Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet?

Október 30-án a METRO Gasztroakadémia negyedszerre is lehetőséget biztosított arra, hogy otthont adjon a Növényi Konferenciának Budaörsön. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményén az idei évben az edukáció állt a középpontban. 

Október 30-án, Magyarország egyetlen Növényi Konferenciájának célja

a növényi alapú trend követése, előremozdítása, színesítése volt. A rendezvényen, amely idén elsősorban az edukációt helyezte fókuszába, az érdeklődők négy előadást és hét kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg. 

Az esemény Péntek Csaba főszervező, a Vegan Business Circle alapítójának felvezető szavaival vette kezdetét. Ez követte az első beszélgetés, amelyen Galavits Patrik, a Direkt36 újságírója és a nap szakmai moderátora faggatta Farkas Erika okleveles táplálkozási tanácsadót és Zoltai Annát, a KÖZSZÖV elnökét a növényi ételek bevezetési lehetőségeiről a közétkeztetésben. Ahogy azt itt elhangzott,

egyelőre a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé a teljesen növényi étrendet ezen a területen, de azzal kapcsolatban mindkét szakember bizakodó volt, hogy várható-e enyhülés a növényi alapanyagok szerepeltetését illetően a bölcsődék, óvodák, iskolák, kórházak, szociális és a büntetés-végrehajtás intézményeiben a jövőben.

Szalma Rita, Galavits Patrik, Simon Zsuzsanna, Herczeg Andrea és Tukacs Máté a Budaörsön megrendezett konferencián / Forrás: Növényi Konferencia
Szalma Rita, Galavits Patrik, Simon Zsuzsanna, Herczeg Andrea és Tukacs Máté a Budaörsön megrendezett konferencián / Forrás: Növényi Konferencia

Ezt követően Zsolnay Gergely, a The Planteen executive chefje osztotta meg tapasztalatait a vendéglátásban tapasztaltakról, és felhívta arra is a figyelmet, hogy a növényi étrend kommunikációjában hasznos lenne a mentességről az egészségességre helyezni a hangsúlyt.

A növényi termékek kiskereskedelemben elfoglalt helyéről Galavits Patrik Herczeg Andreát, a Csak a Mentes tulajdonosát, Simon Zsuzsannát, az Avokado marketingvezetőkét, Szalma Ritát, a Kifli.hu kereskedelmi igazgatóját és Tukacs Mátét, a Bijó Áruház marketingvezetőjét kérdezte – válaszaikból kiderült, hogy

a magyar vásárlók biztosra mennek, és ritkán kísérleteznek.

A növényi alapú ebéd előtti utolsó beszélgetés a törzsvendégekről szólt: Fait Federika, a The Planteen egykori üzletvezetője, Preyer György, a Vegazzi Specialty Pizzeria tulajdonosa és Szeghalmi Anita, a Vegán Kifli tulajdonosa is megerősítette, hogy a kiszámítható minőség, a pozitív élmény és a közösségépítés is esszenciális.

Délután Batternay Anita, a PrestonSales ügyvezetője praktikus gyakorlati tanácsokat osztott meg azzal kapcsolatban, hogy a termékek hogyan teljesíthetnek jól a kiskereskedelemben, míg Vida Raul, a Prove és a Csir Kevin alapítója a cégek és nonprofit szervezetek együttműködési lehetőségeit tárta fel.

A kerekasztal-beszélgetések során Bíró Attila, a Sweet Gorilla Mentes Tortaműhely tulajdonosa, Bruzsa István, a Nestlé sales managere és Zsiros Bernadett, a Mentes Bor tulajdonosa is kiemelte a piac edukációjának jelentőségét és a nyitás fontosságát a nem növényi étrenden lévők felé, míg Garami Gabor, Rimóczi Zsófia és Pintér Dóra – Dóra Vegán Életmód – influenszerek és Szikora Zsolt, a Biorganik Online Kft. ügyvezetője a véleményvezérek és cégek együttműködésében a hitelesség fontosságára hívta fel a figyelmet.

 


Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.