Egyensúlyt a nemek között az éttermek konyháiban!

A tehetséges fiatal séfek következő generációjának felkarolása és támogatása már a kezdetektől fontos részét képezi a S.Pellegrino által létrehozott inspiráló közösség, a S.Pellegrino Young Chef Academy szellemiségének. Ennek kapcsán a vezető ásványvízmárka létrehozta a "A nemek közötti egyensúly megteremtése a konyhákban" elnevezésű digitális fórumot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti egyensúly kérdésére az élelmiszeriparban.

A webinárium-sorozat négy, a S.Pellegrino Young Chef Academy weboldalán elérhető epizódban vizsgálja a nemek közötti egyenlőtlenségek különböző szempontjait, miközben lehetséges megoldási javaslatokat is kínál a problémára. A videósorozat többek között bemutatja, hogyan jelenik meg napjainkban a nők képviselete az iparágban, honnan erednek a nemek közötti egyenlőtlenségek, de megvitatja azt is, miért van szükség változásra vagy, hogy hogyan teremthetünk befogadó környezetet az éttermekben.

Tom Jenkins moderátor, újságíró és a SPYCA szóvivője mellett az igazságosabb és befogadóbb ágazat megteremtéséről szóló vitában részt vett Maria Canabal, díjnyertes újságíró, a Parabere Fórum alapítója és elnöke; Vicky Lau, a két Michelin-csillagos Tate Dining Room és a hongkongi Mora étterem tulajdonosa; Cristina Bowerman, Róma egyetlen olyan női séfje, aki nemcsak egy Michelin-csillagos étteremet vezet a Glass Hostariában, de három villát is elnyert a Gambero Rossótól; valamint Nicolai Nørregaard, a dániai Bornholmban és Koppenhágában található Michelin-csillagos Kadeau éttermek séfje és társtulajdonosa.

A WEBINÁRIUM-SOROZAT FŐBB ÜZENETEI

-          A konyha, mint férfiklub

A modern konyha történetétől indulva Canabal arra világít rá, hogyan hátráltatta a női séfek helyzetét az évek során a férfiaknak kedvező, militarizált konyhai brigádrendszer és a mindennapi szexista gondolkodásmód. Ez eredményezi azt is, hogy a női séfek sok esetben kevésbé elismertek vagy alulreprezentáltak. A neves séfek megerősítették a vélekedést: “Ha megnézzük a valaha díjazott női séfek listáját világszerte, szinte kizárólag étteremtulajdonosokat találunk. Számunkra a függetlenség az egyetlen módja annak, hogy változást érjünk el a rendszerben. Annak ellenére, hogy előzetes tapasztalat nélkül, egyedül kezdtem el a karrierem, abban biztos voltam, hogy nem akarok egy újabb agresszív katonai rendszert létrehozni. A nyugodt, higgadt, kiegyensúlyozott embereket választottam akkor is, és ez ma sincs másként" – mondta Lau. Nørregaard úgy döntött, más eszközökkel vezeti konyháját: nem tűri az agressziót, a kiabálást és a feszültséget sem. “Mindig én hozom meg a végső döntést, de ahogy egy férfi séftől megtanultam, ezt kedvesen és tisztelettudóan teszem” - tette hozzá Bowerman.

 

-          A női séfek képviselete az élelmiszeriparban, a zsűrikben és a rendezvényeken

Ha a "híres szakácsok" kifejezésre keresünk az interneten, a képes találatok mindig férfiakat ábrázolnak. Ám a történelem során elsőként, 1933-ban egy női séf, Eugènie Brazier kapott két alkalommal három Michelin-csillagot. „Mindez bizonyítja, hogy a nők nem mostanában kerültek be a magas színvonalú konyhákba, manapság mégis 28 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint férfi kollégáik” - hangsúlyozta Canabal.  „Továbbá érdemes azt is végiggondolni, hogy az otthoni főzések 93 százaléka általában a nők kiváltsága, a főzőiskolai tanulók közel 50 százaléka nő, de a Föld lakosságának 55 százaléka is nőnemű – így jogosan tehetjük fel a kérdést, vajon szükséges-e különbséget tenni női és férfi séf között?  A tehetség nincs nemhez kötve: vajon képesek vagyunk elvonatkoztatni a nemektől, ha tehetségről van szó, vagy valóban hamarabb elismerjük a férfiak tehetségét?" – tette hozzá.

"Gyakran úgy érzem, többször kíváncsiak a véleményemre, csak mert nő vagyok. Kíváncsiak rám női séfként, tulajdonosként, mintha bármilyen alapvető különbség lenne köztem, és egy férfi séf vagy étteremtulajdonos között. Ilyenkor az az érzésem, hogy a saját történetem és a konkrét munkám önmagában nem számít.” – mondja Lau. Bowerman az egyenlőtlen fizetéssel kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait: “Úgy érzem, hogy sok rendezvény esetén csak a második vagyok a sorban. A fesztiválok és nyilvános események szervezői részéről gyakran tapasztalom azt, hogy egyszerűen azért kérnek fel minket, mert nők vagyunk, nem pedig a tehetségünk és a saját történetünk miatt. Ezen felül, a nőknek körülbelül 20 százalékkal kevesebb fizetséget ajánlanak, mint a férfiaknak, az ajánlat pedig egyre csökken, ahogy a lista következő szereplőjére kerül a sor” – tette hozzá.

Ezt bizonyítja, hogy az események női résztvevői általában kifejezetten kevesen vannak, kivéve például a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny nagydöntőjének zsűrijét, ahol a tagok 57 százaléka nő.

-          Közös cél a munka és a magánélet egyensúlyának javítása

Lau, Bowerman és Nørregaard egyetértenek abban, hogy a konyhai sztereotípiákat meg kell szüntetni. A vendéglátóipari munka nemtől függetlenül kihívást jelent: mindenki érzi, hogy olyan megoldásokra van szükség, amelyek rugalmasságot biztosítanak a teljes csapat számára, és egyben képesek javítani a magánélet és a munka közötti egyensúlyt is.

Tom Jenkins hozzátette:“Belátjuk, hogy a gasztronómiai szektor sokszor nehézségek elé állítja a női séfeket, akik ráadásul gyakran alulreprezentáltak területükön. Ezért különösen büszkék vagyunk a webinárium-sorozatra, amely az akadémia oktatási tevékenységének részeként tematizálja a nemek közötti egyensúly kérdését, bevált gyakorlatokat mutat be az egyenlőség megvalósítására, valamint szakmai fejlődésükben inspirálja a fiatal női séfeket”.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.