Egy asztalnál a séfek színe-java

Csütörtökön este tartották a New York Kávéház Mélyvíz Éttermében a negyedik alkalommal megrendezett Séf Asztal vacsorát. Az ország neves séfjeinek összefogása a közös főzés öröme mellett lehetőséget ad arra is, hogy a szakma kiválóságai egymástól tanuljanak, lessenek el trükköket.

A Séf Asztal kezdeményezést Bernát Dániel, Kerekes Sándor, Merczi Gábor séfek és Pintér Árpád gasztrofotós indította el 2010 végén. Az eredetileg szakmai közösségi oldal létrehozásán gondolkodó séfek olyan programot szerettek volna létrehozni, ahol – az egyébként vetélytársak – akár egymástól is tanulhatnak, megvitathatják a munkájuk közben felmerült kérdéseket, jókat esznek, és jól érzik magukat, és személyesebbé tehetik a vendéglátást. A közösen elkészített fogásokat pedig az ételek megálmodójának bemutatója mellett kóstolhatja meg az a szerencsés 40 vendég, akik az óriási érdeklődés ellenére is még kaptak jegyet a programra. A tegnapi rendezvényen többek között eper-rózsabors-máj, osztriga-alma, marhanyak-kása és cékla-mángold-szarvas alapanyagokból készült ételkreációk kerültek az asztalokra, az étkeket kiváló magyar borok és pezsgő kísérték. A séfek nagy hangsúlyt fektetnek az étel-bor minél tökéletesebb párosítására, ezért a vacsorákat minden alkalommal hetekkel megelőzi a szervírozandó borok kóstolója. E borkóstoló a Séf Asztal hivatalos sommelier-je, Varga Norbert vezetésével történik, a séfek pedig minden tételnél megbeszélik, hogy mely alapanyag lenne tökéletes társa az adott nedűnek. E kóstoló végén a séfek egyeztetik, hogy melyik fogást ki készíti (tegnapi étrendet ld. köv. oldalon).

Bár első alkalommal még csak öten főztek együtt, a résztvevők száma folyamatosan bővül, változik. A tegnapi vacsorán Ádám Csaba (Kereskedőház Café), Jászai Tibor (Prímás Pince Étterem), Bernát Dániel (U26 Étterem), Vidák Zoltán (Rókusfalvy Fogadó), Fülepi Kálmán (Bonnie Restro), Takács Lajos (Olimpia Vendéglő), Kerekes Sándor (Almárium Bisztro), Világ Viktor, Wolf András (Salon Étterem) vettek részt, közülük első alkalommal Fekete Antonio (Aranyszarvas Étterem) és Jahni László (Kistücsök Étterem). A „maratoni” vacsorán 10 fogást tálaltak a vendégeknek, minden séf egy-egy fogást készített el, a házigazda pedig az aperitifhez szervírozott köszöntőfalatokat mondhatta magáénak.

A vacsora előtti, a sajtónak szervezett zártkörű kerekasztal-beszélgetésen Wolf András, a rendezvény házigazdája, a Salon Étterem Executive Chefje elmondta, nem várták, hogy ekkora érdeklődés lesz az esemény iránt már a negyedik alkalommal. A séfeknek rendkívüli élmény, hogy kötetlen hangulatban, mindig más konyhájába betekintve alkothatnak, kísérletezhetnek, és ezt megoszthatják egymással, a vendégek elégedettségét pedig mindannyian a közös munka megkoronázásaként élik meg. A kerekasztal-beszélgetésen a meghívott újságírók a ház finomságaiból kaptak ízelítőt, valamint a New York Café konyháján eltett baracklekvárjából, az „üvegbe zárt nyárból” vihettek haza kóstolót.

A Séf Asztal következő eseményére a Vendéglátás magazin éves partyjával egybekötve 2011. október 24-én este kerül sor a Gundel Étteremben, ahol Merczi Gábor séf lesz a házigazda. A szervezők tervei szerint a jövőben vidéken is minél több helyen szeretnének közös főzéseket szervezni.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.