Egyensúlyt a nemek között az éttermek konyháiban!

A tehetséges fiatal séfek következő generációjának felkarolása és támogatása már a kezdetektől fontos részét képezi a S.Pellegrino által létrehozott inspiráló közösség, a S.Pellegrino Young Chef Academy szellemiségének. Ennek kapcsán a vezető ásványvízmárka létrehozta a "A nemek közötti egyensúly megteremtése a konyhákban" elnevezésű digitális fórumot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti egyensúly kérdésére az élelmiszeriparban.

A webinárium-sorozat négy, a S.Pellegrino Young Chef Academy weboldalán elérhető epizódban vizsgálja a nemek közötti egyenlőtlenségek különböző szempontjait, miközben lehetséges megoldási javaslatokat is kínál a problémára. A videósorozat többek között bemutatja, hogyan jelenik meg napjainkban a nők képviselete az iparágban, honnan erednek a nemek közötti egyenlőtlenségek, de megvitatja azt is, miért van szükség változásra vagy, hogy hogyan teremthetünk befogadó környezetet az éttermekben.

Tom Jenkins moderátor, újságíró és a SPYCA szóvivője mellett az igazságosabb és befogadóbb ágazat megteremtéséről szóló vitában részt vett Maria Canabal, díjnyertes újságíró, a Parabere Fórum alapítója és elnöke; Vicky Lau, a két Michelin-csillagos Tate Dining Room és a hongkongi Mora étterem tulajdonosa; Cristina Bowerman, Róma egyetlen olyan női séfje, aki nemcsak egy Michelin-csillagos étteremet vezet a Glass Hostariában, de három villát is elnyert a Gambero Rossótól; valamint Nicolai Nørregaard, a dániai Bornholmban és Koppenhágában található Michelin-csillagos Kadeau éttermek séfje és társtulajdonosa.

A WEBINÁRIUM-SOROZAT FŐBB ÜZENETEI

-          A konyha, mint férfiklub

A modern konyha történetétől indulva Canabal arra világít rá, hogyan hátráltatta a női séfek helyzetét az évek során a férfiaknak kedvező, militarizált konyhai brigádrendszer és a mindennapi szexista gondolkodásmód. Ez eredményezi azt is, hogy a női séfek sok esetben kevésbé elismertek vagy alulreprezentáltak. A neves séfek megerősítették a vélekedést: “Ha megnézzük a valaha díjazott női séfek listáját világszerte, szinte kizárólag étteremtulajdonosokat találunk. Számunkra a függetlenség az egyetlen módja annak, hogy változást érjünk el a rendszerben. Annak ellenére, hogy előzetes tapasztalat nélkül, egyedül kezdtem el a karrierem, abban biztos voltam, hogy nem akarok egy újabb agresszív katonai rendszert létrehozni. A nyugodt, higgadt, kiegyensúlyozott embereket választottam akkor is, és ez ma sincs másként" – mondta Lau. Nørregaard úgy döntött, más eszközökkel vezeti konyháját: nem tűri az agressziót, a kiabálást és a feszültséget sem. “Mindig én hozom meg a végső döntést, de ahogy egy férfi séftől megtanultam, ezt kedvesen és tisztelettudóan teszem” - tette hozzá Bowerman.

 

-          A női séfek képviselete az élelmiszeriparban, a zsűrikben és a rendezvényeken

Ha a "híres szakácsok" kifejezésre keresünk az interneten, a képes találatok mindig férfiakat ábrázolnak. Ám a történelem során elsőként, 1933-ban egy női séf, Eugènie Brazier kapott két alkalommal három Michelin-csillagot. „Mindez bizonyítja, hogy a nők nem mostanában kerültek be a magas színvonalú konyhákba, manapság mégis 28 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint férfi kollégáik” - hangsúlyozta Canabal.  „Továbbá érdemes azt is végiggondolni, hogy az otthoni főzések 93 százaléka általában a nők kiváltsága, a főzőiskolai tanulók közel 50 százaléka nő, de a Föld lakosságának 55 százaléka is nőnemű – így jogosan tehetjük fel a kérdést, vajon szükséges-e különbséget tenni női és férfi séf között?  A tehetség nincs nemhez kötve: vajon képesek vagyunk elvonatkoztatni a nemektől, ha tehetségről van szó, vagy valóban hamarabb elismerjük a férfiak tehetségét?" – tette hozzá.

"Gyakran úgy érzem, többször kíváncsiak a véleményemre, csak mert nő vagyok. Kíváncsiak rám női séfként, tulajdonosként, mintha bármilyen alapvető különbség lenne köztem, és egy férfi séf vagy étteremtulajdonos között. Ilyenkor az az érzésem, hogy a saját történetem és a konkrét munkám önmagában nem számít.” – mondja Lau. Bowerman az egyenlőtlen fizetéssel kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait: “Úgy érzem, hogy sok rendezvény esetén csak a második vagyok a sorban. A fesztiválok és nyilvános események szervezői részéről gyakran tapasztalom azt, hogy egyszerűen azért kérnek fel minket, mert nők vagyunk, nem pedig a tehetségünk és a saját történetünk miatt. Ezen felül, a nőknek körülbelül 20 százalékkal kevesebb fizetséget ajánlanak, mint a férfiaknak, az ajánlat pedig egyre csökken, ahogy a lista következő szereplőjére kerül a sor” – tette hozzá.

Ezt bizonyítja, hogy az események női résztvevői általában kifejezetten kevesen vannak, kivéve például a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny nagydöntőjének zsűrijét, ahol a tagok 57 százaléka nő.

-          Közös cél a munka és a magánélet egyensúlyának javítása

Lau, Bowerman és Nørregaard egyetértenek abban, hogy a konyhai sztereotípiákat meg kell szüntetni. A vendéglátóipari munka nemtől függetlenül kihívást jelent: mindenki érzi, hogy olyan megoldásokra van szükség, amelyek rugalmasságot biztosítanak a teljes csapat számára, és egyben képesek javítani a magánélet és a munka közötti egyensúlyt is.

Tom Jenkins hozzátette:“Belátjuk, hogy a gasztronómiai szektor sokszor nehézségek elé állítja a női séfeket, akik ráadásul gyakran alulreprezentáltak területükön. Ezért különösen büszkék vagyunk a webinárium-sorozatra, amely az akadémia oktatási tevékenységének részeként tematizálja a nemek közötti egyensúly kérdését, bevált gyakorlatokat mutat be az egyenlőség megvalósítására, valamint szakmai fejlődésükben inspirálja a fiatal női séfeket”.


Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.