Düsseldorfban is tolongtak a magyar borokért

Nagy volt az érdeklődés a magyar borok iránt a düsseldorfi Prowein 2014-en, a világ egyik legjelentősebb borszakmai kiállításán.

Az évről-évre növekvő düsseldorfi Prowein kiállítás mára már a legjelentősebb borszakmai seregszemlék egyike a veronai Vinitaly és a bordeaux-i Vinexpo mellett. Ötven ország több mint négyezer kiállítója mutatta meg magát, háromszáznál is több program várta a közel negyvenötezer vendéget.

Az idén 20 éves Prowein kiállításon Magyarország tizedik éve szerepel. Az utóbbi évek tendenciái alapján jól látható, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a különlegességek iránt, ami a magyar szakmának is kiváló lehetőségeket biztosít. „Amit például a furminttal, juhfarkkal, ezerjóval vagy a kadarkával be tudunk mutatni, az kuriózum a külföld számára" - mondta Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium szőlő-borágazatért felelős miniszteri biztosa, aki vasárnap megnyitotta a magyar nemzeti standot a világ vezető borszakmai vásárán. Hazánkat 26 borászat képviselte, nagy többségében tokaji pincészetek, melyek nemzetközi hírnevükkel nagyobb figyelmet vonzottak a magyar borágazat többi képviselőjére .

 A magyar bor a nemzetközi piacokon a hazánkra jellemző különlegességekkel, honii fajtákkal, borvidékeink sajátos értékeinek megmutatásával érvényesülhet. Ezeket jól átgondolt, gondosan kimunkált országos bormarketinggel kell eljuttatni a külföldi vársárlókhoz. Az ismertség növelését szolgálja például a Nemzeti Borkiválóság Programhoz kapcsolódó Országkóstoló rendezvénysorozaton kiválasztott mintegy 500 borról készült két új, reprezentatív angol nyelvű könyv is, vagy éppen a nemzeti standon kialakított központi kóstolózóna, ahol bemutattak számos borkiválóságot.

Kiss Eliza kiemelte, hogy két-három éve felfelé ível az export, tavaly elérte a 75 millió eurót. A legnagyobb piacon, Németországban az aktív marketingmunka révén is erősödik az érdeklődés a minőségi magyar bor iránt, így tavaly csaknem változatlan mennyiség mellett éves szinten 13 százalékos emelkedéssel 14 millió euró fölé ugrott a borkivitel értéke. Hozzá kell tennünk,hogy Magyarországon hosszú idő óta tavaly először haladta meg a borexport az importot. Az országban 2013-ban 2,6 millió hektoliter bor került a pincékbe, az export 700 ezer hektoliter volt, az import 500 ezer hektoliter.

Forrás: Vendég & Hotel


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.