Ehető sörcsomagolás a teknősökért

Az aludobozos italok cipelésére szánt műanyag eszközök nyugdíjazása a hüllők számára is megváltást hozhat.

Valószínűleg az olvasó is látott már dokumentumfilmekben vagy fényképeken mindenféle, az emberek által az óceánba hajított hulladékba ragadt teknősöket. Az ilyen szervetlen anyagú tárgyak között igen gyakoriak a hat sör szállítására alkalmas, jellegzetes, plasztik csomagoló eszközök.

Egy Saltwater Brewery nevű, floridai székhelyű, kicsiny kézműves sörfőzde éppen e helyzet megváltoztatása érdekében dobta piacra az ehető sörcsomagolást. A hat doboz sör cipelésére kialakított „gyűrűs” kelléket kizárólag szerves anyagok alkotják. Ha az óceánba kerül, a tengeri teknősök akár el is fogyaszthatják, de ha úgy alakul, az italhordozó eszköznek a lebomlás sem esik a nehezére. Ugyanezen képességét a szárazföldi hulladéklerakókban sem veszíti el.


Az újdonságot egyébként egy E6PR nevű startup fejlesztette ki.

Többek között búzát, árpát és más komposztálható anyagot lehet felfedezni az összetevői között. Éppen ezért akárhova kerül, a helyi ökoszisztémát békén hagyja.

A cég közlése szerint a termék előállítása eleinte meglehetősen drága volt, ezért csak korlátozott számú sörfőzdénél kezdik meg a forgalmazását. Idővel persze a termelési szintet mindenképpen növelni akarják.

A műanyag gyűrűkbe ragadt teknősök egyik leghíresebb példája egy Peanutnak (Földimogyorónak) keresztelt vörösfülű teknős. A hüllő éppen az amerikai Missouri-államban mászkált, amikor egy plasztik gyűrűbe szorult. A szervetlen eszköz ellehetetlenítette a teknős páncéljának normális kifejlődését, és így ez földimogyoró alakú maradt. Az állatot azóta kiszabadították, és a tengerek védelmének szimbólumává vált.

Forrás: Élelmiszer Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.