Egy hónappal tovább tartott a szüret

A badacsonyi Varga Pincészetben.

Az időjárás nem siettette a szüretet, a jó minőségű egészséges szőlőt tervszerűen, gondosan lehetett feldolgozni, ami kiváló minőségű borokat eredményezett. Az évjárat a fehér és vörösborok készítésére egyaránt kedvező volt.

„Apáink és nagyapáink még szeptemberben és októberben szüreteltek, mondja Varga Péter alapító tulajdonos, az időjárás változása és néhány korai új fajta a Csabagyöngye, az Irsai elterjedése miatt, az elmúlt 15-20 évben mi már augusztus elején kezdjük és általában október első hetében fejezzük be az úgynevezett nagyszüretet, amibe a kisebb mennyiséget jelentő késői szüretelés, vagy jégbornak való szőlő nem számít bele."

A Varga Pincészet idén szüretelt 28. alkalommal, de most először fordult elő, hogy a szüret három hónapon keresztül augusztus elejétől, október végéig tartott. 

Az időjárás és a környezeti feltételek ebben az évjáratban sok szempontból kedveztek a szőlőknek. A csapadék és a napsütéses órák száma elegendő volt egy kiváló évjárat megszületéséhez, és hőségriadótól sem kellett félteni a tőkéket. A szüreti időszak legnagyobb részében nem volt eső, a szőlő egészséges volt, ezért nem volt ok a sietségre. 

„Pincészetünk idén 17,8 millió kilogramm szőlőt dolgozott fel, ebből 1,6 millió volt a saját termelésű, folytatta Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos, ez a mennyiség 0,8 millióval elmarad az előző évitől, de így is meghaladja a palackos értékesítésünkhöz szükséges 15-16 millió kilogrammot. Egri borvidéki birtokunk teljesítménye egyre jobban felzárkózik a balatonihoz, idén Feldebrőn már 8,6 millió kilogrammot dolgoztunk fel a badacsonyörsi 9,2 millióval szemben.

 

Forrás: Turizmus Online


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.