontjában a helyi bor- és ételkülönlegességek állnak, és a Winestone nem csak a hotel vendégeire számít - az utcára is nyitott, duplateraszos étteremben bárki egyszerűen, elérhető áron, a város szívében juthat autentikus és egyedülálló gasztroélményhez.

A kínálat két fontos elemből, a kiváló magyar és külföldi borválogatásból, valamint a helyi ételspecialitások innovatív bemutatásából áll. Ez utóbbiakat pedig egyedien, helyenként fekete kőpala táblán tálalnak, innen ered a névben szereplő „stone” is.

A Kálvin téri egységben jelenleg összesen 11 ország 31 féle borát kóstolhatjuk (de a kínálat 80 százalékban magyar tételekből áll), ezek tematikus felsorolásban jelennek meg a borlapon. Így választhatunk „könnyű és friss”, „gyümölcsös és ízletes”, „harmonikus és elegáns”, „testes és aromás” tételeket, valamint pezsgőket és champagne-t. A Winestone négyfajta saját márkás bort is kínál – Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Rosé és Pinot Noir –, amelyeket a Haraszthy pincészet külön az étteremnek palackoz. A vendégek az à la carte borkínálatot a borfalon, illetve közvetlenül a bárpult elején elhelyezett borhűtőkben tekinthetik át.

A borbár nem csak a borra fókuszál, hanem az ételekhez való kapcsolódás is nagy hangsúlyt kap: minden ételhez párosítanak és javasolnak borokat. Az ételek és a borok mögé is egy-egy érdekes történetet építettek fel a felszolgálók bevonásával, így növelve a személyes interakciót.

Gran József executive chef koncepciója az egyszerűség, letisztultság jegyében a Winestone racionális étlapot kínál: viszonylag kevés fogást, ám azokat magas minőségben. A kínálat ételeiben is megjelennek a magyar konyhára jellemző alapanyagok, mint például a pisztráng, a kacsamáj, a tanyasi csirke és a magyar marha, lehetőleg olyan beszállítóktól, akik elkötelezettek az állatjólét és a fenntartható gazdálkodás mellett.

A 200 fő befogadására alkalmas Winestone a helyi közönség megnyerése érdekében reggeli és ebédmenüt is kínál, amelyek akár két teraszának valamelyikén is elfogyaszthatóak. A hely specialitása a stone, vagyis a kőlap, illetve a gyors, ízletes, elfogadható áron készített házias, a várost jellemző ételek (gulyásleves, lángos, lecsó, pisztráng, rétes). A város és az ország a fogások nevében is megjelenik, így kapható Buda, Pest, River, illetve Hungarian stone, gyors és ízletes fogásokkal, magyar mangalicával és sajtmanufakturából származó sajtválogatással. A Winestone kínálatát dukkah – olajos magvakat, többek közt pisztáciát tartalmazó fűszerkeverék –, és saját sonkaszeletelő asztal gazdagítja.

Az étlapon a klasszikus magyar ételek mellett a nemzetközi konyha jól ismert fogásai is megtalálhatóak – például a norvég lazacból egyedi, torma- és cékla-pácban érlelt gravadlax, valamint a saját cukrászat által elkészített Winestone sajttorta, csokoládélogóval ellátva.

A Winestone része a bejáratnál elhelyezett, az utcáról is jól megközelíthető borbolt, ahol számos hazai és nemzetközi borkülönlegességet vásárolhatnak meg a betérők. Egyúttal a Winestone-ban kóstolt összes bor kérhető palackkal, elvitelre is. A kínálatot a szakmai zsűri által vakkóstolással kiválasztott magyar tételek alkotják, kiegészítve népszerű külföldi társaikkal. Az étterem saját sommelier-t is alkalmaz.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.