Egyensúlyt a nemek között az éttermek konyháiban!

A tehetséges fiatal séfek következő generációjának felkarolása és támogatása már a kezdetektől fontos részét képezi a S.Pellegrino által létrehozott inspiráló közösség, a S.Pellegrino Young Chef Academy szellemiségének. Ennek kapcsán a vezető ásványvízmárka létrehozta a "A nemek közötti egyensúly megteremtése a konyhákban" elnevezésű digitális fórumot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti egyensúly kérdésére az élelmiszeriparban.

A webinárium-sorozat négy, a S.Pellegrino Young Chef Academy weboldalán elérhető epizódban vizsgálja a nemek közötti egyenlőtlenségek különböző szempontjait, miközben lehetséges megoldási javaslatokat is kínál a problémára. A videósorozat többek között bemutatja, hogyan jelenik meg napjainkban a nők képviselete az iparágban, honnan erednek a nemek közötti egyenlőtlenségek, de megvitatja azt is, miért van szükség változásra vagy, hogy hogyan teremthetünk befogadó környezetet az éttermekben.

Tom Jenkins moderátor, újságíró és a SPYCA szóvivője mellett az igazságosabb és befogadóbb ágazat megteremtéséről szóló vitában részt vett Maria Canabal, díjnyertes újságíró, a Parabere Fórum alapítója és elnöke; Vicky Lau, a két Michelin-csillagos Tate Dining Room és a hongkongi Mora étterem tulajdonosa; Cristina Bowerman, Róma egyetlen olyan női séfje, aki nemcsak egy Michelin-csillagos étteremet vezet a Glass Hostariában, de három villát is elnyert a Gambero Rossótól; valamint Nicolai Nørregaard, a dániai Bornholmban és Koppenhágában található Michelin-csillagos Kadeau éttermek séfje és társtulajdonosa.

A WEBINÁRIUM-SOROZAT FŐBB ÜZENETEI

-          A konyha, mint férfiklub

A modern konyha történetétől indulva Canabal arra világít rá, hogyan hátráltatta a női séfek helyzetét az évek során a férfiaknak kedvező, militarizált konyhai brigádrendszer és a mindennapi szexista gondolkodásmód. Ez eredményezi azt is, hogy a női séfek sok esetben kevésbé elismertek vagy alulreprezentáltak. A neves séfek megerősítették a vélekedést: “Ha megnézzük a valaha díjazott női séfek listáját világszerte, szinte kizárólag étteremtulajdonosokat találunk. Számunkra a függetlenség az egyetlen módja annak, hogy változást érjünk el a rendszerben. Annak ellenére, hogy előzetes tapasztalat nélkül, egyedül kezdtem el a karrierem, abban biztos voltam, hogy nem akarok egy újabb agresszív katonai rendszert létrehozni. A nyugodt, higgadt, kiegyensúlyozott embereket választottam akkor is, és ez ma sincs másként" – mondta Lau. Nørregaard úgy döntött, más eszközökkel vezeti konyháját: nem tűri az agressziót, a kiabálást és a feszültséget sem. “Mindig én hozom meg a végső döntést, de ahogy egy férfi séftől megtanultam, ezt kedvesen és tisztelettudóan teszem” - tette hozzá Bowerman.

 

-          A női séfek képviselete az élelmiszeriparban, a zsűrikben és a rendezvényeken

Ha a "híres szakácsok" kifejezésre keresünk az interneten, a képes találatok mindig férfiakat ábrázolnak. Ám a történelem során elsőként, 1933-ban egy női séf, Eugènie Brazier kapott két alkalommal három Michelin-csillagot. „Mindez bizonyítja, hogy a nők nem mostanában kerültek be a magas színvonalú konyhákba, manapság mégis 28 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint férfi kollégáik” - hangsúlyozta Canabal.  „Továbbá érdemes azt is végiggondolni, hogy az otthoni főzések 93 százaléka általában a nők kiváltsága, a főzőiskolai tanulók közel 50 százaléka nő, de a Föld lakosságának 55 százaléka is nőnemű – így jogosan tehetjük fel a kérdést, vajon szükséges-e különbséget tenni női és férfi séf között?  A tehetség nincs nemhez kötve: vajon képesek vagyunk elvonatkoztatni a nemektől, ha tehetségről van szó, vagy valóban hamarabb elismerjük a férfiak tehetségét?" – tette hozzá.

"Gyakran úgy érzem, többször kíváncsiak a véleményemre, csak mert nő vagyok. Kíváncsiak rám női séfként, tulajdonosként, mintha bármilyen alapvető különbség lenne köztem, és egy férfi séf vagy étteremtulajdonos között. Ilyenkor az az érzésem, hogy a saját történetem és a konkrét munkám önmagában nem számít.” – mondja Lau. Bowerman az egyenlőtlen fizetéssel kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait: “Úgy érzem, hogy sok rendezvény esetén csak a második vagyok a sorban. A fesztiválok és nyilvános események szervezői részéről gyakran tapasztalom azt, hogy egyszerűen azért kérnek fel minket, mert nők vagyunk, nem pedig a tehetségünk és a saját történetünk miatt. Ezen felül, a nőknek körülbelül 20 százalékkal kevesebb fizetséget ajánlanak, mint a férfiaknak, az ajánlat pedig egyre csökken, ahogy a lista következő szereplőjére kerül a sor” – tette hozzá.

Ezt bizonyítja, hogy az események női résztvevői általában kifejezetten kevesen vannak, kivéve például a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny nagydöntőjének zsűrijét, ahol a tagok 57 százaléka nő.

-          Közös cél a munka és a magánélet egyensúlyának javítása

Lau, Bowerman és Nørregaard egyetértenek abban, hogy a konyhai sztereotípiákat meg kell szüntetni. A vendéglátóipari munka nemtől függetlenül kihívást jelent: mindenki érzi, hogy olyan megoldásokra van szükség, amelyek rugalmasságot biztosítanak a teljes csapat számára, és egyben képesek javítani a magánélet és a munka közötti egyensúlyt is.

Tom Jenkins hozzátette:“Belátjuk, hogy a gasztronómiai szektor sokszor nehézségek elé állítja a női séfeket, akik ráadásul gyakran alulreprezentáltak területükön. Ezért különösen büszkék vagyunk a webinárium-sorozatra, amely az akadémia oktatási tevékenységének részeként tematizálja a nemek közötti egyensúly kérdését, bevált gyakorlatokat mutat be az egyenlőség megvalósítására, valamint szakmai fejlődésükben inspirálja a fiatal női séfeket”.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.