Egy éves a budai Ízlelő

Egy éves születésnapját ünnepelte a napokban a fogyatékos embereket foglalkoztató Hegyvidéki Ízlelő családbarát étterem. A budai vendégváróhely a szekszárdi, hasonló jellegű étterem fiatalabb testvére.

Az Ízlelő 2007-ben nyitott meg Szekszárdon, az akkor már éppen tíz éve működő Kék Madár Alapítvány első társadalmi vállalkozásaként, mondta el Mészáros Andrea, az alapítvány ügyvezetője az á la carte étlap kóstolós-terasznyitó alkalmából.

Nem "mások", hanem megváltozott munkaképességűek vendégváróhelye

Alapszemléletük, hogy a vendég nem érezheti a „másságot” sem az étel, sem a kiszolgálás minősége terén. Ezt a folyamatos képzés és tréning mellett, úgy tudják biztosítani, hogy a vezetők szakmájuk legkiválóbb képviselői, tapasztalt séfek és mentorok segítik a munkát.

Néhány hete Náday Egon séf csatlakozott a csapathoz és vállalta el a konyha irányítását. Egon korábban olyan nívós helyek konyhájában dolgozott, mint Los Angeles-i Bel Air Hotel vagy Opus Santa Monica (Le Bernardin) fine dining étterme.

Jó kezdet, aztán jött a pandémia 

Az első évre visszatekintve, Andrea elmondta, hogy nagyon jól indult az étterem, rövid idő alatt otthonra leltek a Hegyvidéken. Egy éve, a nyitás napján, már 124 vendéget szolgálhattak ki, és év végére az átlagos vendégszám már elérte 175-öt.

Ezt a lendületet törte meg a vírus-vészhelyzet és ennek kapcsán bevezetett korlátozások. A Hegyvidéki Ízlelő vezetősége úgy döntött, hogy nem zárnak be, bár a megváltozott munkaképességű kollégákat otthonaik biztonságában tartották, az ép vezetőmunkatársak továbbra is bejártak dolgozni, és próbálták megmenteni mindenki munkahelyét. Hatalmas energiákat mozgósítva, elindították az online rendelést és futárokat toborozva megszervezték a kiszállítást. 

Kiszállítás, saját futárhálózattal

„Mind mentálisan, mind anyagilag nagyon nehéz időszak volt”, mondta az ügyvezető.

Volt olyan fogyatékos kollégájuk, aki az otthon töltött idő alatt annyira depresszióssá vált, hogy nem volt hajlandó felöltözni, sőt, egy idő után reggelente felkelni sem. A szülők kétségbe esve telefonáltak, hogy legalább néhány órára hadd mehessen dolgozni, vállalták inkább, hogy autóval hozzák-viszik a biztonsága érdekében. Néhány nap után visszatért az életkedve, és ismét a szokott mosolygós, kiegyensúlyozott emberré vált.

Több mint egy munkahely

Legtöbb kolléga számára az Ízlelő sokkal több, mint egy munkahely, önértékelésük épül arra, hogy fontos és hasznos munkát végezhetnek.  

Andrea elmondta, hogy az Ízelőkben minden évben készítenek vendégelégedettségi felmérést, most először a Hegyvidéki Ízlelő vendégei közül, közel 200-an osztották meg velük véleményüket. Kimagasló eredményt kaptak a kiszolgálás minőségére és az éttermi körülményekre, környezetre. Ezeket ötös skálán, 4,96 és 4,95 századra értékelték a vendégek. Amit fejleszteni szeretnének, az a várakozási idő lerövidítése és az ételek rendelhetőségének növelése. 

Hosszabbított nyitva tartás, á la carte választék a teraszon

További terveik ismertetése során megtudtuk, hogy a Hegyvidéki Ízlelőben is megvásárolható lesz egy nagyon népszerű fagyis édesség.

Másik tervük, hogy csütörtök, péntek és szombat esténként, a 21 óráig nyitva tartó teraszon, Náday Egon által összeállított és elkészített á la carte fogásokból választhatnak a vendégek. Olyan ételek kerültek fel az étlapra, mint Mediterrán halleves rákkal és tintahallal vagy Csirke terrine leves tárkonyosan, aludttejesen, friss zöldfűszerekkel, főételek közül pedig Házi mics tárkonyos mustárral, félbarna kenyérrel vagy Nyulas vajastésztás, póréhagymás pite cserépedényben,illetve Marhapofa pőrkölt kenyérrel, házi savanyú uborkával.

Az ide látogató vendégek a napvitorlák árnyékában, a kellemes fényekkel megvilágított szökőkút mellett, igazi gourmet élményeket szerezhetnek ezentúl megfizethető áron. A megváltozott munkaképességű kollégáknak pedig további fejlődési lehetőséget kínál az á la carte fogások elkészítése és felszolgálása.  

 

Forrás: Kék Madár / Turizmus Online

Forrás: Fotó: Hunyadi Nóra


Új magyar fejlesztésű AI szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban

Új magyar fejlesztésű AI szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban 

Az Everguest legújabb fejlesztése pedig már a piaci bevezetése előtt jelentős figyelmet kapott, mostanra pedig már több mint 250 szálláshely iratkozott fel a várólistára.
Életstílusról, etikettről és a siker mibenlétéről írt a luxusszakértő

Életstílusról, etikettről és a siker mibenlétéről írt a luxusszakértő 

Pécsi Balázs könyvében betekintést kapunk a gourmet ételek világába is, legyenek azok franciás desszertek vagy rákfélék – de az osztrigakóstolás helyes mikéntjét is könnyűszerrel elsajátíthatjuk.
Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei

Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei 

Íme a nyár legnagyobb kávéslágerei: a görög ihletésű Freddo és az olasz Shakerato.
Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum

Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum 

Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció, amelyben Toszkána festői szépsége a furmint szőlő egyediségével fonódik össze. 
Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága

Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága 

Az esemény fénypontja idén is a három kategóriában - személy, vendéglátóhely és szervezet - adományozott Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása lesz.
Jön a Gourmet Fesztivál

Jön a Gourmet Fesztivál 

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig.
TGI Fridays-ból Ribster lesz

TGI Fridays-ból Ribster lesz 

Az étterem új neve legkeresettebb ételükről az amerikai típusú Baby Back Ribs-ről kapta nevét.
Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.