Élővé kell tenni a hungarikumokat

Az agrárminiszter szerint élővé kell tenni a hungarikumokat, mert azok így maradnak fenn, erősödnek meg és nyújtanak megélhetést a hagyományt ápoló közösségeknek. Fazekas Sándor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat.

A hungarikumok a magyar szellem csúcsteljesítményei, és ezek nem csupán tárgyakban jelenhetnek meg, hanem művészeti alkotásokban, zenében, konyhaművészeti értékben, közösségi megnyilvánulásokban – nyilatkozta Fazekas Sándor agrárminiszter, a Hungarikumbizottság elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának.

Mint mondta: a Hungarikumbizottság őrködik a hungarikumok felett. Jogi védelmet nyújtanak, reklámozni tudják és pályázati lehetőségekkel segítik a hungarikumokat. Ha kell, eljárnak egy-egy esetben Brüsszelben, vagy más államokban is az ügyek érdekében.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédet mond a magyar nemzeti értékeket bemutató, első alkalommal megrendezett Hungarikum Hétvége elnevezésű kulturális és gasztronómiai fesztivál megnyitóján a budai Várban.

Beszélt arról is, hogy az akácügyben az első kört már megnyertük, hiszen az akácot olyan növénnyé akarták nyilvánítani, mely terheli a környezetet, noha nálunk ez egy kultúrnövény, szervezetten telepítik az Alföldön. Az a rendelet egyelőre nem született meg, mely besorolta volna ezt a növényt egy hátrányos kategóriába. Lehetséges, hogy itt még további meccseket kell végigvinni, és megnyerni – tette hozzá.

Megemlítette azt is, hogy az értékes élelmiszereket mindig is hamisították. Példaként említette a tokaji aszút.

Úgy vélte: a magyar emberek a hungarikumok alatt többnyire az élelmiszereket értik, noha a magyar nóta, a magyar operett, vagy akár Széchenyi István, Puskás Ferenc munkássága, a tárgyi néprajz elemei, sőt akár a táncházmozgalom is ide sorolható. Bár ezek nyilvánvalóan nem annyira kézzelfoghatók, mint a kiváló kalocsai paprika - mondta a miniszter.

Beszámolt arról is, hogy közel 400 települési értéktár bizottság alakult meg az elmúlt időszakban. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat.

A célunk az, hogy ezek az értékek élők legyenek, akkor ugyanis megélhetést biztosítanak a gondozó közösségnek – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Forrás: Élelmiszer Online


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.