EDEN: középpontban a helyi ételkülönlegességek

Az elmúlt években az észak-magyarországi turisztikai régióban is több kiváló európai desztinációhoz kapcsolódó tapasztalatokat hasznosítottak a szakemberek – hangsúlyozta Noszvajon, a Magtár Fogadóban tartott információs szakmai napon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. északi régió marketing igazgatóságának vezetője. Hozzátette: ennek eredményei is hozzájárultak az idegenforgalom fejlesztéséhez.

A házigazda arra is utalt, hogy az idei célkitűzések között szerepel az eddig kevésbé ismert, különleges turisztikai attrakciók bevezetése és elterjesztése. Ehhez jó alapot nyújt az Európai Unió és a Magyar Turizmus Zrt. által közösen meghirdetett és finanszírozott EDEN-program (European Destinations of ExcelleNce), melynek idei témája "Egy csipet vendégváró Magyarország", azaz keresik hazánk legízletesebb vendégváró úti célját!

Jó partneri együttműködéssel

A noszvaji fórumon Észak-Magyarország három megyéjéből – Hevesből, Borsod-Abaúj-Zemplénből és Nógrádból – a különböző településeken tevékenykedő turisztikai szervezetek, vállalkozások, szolgáltatók képviselői vettek részt. A pályázati kiírásról és a feltételekről tartott előadást dr. Török András, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársa. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság évente más és más témában részesít elismerésben egy-egy tagállami desztinációt. Az elmúlt években kiválasztásra kerültek a vidéki, a hagyományőrző, az öko-, a természetes vízzel rendelkező és az akadálymentes desztinációk. Ezek keretében példaként említette az őrségi, a hortobágyi, a Tisza-tavi, a mecseki, a Kaposvár-Zselic környéki és az Írottkő-Naturpark programokat, amelyek megvalósultak. Közülük filmen be is mutatta a Kaposvár-Zselic környéki turisztikai fejlesztéseket. Rámutatott az idei támogatott projekt jelentőségére, amely a már említett különleges gasztronómiai fejlesztéseket ösztönzi. Ezért Észak-Magyarországról is olyan pályázatokat várnak, amelyekben a leírt programok várhatóan minden évszakban felkeltik a vendégek érdeklődését. Fontos, hogy a pályázók ezt a szándékot kövessék a partneri együttműködésben, amely a gasztronómiáról szól, a helyi alapanyagok és konyhatechnológiák kiválasztásáról, az ételkülönlegességek elkészítéséről. Cél, hogy ezek újdonságokként kerüljenek fel a helyi étlapokra.

Újdonságokat várnak

Dr. Török András arra is kitért, hogy a szakma széles köre pályázhat, meghatározott feltételek között idén május 26-ig. Mivel rövid az idő, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium segítséget nyújt az érdeklődőknek. Bejelentette, hogy a pályázatok értékelésében szakmai szerveztek vesznek részt. Az első öt legjobb pályázó pedig egy döntőbizottság előtt mutathatja be munkáját. A győztes térség elnyeri "Magyarország legízletesebb úti célja" címet. Egyben kétmillió forintos támogatást is kap a marketingmunkájához. Azt is kiemelte, hogy a szakértőkből álló bizottság tagjai a pályázatok értékeléséhez helyszíni bejárásokat tartanak majd a pályázóknál. Arra lesznek kíváncsiak, hogy a leírt szolgáltatások, amelyeket ajánlanak, mennyire újak és miként segítik elő a turizmus további fejlődését egy-egy térségben.

A bejárások döntőek lehetnek

Az előadást követően több felszólalás hangzott el az Észak-Magyarországi turisztikai régióból érkezett szakemberektől. Így például elmondták: arra törekszenek, hogy három-négy napos desztinációk kialakítására pályázzanak támogatásért. Az évszakokhoz igazodva állítják össze az új gasztronómiai termékeket. A csomagajánlatokban igyekeznek egységbe fűzni a már meglevő helyi ételeket, és ezzel is felhívni a turisták figyelmét ezek jelentőségére.

Összefoglalójában Molnár Anita arra emlékeztetett, hogy a pályázókat majdan felkereső szakmai bizottságnak a bejárásoknál szerzett tapasztalatai döntő hatással lehetnek a bírálatoknál. Ezért arra buzdított, hogy az észak-magyarországi régióból olyan pályázatokat vessenek papírra, amelyek sikereseknek bizonyulhatnak.


Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek 

Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó támogatási programjának egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek szóló felhívását.
Pörögnek az unicumok

Pörögnek az unicumok 

Nőtt az árbevétel és gyarapodott az export.
A vendégek elismerését nyerte el a Mystery Hotel Budapest étterme

A vendégek elismerését nyerte el a Mystery Hotel Budapest étterme 

Több kategóriában hirdették ki a 2024. őszi Étterem Hét legjobb éttermeit.
30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt

30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt 

Partnereivel és munkatársakkal ünnepelte a METRO Nagykereskedelem magyarországi fennállásának 30. évfordulóját a Millenárison, 2024. október 24-én.
Szőlőlékóstoló rendezvény Budapesten

Szőlőlékóstoló rendezvény Budapesten 

A fővárosban rendezik az első magyar szőlőlékóstolót.
Rászálltak a hatóságok az ételfutárokra

Rászálltak a hatóságok az ételfutárokra 

Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a fogyasztóvédelmi hatósághoz érkezett panaszok az ételkihordó cégek tevékenységével kapcsolatban.
Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet?

Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet? 

Nyitni kell  – ez volt a Budaörsön rendezett Növényi Konferencia legfontosabb gondolata.
Tojásválság Szlovákiában

Tojásválság Szlovákiában 

Brutál elszálltak az árak, és a jelek szerint nem ér véget a nehéz helyzet – az árak a hiány miatt tovább emelkedhetnek.
METRO: friss kutatás a vendéglátóipar helyzetéről

METRO: friss kutatás a vendéglátóipar helyzetéről 

Partnereit kérdezte a METRO.
Márton-napi vacsorával készül a budapesti topétterem

Márton-napi vacsorával készül a budapesti topétterem 

A hagyományos fogásokat egy csipetnyi modernséggel ötvözik.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.