Egyenesen imádták a csicseriborsósört

Egy izraeli mikrosörfőzde gluténmentes, csicseriborsóból és datolyából főzött söre Jeruzsálemben meglehetősen sikeres.

Az izraeli Srigim nevű mikrosörfőzde létrehozta a gluténmentes, csicseriborsóból, datolyából és hajdinából kotyvasztott kézműves sört. A szokatlan koncepciót igencsak „lájkolják” a régióban, ahol a söröket egyébként is gyakran helyi alapanyagokból főzik.

„A csicseriborsó egy «nagyon közel-keleti» élelmiszer" – mondta a Yahoo-nak Bryan Meadan, a Srigim társtulajdonosa.

Meadan a csicseriborsósört otthon fejlesztette ki, majd pedig a folyékony (csicseriborsó)kenyeret elkezdte árulni a jeruzsálemi sörrajongók között, ahol – állítása szerint – már igencsak népszerű a folyadék. Bár az izraeli városról elsőre valószínűleg nem a kézműves sörre asszociálunk, a nedű kultúrája már ténylegesen gyökeret vert Jeruzsálemben, ahol is az elsőszámú, izraeli kézművessör-fesztivált, a Jerusalem Beer Festet augusztusban már nyélbe is ütötték.

A csicseriborsósört egyenesen imádták.

„[A sör] szűretlen, nyers és nagyon friss" – mondta az Israel National News-nak Ofer Ronen, a Srigim (másik) társtulajdonosa. „Ezért az íze nagyon erős."

Egy másik trendi, izraeli sör, az ugyancsak helyi alapanyagok felhasználásával készült és „Hey Ju-Boy!"-nak nevezett ital. Ez utóbbi terméket a The Dancing Camel gyártja, és datolyamézből, valamint borókabogyóból főzik.


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.