Egy hónappal tovább tartott a szüret

A badacsonyi Varga Pincészetben.

Az időjárás nem siettette a szüretet, a jó minőségű egészséges szőlőt tervszerűen, gondosan lehetett feldolgozni, ami kiváló minőségű borokat eredményezett. Az évjárat a fehér és vörösborok készítésére egyaránt kedvező volt.

„Apáink és nagyapáink még szeptemberben és októberben szüreteltek, mondja Varga Péter alapító tulajdonos, az időjárás változása és néhány korai új fajta a Csabagyöngye, az Irsai elterjedése miatt, az elmúlt 15-20 évben mi már augusztus elején kezdjük és általában október első hetében fejezzük be az úgynevezett nagyszüretet, amibe a kisebb mennyiséget jelentő késői szüretelés, vagy jégbornak való szőlő nem számít bele."

A Varga Pincészet idén szüretelt 28. alkalommal, de most először fordult elő, hogy a szüret három hónapon keresztül augusztus elejétől, október végéig tartott. 

Az időjárás és a környezeti feltételek ebben az évjáratban sok szempontból kedveztek a szőlőknek. A csapadék és a napsütéses órák száma elegendő volt egy kiváló évjárat megszületéséhez, és hőségriadótól sem kellett félteni a tőkéket. A szüreti időszak legnagyobb részében nem volt eső, a szőlő egészséges volt, ezért nem volt ok a sietségre. 

„Pincészetünk idén 17,8 millió kilogramm szőlőt dolgozott fel, ebből 1,6 millió volt a saját termelésű, folytatta Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos, ez a mennyiség 0,8 millióval elmarad az előző évitől, de így is meghaladja a palackos értékesítésünkhöz szükséges 15-16 millió kilogrammot. Egri borvidéki birtokunk teljesítménye egyre jobban felzárkózik a balatonihoz, idén Feldebrőn már 8,6 millió kilogrammot dolgoztunk fel a badacsonyörsi 9,2 millióval szemben.

 

Forrás: Turizmus Online


Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.