Düsseldorfban is tolongtak a magyar borokért

Nagy volt az érdeklődés a magyar borok iránt a düsseldorfi Prowein 2014-en, a világ egyik legjelentősebb borszakmai kiállításán.

Az évről-évre növekvő düsseldorfi Prowein kiállítás mára már a legjelentősebb borszakmai seregszemlék egyike a veronai Vinitaly és a bordeaux-i Vinexpo mellett. Ötven ország több mint négyezer kiállítója mutatta meg magát, háromszáznál is több program várta a közel negyvenötezer vendéget.

Az idén 20 éves Prowein kiállításon Magyarország tizedik éve szerepel. Az utóbbi évek tendenciái alapján jól látható, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a különlegességek iránt, ami a magyar szakmának is kiváló lehetőségeket biztosít. „Amit például a furminttal, juhfarkkal, ezerjóval vagy a kadarkával be tudunk mutatni, az kuriózum a külföld számára" - mondta Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium szőlő-borágazatért felelős miniszteri biztosa, aki vasárnap megnyitotta a magyar nemzeti standot a világ vezető borszakmai vásárán. Hazánkat 26 borászat képviselte, nagy többségében tokaji pincészetek, melyek nemzetközi hírnevükkel nagyobb figyelmet vonzottak a magyar borágazat többi képviselőjére .

 A magyar bor a nemzetközi piacokon a hazánkra jellemző különlegességekkel, honii fajtákkal, borvidékeink sajátos értékeinek megmutatásával érvényesülhet. Ezeket jól átgondolt, gondosan kimunkált országos bormarketinggel kell eljuttatni a külföldi vársárlókhoz. Az ismertség növelését szolgálja például a Nemzeti Borkiválóság Programhoz kapcsolódó Országkóstoló rendezvénysorozaton kiválasztott mintegy 500 borról készült két új, reprezentatív angol nyelvű könyv is, vagy éppen a nemzeti standon kialakított központi kóstolózóna, ahol bemutattak számos borkiválóságot.

Kiss Eliza kiemelte, hogy két-három éve felfelé ível az export, tavaly elérte a 75 millió eurót. A legnagyobb piacon, Németországban az aktív marketingmunka révén is erősödik az érdeklődés a minőségi magyar bor iránt, így tavaly csaknem változatlan mennyiség mellett éves szinten 13 százalékos emelkedéssel 14 millió euró fölé ugrott a borkivitel értéke. Hozzá kell tennünk,hogy Magyarországon hosszú idő óta tavaly először haladta meg a borexport az importot. Az országban 2013-ban 2,6 millió hektoliter bor került a pincékbe, az export 700 ezer hektoliter volt, az import 500 ezer hektoliter.

Forrás: Vendég & Hotel


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.