Élővé kell tenni a hungarikumokat

Az agrárminiszter szerint élővé kell tenni a hungarikumokat, mert azok így maradnak fenn, erősödnek meg és nyújtanak megélhetést a hagyományt ápoló közösségeknek. Fazekas Sándor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat.

A hungarikumok a magyar szellem csúcsteljesítményei, és ezek nem csupán tárgyakban jelenhetnek meg, hanem művészeti alkotásokban, zenében, konyhaművészeti értékben, közösségi megnyilvánulásokban – nyilatkozta Fazekas Sándor agrárminiszter, a Hungarikumbizottság elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának.

Mint mondta: a Hungarikumbizottság őrködik a hungarikumok felett. Jogi védelmet nyújtanak, reklámozni tudják és pályázati lehetőségekkel segítik a hungarikumokat. Ha kell, eljárnak egy-egy esetben Brüsszelben, vagy más államokban is az ügyek érdekében.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédet mond a magyar nemzeti értékeket bemutató, első alkalommal megrendezett Hungarikum Hétvége elnevezésű kulturális és gasztronómiai fesztivál megnyitóján a budai Várban.

Beszélt arról is, hogy az akácügyben az első kört már megnyertük, hiszen az akácot olyan növénnyé akarták nyilvánítani, mely terheli a környezetet, noha nálunk ez egy kultúrnövény, szervezetten telepítik az Alföldön. Az a rendelet egyelőre nem született meg, mely besorolta volna ezt a növényt egy hátrányos kategóriába. Lehetséges, hogy itt még további meccseket kell végigvinni, és megnyerni – tette hozzá.

Megemlítette azt is, hogy az értékes élelmiszereket mindig is hamisították. Példaként említette a tokaji aszút.

Úgy vélte: a magyar emberek a hungarikumok alatt többnyire az élelmiszereket értik, noha a magyar nóta, a magyar operett, vagy akár Széchenyi István, Puskás Ferenc munkássága, a tárgyi néprajz elemei, sőt akár a táncházmozgalom is ide sorolható. Bár ezek nyilvánvalóan nem annyira kézzelfoghatók, mint a kiváló kalocsai paprika - mondta a miniszter.

Beszámolt arról is, hogy közel 400 települési értéktár bizottság alakult meg az elmúlt időszakban. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat.

A célunk az, hogy ezek az értékek élők legyenek, akkor ugyanis megélhetést biztosítanak a gondozó közösségnek – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Forrás: Élelmiszer Online


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?