Egészségtelenek a médiaséfek menüi?

A Newcastle Egyetem kutatói szerint a prominens tévés szakácsok menüi sokkal egészségtelenebbek, mint a szupermarketekben kapható készételek - írja a Medipress.

A kutatók Jamie Oliver, Lorraine Pascale, Nigella Lawson és Hugh Fearnley-Whittingstall ételeit hasonlították össze a különböző szupermarkethálózatokban kapható készételekkel. Az eredmények szerint a tévés séfek szakácskönyveiben szereplő ételek jóval több kalóriát, zsírt, telített zsírt és cukrot tartalmaztak, de sómennyiség szempontjából előnyösebbek voltak, mint a gyorskaják - írja a Medipress, a British Medical Journal című tudományos lapban megjelent kutatás idézve, melynek során a 4 profi tévés szakács által főzött ételeke hasonlítottak össze 100, a szupermarketekben is kapható készétellel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 'napi ajánlott beviteli mennyiség'-táblázata alapján. A kutatók szerint a sztárséfek szakácskönyveiben található ételek általában jóval kevésbé voltak egészségesek és nagyobb eséllyel lépték túl a napi ajánlott mennyiséget a különböző tápanyagokból, mint a készételek.

"Sem a tévés szakácsok ételei, sem a szupermarketekben kapható ételek nem felelnek meg az egészséges étkezés irányelveinek" - nyilatkozta Martin White professzor, az egyetem Egészségügyi és Társadalmi Intézetének munkatársa. "Nem célunk, hogy lejárassuk a tévés szakácsokat, hiszen sokan vannak köztük, akik rengeteget tettek az egészséges étkezés népszerűsítéséért és a túlsúly elleni harcért. Ezzel együtt is fontos lenne, hogy ezekben a könyvekben a receptek mellett szerepeljen az adott ételek kalória- és tápanyagtartalma, így az olvasók el tudnák dönteni, mennyire felel meg választott étrendjüknek az étel. Ez legalább annyira fontos a tévés séfek szakácskönyveinél, mint a szupermarketben kapható készételek esetében."

Jamie Oliver szóvivője így kommentálta a kutatási eredményeket: "Számunkra rendkívül fontos, hogy az emberek többet tudjanak meg az ételekről és arról, hogy melyek azok az ételek, amelyek alkalmasak mindennapos fogyasztásra is és melyeket tartogassuk inkább különleges alkalmakra." A szóvivő elmondta továbbá, hogy Jamie legújabb könyvében már szerepelnek az egy adagra vonatkozó kalória- és tápanyagértékek.

"Lorraine könyveiben számtalan egészséges és néhány kevésbé egészséges étek is szerepel" - nyilatkozta Lorraine Pascale szóvivője. "Rengeteg saláta, leves és könnyű fogás közül válogathatnak az olvasók, persze vannak gazdagabb, zsírosabb fogások is a könyvben. A könyvek egyértelműen a főzésről szólnak és nem az egészséges étkezést helyezik a középpontba." (forrás: Medipress)


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.