Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság

Október elsején veszi kezdetét Budapesten a fiatal szakácsok nemzetközi versenye, amely során 20 ország tehetséges szakácsai mérik össze tudásukat. A Chaine des Rotisseurs Gasztronómiai Világszervezet által 2024. október 1. és 5. között Magyarországon megrendezésre kerülő Ifjúsági Szakács Világbajnokságon hazánkat Nyikos Patrik, a Stand Restaurant ifjú szakácsa képviseli, aki hazai versenyen aratott győzelmével szerezte meg a lehetőséget, hogy részt vegyen a rangos megmérettetésen.

A Bocuse d’Or előszobájának számító igen szigorú szabályokkal rendelkező versenyen 27 év alatti szakácsok indulhatnak el.

Pintér Katalin a Chaine des Rotisseurs magyarországi szervezetének elnöke kiemelte, hogy az egyesület egyik célja, hogy lehetőséget adjanak a fiatal szakácsoknak, hogy megmutathassák tudásukat, és láthatóvá váljon az is, mi történik a szakácskultúrában a világ különböző pontjain. 

David R. Tetrault, a Világszervezet Igazgatóságának Tagja, Jeunes Chefs Rôtisseurs Bizottság Elnöke elmondta, hogy idén 47. alkalommal rendezik meg a világversenyt, és Budapesten immár második alkalommal.

A különösen nehéz megmérettetés a közel öt évtized során a gasztronómia egyik legfontosabb eseményévé vált. A rendezvényt először Svájcban tartották. Azóta a verseny nemzetközivé vált, és olyan neves szakácsok nőttek fel, mint Dalnoki Bence és Széll Tamás, akik a magyar gasztronómiát nemzetközi szinten is elismertté tették.

Bősze Ákos, Novák Iván, Pintér Katalin, David R. Tetrault és Kovács Lázár
Bősze Ákos, Novák Iván, Pintér Katalin, David R. Tetrault és Kovács Lázár
Fotó: SZT

A zsűri anonim módon értékeli a versenyzőket

A verseny a Metro Gasztroakadémián kerül megrendezésre, és nem csupán a főzésről szól majd. A résztvevőknek meg kell mutatni azt is, hogyan bánnak az alapanyagokkal, milyen technológiákat használnak, és miként tudják kreatívan hasznosítani a konyhai hulladékot.

A konyhai zsűri a munkafolyamatot, a kóstoló zsűri pedig több szempontból értékeli az adott tányérokat. A legtöbb pont az ízért jár, de figyelembe veszik a tálalst, az arányokat és a prezentációt is. A pontozás aránya 50-50%, így a versenyzőknek mindkét zsűri előtt bizonyítaniuk kell.

Egy versenyzőnek minél több olyan munkát vagy konyhatechnológiát kell bemutatnia, amivel rendelkezik, legyen szó párolásról, krémesítésről, habosításról.

- tette hozzá Kovács Lázár a rendezvény szakmai igazgatója.

A zsűri soraiban a szakma impozáns képviselői ülnek majd, és két neves magyar szakember is helyet foglal majd: Varga Áron és Hamvas Zoltán, míg a verseny szakmai igazgatója Kovács Lázár.

A helyszínt és az alapanyagokat a verseny szervezői biztosítják, és bár az alapanyagok részleteit titokban tartják, annyit elárultak, hogy a legkiválóbb magyar alapanyagokat válogatták össze, hogy bemutassák Magyarország sokszínűségét.

A verseny célja nem csak a tehetségek felfedezése, hanem a jövő vendéglátóipari szakembereinek képzése is. Ennek érdekében jött létre a Gasztronómiai Akadémia, hogy támogassa a fiatalokat, és segítse őket a szakmai fejlődésben. Mint azt Bősze Ákos, a METRO Nagykereskedelem HoReCa Business Development Managere és a verseny egyik szervezője elmondta:

 


Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.
A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett

A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.