Elfoglalta a konyhákat az önkormányzat

A "szociális vészhelyzet" megszüntetése érdekében hétfőn kinyitotta és birtokba vette Pest megye önkormányzata a HunGast Kft. által augusztus 2-án bezárt konyhákat és étkezőket; Az intézkedés 12 szociális intézményben 1724 ember biztonságos ellátását garantálja - közölte a megyeháza sajtófőnöke az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy a megye több mint 30 középiskolájában és szociális intézményében korábban közétkeztetési feladatokat ellátó HunGast március 3-án 18 középiskolában, húsvét előtt pedig a speciális bentlakásos iskolákban és szociális otthonokban is beszüntette az étkeztetést a megyeháza tetemes adóssága miatt.

Mivel a folyamatos tárgyalások ellenére sem született egyezség a mára 1,2 milliárdot elérő tartozás kiegyenlítéséről, sőt, a szerződésbontás részleteiről sem, az étkeztető cég fokozatosan kivonult az intézményekből.

A tálalást például csak a szociális intézményekben vállalták, de - mint azt augusztus első napjaiban Kérfalusi Attila, a kft. ügyvezetője az MTI-vel közölte - augusztus 2-án ezt a tevékenységet is beszüntették, és a konyhákkal együtt a tálalókat is bezárták.

Az ügyvezető kilátásba helyezte saját tulajdonú eszközeik, berendezéseik leszerelését arra az esetre, ha az önkormányzat továbbra sem fizetne.

Pest megye önkormányzata nem várta meg ezt a lépést - derül ki a hétfő délután az MTI-hez eljuttatott közleményből, melyben tudatják: birtokba vették a közétkeztetés biztosításához szükséges létesítményeket, eszközöket és helyiségeket. "Pest megye önkormányzatának feladata, illetve felelőssége a közétkeztetés megszervezése. A birtokbavétel e felelősségből következik, és az volt a célja, hogy megszűnjön a szociális vészhelyzet." Ez volt az egyetlen megoldás a vészhelyzet: az esetleges járványos megbetegedések, fertőzések és egyéb betegségek elkerülésére - olvasható a közleményben.

A megyeháza tájékoztatása szerint a lezárt konyhákban és tálalókban tárolt étkészletekhez és egyéb edényekhez mostanáig nem férhettek hozzá, a hűtést, melegítést és mosogatást nem tudták elvégezni, és a speciális (például pépes) ételeket sem tudták elkészíteni.

A megyei önkormányzat ismételten megküldött leveleiben egyértelműen felhívta Kérfalusi Attila, a HunGast Kft. ügyvezető igazgatója figyelmét arra, hogy a konyhák bezárásával közfeladat ellátását akadályozza - "a gondozottak étkeztetésében krízishelyzetet teremt, az ellátottak életét és egészségét veszélyezteti - , egyben felszólította, hogy a bezárt konyhákat haladéktalanul nyissák ki" - részletezi a közvetlen előzményeket a közlemény.

A megye vezetése elismeri a tetemes tartozást, s igyekszik azt mielőbb rendezni, ám komoly pénzügyi nehézségei miatt meg kell várnia, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak kiírt pályázaton igényelt 2,5 milliárd forintból mennyit kap Pest megye - mondta az MTI érdeklődésére Ambrus András sajtófőnök.

Az étkeztetési "vészhelyzet" elhárításának módjával kapcsolatban úgy fogalmazott: mivel a helyiségeknek az önkormányzat a tulajdonosa, a HunGast csupán birtokbavételi jogot kapott korábban, amit most - szolgáltatás híján - a megyeháza visszavett.

Az önkormányzat dolgozói hétfőn kinyitották a konyhákat és tálalókat, majd jegyzőkönyvet vettek fel, leltárt, s fotókat készítettek a benn lévő eszközökről, melyekért felelősséget vállalnak - közölte Ambrus András.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy tudatták-e a hétfői birtokbavételt a HunGast vezetőjével, a sajtófőnök nemmel válaszolt.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.