Ehető sörcsomagolás a teknősökért

Az aludobozos italok cipelésére szánt műanyag eszközök nyugdíjazása a hüllők számára is megváltást hozhat.

Valószínűleg az olvasó is látott már dokumentumfilmekben vagy fényképeken mindenféle, az emberek által az óceánba hajított hulladékba ragadt teknősöket. Az ilyen szervetlen anyagú tárgyak között igen gyakoriak a hat sör szállítására alkalmas, jellegzetes, plasztik csomagoló eszközök.

Egy Saltwater Brewery nevű, floridai székhelyű, kicsiny kézműves sörfőzde éppen e helyzet megváltoztatása érdekében dobta piacra az ehető sörcsomagolást. A hat doboz sör cipelésére kialakított „gyűrűs” kelléket kizárólag szerves anyagok alkotják. Ha az óceánba kerül, a tengeri teknősök akár el is fogyaszthatják, de ha úgy alakul, az italhordozó eszköznek a lebomlás sem esik a nehezére. Ugyanezen képességét a szárazföldi hulladéklerakókban sem veszíti el.


Az újdonságot egyébként egy E6PR nevű startup fejlesztette ki.

Többek között búzát, árpát és más komposztálható anyagot lehet felfedezni az összetevői között. Éppen ezért akárhova kerül, a helyi ökoszisztémát békén hagyja.

A cég közlése szerint a termék előállítása eleinte meglehetősen drága volt, ezért csak korlátozott számú sörfőzdénél kezdik meg a forgalmazását. Idővel persze a termelési szintet mindenképpen növelni akarják.

A műanyag gyűrűkbe ragadt teknősök egyik leghíresebb példája egy Peanutnak (Földimogyorónak) keresztelt vörösfülű teknős. A hüllő éppen az amerikai Missouri-államban mászkált, amikor egy plasztik gyűrűbe szorult. A szervetlen eszköz ellehetetlenítette a teknős páncéljának normális kifejlődését, és így ez földimogyoró alakú maradt. Az állatot azóta kiszabadították, és a tengerek védelmének szimbólumává vált.

Forrás: Élelmiszer Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.