Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "Az elmúlt 6 hétben 60%-kal nőtt a német jegyzés, amit a magyar sertésár is követ. Ez nem azt jelenti, hogy a sertéstenyésztőkre gondmentes időszak vár, hiszen az önköltségek továbbra is nagyon magasak, és az elmúlt években is azok voltak. A helyzetük némileg javult, ez viszont a húsipar számára hatalmas feladat egyben. A sertéstenyésztés önköltsége folyamatosan növekszik. A takarmányok is egyre csak drágulnak, évente többször is, ezt a háború most tovább tetőzi. Egyelőre nem látni, hogy bármi változás lenne, sőt, minden egyes nappal, amíg tart a háború, tovább fokozódik a bizonytalanság és tovább nőhetnek az árak. Továbbá növekednek az energiaköltségek. Sok esetben úgy kötnek szerződéseket a gazdasági szereplők, hogy adott napra kötik: ami ma van, az holnapra már más lesz, ezért minden egyes nap számít.
Döbbenetes, milyen önköltségnövekedés van jelenleg. Az élősertés ára viszont nem fog csökkenni a közeljövőben, ezért a sertéshúsnak és a húskészítményeknek az átadási és a fogyasztói árának is növekednie kell, különben a húsipar veszteséges lesz és kivonul a gazdaságból. A fogyasztók felé azt kell közölnöm, hogy a termékek valódi költségeit meg kell mutatni a fogyasztói árakban. Egyszerűen nem tudjuk ezeket az önköltségeket lenyelni. Ha ez nem sikerül, akkor rengetegen mehetnek majd csődbe - mondta Éder Tamás.
Hozzátette, hogy elképzelhető, hogy valamelyest csökkenni fog a fogyasztás, de ezt a kockázatot be kell vállalni. Fel kell készülni arra is, hogy a termékpaletta is szét fog csúszni, lesznek fogyasztói a prémium termékeknek, illetve az olcsóbb, de még mindig jó minőségű termékeknek is.
Lesznek olyanok, akik a túlélésért küzdenek és lesznek olyanok, akik szintén küzdenek, de tudnak még fejleszteni – akkor pedig el tudnak szakadni a többiektől.
Forrás: Store Insider