Egészségtelenek a médiaséfek menüi?

A Newcastle Egyetem kutatói szerint a prominens tévés szakácsok menüi sokkal egészségtelenebbek, mint a szupermarketekben kapható készételek - írja a Medipress.

A kutatók Jamie Oliver, Lorraine Pascale, Nigella Lawson és Hugh Fearnley-Whittingstall ételeit hasonlították össze a különböző szupermarkethálózatokban kapható készételekkel. Az eredmények szerint a tévés séfek szakácskönyveiben szereplő ételek jóval több kalóriát, zsírt, telített zsírt és cukrot tartalmaztak, de sómennyiség szempontjából előnyösebbek voltak, mint a gyorskaják - írja a Medipress, a British Medical Journal című tudományos lapban megjelent kutatás idézve, melynek során a 4 profi tévés szakács által főzött ételeke hasonlítottak össze 100, a szupermarketekben is kapható készétellel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 'napi ajánlott beviteli mennyiség'-táblázata alapján. A kutatók szerint a sztárséfek szakácskönyveiben található ételek általában jóval kevésbé voltak egészségesek és nagyobb eséllyel lépték túl a napi ajánlott mennyiséget a különböző tápanyagokból, mint a készételek.

"Sem a tévés szakácsok ételei, sem a szupermarketekben kapható ételek nem felelnek meg az egészséges étkezés irányelveinek" - nyilatkozta Martin White professzor, az egyetem Egészségügyi és Társadalmi Intézetének munkatársa. "Nem célunk, hogy lejárassuk a tévés szakácsokat, hiszen sokan vannak köztük, akik rengeteget tettek az egészséges étkezés népszerűsítéséért és a túlsúly elleni harcért. Ezzel együtt is fontos lenne, hogy ezekben a könyvekben a receptek mellett szerepeljen az adott ételek kalória- és tápanyagtartalma, így az olvasók el tudnák dönteni, mennyire felel meg választott étrendjüknek az étel. Ez legalább annyira fontos a tévés séfek szakácskönyveinél, mint a szupermarketben kapható készételek esetében."

Jamie Oliver szóvivője így kommentálta a kutatási eredményeket: "Számunkra rendkívül fontos, hogy az emberek többet tudjanak meg az ételekről és arról, hogy melyek azok az ételek, amelyek alkalmasak mindennapos fogyasztásra is és melyeket tartogassuk inkább különleges alkalmakra." A szóvivő elmondta továbbá, hogy Jamie legújabb könyvében már szerepelnek az egy adagra vonatkozó kalória- és tápanyagértékek.

"Lorraine könyveiben számtalan egészséges és néhány kevésbé egészséges étek is szerepel" - nyilatkozta Lorraine Pascale szóvivője. "Rengeteg saláta, leves és könnyű fogás közül válogathatnak az olvasók, persze vannak gazdagabb, zsírosabb fogások is a könyvben. A könyvek egyértelműen a főzésről szólnak és nem az egészséges étkezést helyezik a középpontba." (forrás: Medipress)


Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.