Egészségtelenek a médiaséfek menüi?

A Newcastle Egyetem kutatói szerint a prominens tévés szakácsok menüi sokkal egészségtelenebbek, mint a szupermarketekben kapható készételek - írja a Medipress.

A kutatók Jamie Oliver, Lorraine Pascale, Nigella Lawson és Hugh Fearnley-Whittingstall ételeit hasonlították össze a különböző szupermarkethálózatokban kapható készételekkel. Az eredmények szerint a tévés séfek szakácskönyveiben szereplő ételek jóval több kalóriát, zsírt, telített zsírt és cukrot tartalmaztak, de sómennyiség szempontjából előnyösebbek voltak, mint a gyorskaják - írja a Medipress, a British Medical Journal című tudományos lapban megjelent kutatás idézve, melynek során a 4 profi tévés szakács által főzött ételeke hasonlítottak össze 100, a szupermarketekben is kapható készétellel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 'napi ajánlott beviteli mennyiség'-táblázata alapján. A kutatók szerint a sztárséfek szakácskönyveiben található ételek általában jóval kevésbé voltak egészségesek és nagyobb eséllyel lépték túl a napi ajánlott mennyiséget a különböző tápanyagokból, mint a készételek.

"Sem a tévés szakácsok ételei, sem a szupermarketekben kapható ételek nem felelnek meg az egészséges étkezés irányelveinek" - nyilatkozta Martin White professzor, az egyetem Egészségügyi és Társadalmi Intézetének munkatársa. "Nem célunk, hogy lejárassuk a tévés szakácsokat, hiszen sokan vannak köztük, akik rengeteget tettek az egészséges étkezés népszerűsítéséért és a túlsúly elleni harcért. Ezzel együtt is fontos lenne, hogy ezekben a könyvekben a receptek mellett szerepeljen az adott ételek kalória- és tápanyagtartalma, így az olvasók el tudnák dönteni, mennyire felel meg választott étrendjüknek az étel. Ez legalább annyira fontos a tévés séfek szakácskönyveinél, mint a szupermarketben kapható készételek esetében."

Jamie Oliver szóvivője így kommentálta a kutatási eredményeket: "Számunkra rendkívül fontos, hogy az emberek többet tudjanak meg az ételekről és arról, hogy melyek azok az ételek, amelyek alkalmasak mindennapos fogyasztásra is és melyeket tartogassuk inkább különleges alkalmakra." A szóvivő elmondta továbbá, hogy Jamie legújabb könyvében már szerepelnek az egy adagra vonatkozó kalória- és tápanyagértékek.

"Lorraine könyveiben számtalan egészséges és néhány kevésbé egészséges étek is szerepel" - nyilatkozta Lorraine Pascale szóvivője. "Rengeteg saláta, leves és könnyű fogás közül válogathatnak az olvasók, persze vannak gazdagabb, zsírosabb fogások is a könyvben. A könyvek egyértelműen a főzésről szólnak és nem az egészséges étkezést helyezik a középpontba." (forrás: Medipress)


A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök – a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.