Egyensúlyt a nemek között az éttermek konyháiban!

A tehetséges fiatal séfek következő generációjának felkarolása és támogatása már a kezdetektől fontos részét képezi a S.Pellegrino által létrehozott inspiráló közösség, a S.Pellegrino Young Chef Academy szellemiségének. Ennek kapcsán a vezető ásványvízmárka létrehozta a "A nemek közötti egyensúly megteremtése a konyhákban" elnevezésű digitális fórumot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti egyensúly kérdésére az élelmiszeriparban.

A webinárium-sorozat négy, a S.Pellegrino Young Chef Academy weboldalán elérhető epizódban vizsgálja a nemek közötti egyenlőtlenségek különböző szempontjait, miközben lehetséges megoldási javaslatokat is kínál a problémára. A videósorozat többek között bemutatja, hogyan jelenik meg napjainkban a nők képviselete az iparágban, honnan erednek a nemek közötti egyenlőtlenségek, de megvitatja azt is, miért van szükség változásra vagy, hogy hogyan teremthetünk befogadó környezetet az éttermekben.

Tom Jenkins moderátor, újságíró és a SPYCA szóvivője mellett az igazságosabb és befogadóbb ágazat megteremtéséről szóló vitában részt vett Maria Canabal, díjnyertes újságíró, a Parabere Fórum alapítója és elnöke; Vicky Lau, a két Michelin-csillagos Tate Dining Room és a hongkongi Mora étterem tulajdonosa; Cristina Bowerman, Róma egyetlen olyan női séfje, aki nemcsak egy Michelin-csillagos étteremet vezet a Glass Hostariában, de három villát is elnyert a Gambero Rossótól; valamint Nicolai Nørregaard, a dániai Bornholmban és Koppenhágában található Michelin-csillagos Kadeau éttermek séfje és társtulajdonosa.

A WEBINÁRIUM-SOROZAT FŐBB ÜZENETEI

-          A konyha, mint férfiklub

A modern konyha történetétől indulva Canabal arra világít rá, hogyan hátráltatta a női séfek helyzetét az évek során a férfiaknak kedvező, militarizált konyhai brigádrendszer és a mindennapi szexista gondolkodásmód. Ez eredményezi azt is, hogy a női séfek sok esetben kevésbé elismertek vagy alulreprezentáltak. A neves séfek megerősítették a vélekedést: “Ha megnézzük a valaha díjazott női séfek listáját világszerte, szinte kizárólag étteremtulajdonosokat találunk. Számunkra a függetlenség az egyetlen módja annak, hogy változást érjünk el a rendszerben. Annak ellenére, hogy előzetes tapasztalat nélkül, egyedül kezdtem el a karrierem, abban biztos voltam, hogy nem akarok egy újabb agresszív katonai rendszert létrehozni. A nyugodt, higgadt, kiegyensúlyozott embereket választottam akkor is, és ez ma sincs másként" – mondta Lau. Nørregaard úgy döntött, más eszközökkel vezeti konyháját: nem tűri az agressziót, a kiabálást és a feszültséget sem. “Mindig én hozom meg a végső döntést, de ahogy egy férfi séftől megtanultam, ezt kedvesen és tisztelettudóan teszem” - tette hozzá Bowerman.

 

-          A női séfek képviselete az élelmiszeriparban, a zsűrikben és a rendezvényeken

Ha a "híres szakácsok" kifejezésre keresünk az interneten, a képes találatok mindig férfiakat ábrázolnak. Ám a történelem során elsőként, 1933-ban egy női séf, Eugènie Brazier kapott két alkalommal három Michelin-csillagot. „Mindez bizonyítja, hogy a nők nem mostanában kerültek be a magas színvonalú konyhákba, manapság mégis 28 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint férfi kollégáik” - hangsúlyozta Canabal.  „Továbbá érdemes azt is végiggondolni, hogy az otthoni főzések 93 százaléka általában a nők kiváltsága, a főzőiskolai tanulók közel 50 százaléka nő, de a Föld lakosságának 55 százaléka is nőnemű – így jogosan tehetjük fel a kérdést, vajon szükséges-e különbséget tenni női és férfi séf között?  A tehetség nincs nemhez kötve: vajon képesek vagyunk elvonatkoztatni a nemektől, ha tehetségről van szó, vagy valóban hamarabb elismerjük a férfiak tehetségét?" – tette hozzá.

"Gyakran úgy érzem, többször kíváncsiak a véleményemre, csak mert nő vagyok. Kíváncsiak rám női séfként, tulajdonosként, mintha bármilyen alapvető különbség lenne köztem, és egy férfi séf vagy étteremtulajdonos között. Ilyenkor az az érzésem, hogy a saját történetem és a konkrét munkám önmagában nem számít.” – mondja Lau. Bowerman az egyenlőtlen fizetéssel kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait: “Úgy érzem, hogy sok rendezvény esetén csak a második vagyok a sorban. A fesztiválok és nyilvános események szervezői részéről gyakran tapasztalom azt, hogy egyszerűen azért kérnek fel minket, mert nők vagyunk, nem pedig a tehetségünk és a saját történetünk miatt. Ezen felül, a nőknek körülbelül 20 százalékkal kevesebb fizetséget ajánlanak, mint a férfiaknak, az ajánlat pedig egyre csökken, ahogy a lista következő szereplőjére kerül a sor” – tette hozzá.

Ezt bizonyítja, hogy az események női résztvevői általában kifejezetten kevesen vannak, kivéve például a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny nagydöntőjének zsűrijét, ahol a tagok 57 százaléka nő.

-          Közös cél a munka és a magánélet egyensúlyának javítása

Lau, Bowerman és Nørregaard egyetértenek abban, hogy a konyhai sztereotípiákat meg kell szüntetni. A vendéglátóipari munka nemtől függetlenül kihívást jelent: mindenki érzi, hogy olyan megoldásokra van szükség, amelyek rugalmasságot biztosítanak a teljes csapat számára, és egyben képesek javítani a magánélet és a munka közötti egyensúlyt is.

Tom Jenkins hozzátette:“Belátjuk, hogy a gasztronómiai szektor sokszor nehézségek elé állítja a női séfeket, akik ráadásul gyakran alulreprezentáltak területükön. Ezért különösen büszkék vagyunk a webinárium-sorozatra, amely az akadémia oktatási tevékenységének részeként tematizálja a nemek közötti egyensúly kérdését, bevált gyakorlatokat mutat be az egyenlőség megvalósítására, valamint szakmai fejlődésükben inspirálja a fiatal női séfeket”.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.