Elfoglalta a konyhákat az önkormányzat

A "szociális vészhelyzet" megszüntetése érdekében hétfőn kinyitotta és birtokba vette Pest megye önkormányzata a HunGast Kft. által augusztus 2-án bezárt konyhákat és étkezőket; Az intézkedés 12 szociális intézményben 1724 ember biztonságos ellátását garantálja - közölte a megyeháza sajtófőnöke az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy a megye több mint 30 középiskolájában és szociális intézményében korábban közétkeztetési feladatokat ellátó HunGast március 3-án 18 középiskolában, húsvét előtt pedig a speciális bentlakásos iskolákban és szociális otthonokban is beszüntette az étkeztetést a megyeháza tetemes adóssága miatt.

Mivel a folyamatos tárgyalások ellenére sem született egyezség a mára 1,2 milliárdot elérő tartozás kiegyenlítéséről, sőt, a szerződésbontás részleteiről sem, az étkeztető cég fokozatosan kivonult az intézményekből.

A tálalást például csak a szociális intézményekben vállalták, de - mint azt augusztus első napjaiban Kérfalusi Attila, a kft. ügyvezetője az MTI-vel közölte - augusztus 2-án ezt a tevékenységet is beszüntették, és a konyhákkal együtt a tálalókat is bezárták.

Az ügyvezető kilátásba helyezte saját tulajdonú eszközeik, berendezéseik leszerelését arra az esetre, ha az önkormányzat továbbra sem fizetne.

Pest megye önkormányzata nem várta meg ezt a lépést - derül ki a hétfő délután az MTI-hez eljuttatott közleményből, melyben tudatják: birtokba vették a közétkeztetés biztosításához szükséges létesítményeket, eszközöket és helyiségeket. "Pest megye önkormányzatának feladata, illetve felelőssége a közétkeztetés megszervezése. A birtokbavétel e felelősségből következik, és az volt a célja, hogy megszűnjön a szociális vészhelyzet." Ez volt az egyetlen megoldás a vészhelyzet: az esetleges járványos megbetegedések, fertőzések és egyéb betegségek elkerülésére - olvasható a közleményben.

A megyeháza tájékoztatása szerint a lezárt konyhákban és tálalókban tárolt étkészletekhez és egyéb edényekhez mostanáig nem férhettek hozzá, a hűtést, melegítést és mosogatást nem tudták elvégezni, és a speciális (például pépes) ételeket sem tudták elkészíteni.

A megyei önkormányzat ismételten megküldött leveleiben egyértelműen felhívta Kérfalusi Attila, a HunGast Kft. ügyvezető igazgatója figyelmét arra, hogy a konyhák bezárásával közfeladat ellátását akadályozza - "a gondozottak étkeztetésében krízishelyzetet teremt, az ellátottak életét és egészségét veszélyezteti - , egyben felszólította, hogy a bezárt konyhákat haladéktalanul nyissák ki" - részletezi a közvetlen előzményeket a közlemény.

A megye vezetése elismeri a tetemes tartozást, s igyekszik azt mielőbb rendezni, ám komoly pénzügyi nehézségei miatt meg kell várnia, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak kiírt pályázaton igényelt 2,5 milliárd forintból mennyit kap Pest megye - mondta az MTI érdeklődésére Ambrus András sajtófőnök.

Az étkeztetési "vészhelyzet" elhárításának módjával kapcsolatban úgy fogalmazott: mivel a helyiségeknek az önkormányzat a tulajdonosa, a HunGast csupán birtokbavételi jogot kapott korábban, amit most - szolgáltatás híján - a megyeháza visszavett.

Az önkormányzat dolgozói hétfőn kinyitották a konyhákat és tálalókat, majd jegyzőkönyvet vettek fel, leltárt, s fotókat készítettek a benn lévő eszközökről, melyekért felelősséget vállalnak - közölte Ambrus András.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy tudatták-e a hétfői birtokbavételt a HunGast vezetőjével, a sajtófőnök nemmel válaszolt.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.