Ehető sörcsomagolás a teknősökért

Az aludobozos italok cipelésére szánt műanyag eszközök nyugdíjazása a hüllők számára is megváltást hozhat.

Valószínűleg az olvasó is látott már dokumentumfilmekben vagy fényképeken mindenféle, az emberek által az óceánba hajított hulladékba ragadt teknősöket. Az ilyen szervetlen anyagú tárgyak között igen gyakoriak a hat sör szállítására alkalmas, jellegzetes, plasztik csomagoló eszközök.

Egy Saltwater Brewery nevű, floridai székhelyű, kicsiny kézműves sörfőzde éppen e helyzet megváltoztatása érdekében dobta piacra az ehető sörcsomagolást. A hat doboz sör cipelésére kialakított „gyűrűs” kelléket kizárólag szerves anyagok alkotják. Ha az óceánba kerül, a tengeri teknősök akár el is fogyaszthatják, de ha úgy alakul, az italhordozó eszköznek a lebomlás sem esik a nehezére. Ugyanezen képességét a szárazföldi hulladéklerakókban sem veszíti el.


Az újdonságot egyébként egy E6PR nevű startup fejlesztette ki.

Többek között búzát, árpát és más komposztálható anyagot lehet felfedezni az összetevői között. Éppen ezért akárhova kerül, a helyi ökoszisztémát békén hagyja.

A cég közlése szerint a termék előállítása eleinte meglehetősen drága volt, ezért csak korlátozott számú sörfőzdénél kezdik meg a forgalmazását. Idővel persze a termelési szintet mindenképpen növelni akarják.

A műanyag gyűrűkbe ragadt teknősök egyik leghíresebb példája egy Peanutnak (Földimogyorónak) keresztelt vörösfülű teknős. A hüllő éppen az amerikai Missouri-államban mászkált, amikor egy plasztik gyűrűbe szorult. A szervetlen eszköz ellehetetlenítette a teknős páncéljának normális kifejlődését, és így ez földimogyoró alakú maradt. Az állatot azóta kiszabadították, és a tengerek védelmének szimbólumává vált.

Forrás: Élelmiszer Online


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.