Elfoglalta a konyhákat az önkormányzat

A "szociális vészhelyzet" megszüntetése érdekében hétfőn kinyitotta és birtokba vette Pest megye önkormányzata a HunGast Kft. által augusztus 2-án bezárt konyhákat és étkezőket; Az intézkedés 12 szociális intézményben 1724 ember biztonságos ellátását garantálja - közölte a megyeháza sajtófőnöke az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy a megye több mint 30 középiskolájában és szociális intézményében korábban közétkeztetési feladatokat ellátó HunGast március 3-án 18 középiskolában, húsvét előtt pedig a speciális bentlakásos iskolákban és szociális otthonokban is beszüntette az étkeztetést a megyeháza tetemes adóssága miatt.

Mivel a folyamatos tárgyalások ellenére sem született egyezség a mára 1,2 milliárdot elérő tartozás kiegyenlítéséről, sőt, a szerződésbontás részleteiről sem, az étkeztető cég fokozatosan kivonult az intézményekből.

A tálalást például csak a szociális intézményekben vállalták, de - mint azt augusztus első napjaiban Kérfalusi Attila, a kft. ügyvezetője az MTI-vel közölte - augusztus 2-án ezt a tevékenységet is beszüntették, és a konyhákkal együtt a tálalókat is bezárták.

Az ügyvezető kilátásba helyezte saját tulajdonú eszközeik, berendezéseik leszerelését arra az esetre, ha az önkormányzat továbbra sem fizetne.

Pest megye önkormányzata nem várta meg ezt a lépést - derül ki a hétfő délután az MTI-hez eljuttatott közleményből, melyben tudatják: birtokba vették a közétkeztetés biztosításához szükséges létesítményeket, eszközöket és helyiségeket. "Pest megye önkormányzatának feladata, illetve felelőssége a közétkeztetés megszervezése. A birtokbavétel e felelősségből következik, és az volt a célja, hogy megszűnjön a szociális vészhelyzet." Ez volt az egyetlen megoldás a vészhelyzet: az esetleges járványos megbetegedések, fertőzések és egyéb betegségek elkerülésére - olvasható a közleményben.

A megyeháza tájékoztatása szerint a lezárt konyhákban és tálalókban tárolt étkészletekhez és egyéb edényekhez mostanáig nem férhettek hozzá, a hűtést, melegítést és mosogatást nem tudták elvégezni, és a speciális (például pépes) ételeket sem tudták elkészíteni.

A megyei önkormányzat ismételten megküldött leveleiben egyértelműen felhívta Kérfalusi Attila, a HunGast Kft. ügyvezető igazgatója figyelmét arra, hogy a konyhák bezárásával közfeladat ellátását akadályozza - "a gondozottak étkeztetésében krízishelyzetet teremt, az ellátottak életét és egészségét veszélyezteti - , egyben felszólította, hogy a bezárt konyhákat haladéktalanul nyissák ki" - részletezi a közvetlen előzményeket a közlemény.

A megye vezetése elismeri a tetemes tartozást, s igyekszik azt mielőbb rendezni, ám komoly pénzügyi nehézségei miatt meg kell várnia, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak kiírt pályázaton igényelt 2,5 milliárd forintból mennyit kap Pest megye - mondta az MTI érdeklődésére Ambrus András sajtófőnök.

Az étkeztetési "vészhelyzet" elhárításának módjával kapcsolatban úgy fogalmazott: mivel a helyiségeknek az önkormányzat a tulajdonosa, a HunGast csupán birtokbavételi jogot kapott korábban, amit most - szolgáltatás híján - a megyeháza visszavett.

Az önkormányzat dolgozói hétfőn kinyitották a konyhákat és tálalókat, majd jegyzőkönyvet vettek fel, leltárt, s fotókat készítettek a benn lévő eszközökről, melyekért felelősséget vállalnak - közölte Ambrus András.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy tudatták-e a hétfői birtokbavételt a HunGast vezetőjével, a sajtófőnök nemmel válaszolt.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.