„A Borszerda ötlete (honnan máshonnan?) Amerikából származik – mondta el az esemény kapcsán szervezett sajtóbeszélgetésen Tóth Gedeon, az AMC szakmai tanácsadója -, ahol egy egyetemi campus diákjai vették rá a helyi vendéglőst, adná olcsóbban a hét egy napján a borokat. Az ötlet bevált…”
Olyannyira, hogy mint azt megtudhattuk, napjainkra az USA az éves borfogyasztás területén az első helyre került a nemzetek rangsorában. Azért az egy főre jutó, 30 literes átlagunkkal nem kell szégyenkeznünk. A szakemberek szerint a mennyiség jelentősen nem növelhető, azonban elgondolkodtató adat, hogy a hazai borfogyasztásnak mindössze 10 százaléka kerül a vendéglők asztalára. A cél tehát nem más, mint a fogyasztókhoz vezető út lerövidítése. Ennek egyik eszköze a Borszerda, melynek során az akcióhoz csatlakozó éttermek ezen a szerdán 50, a kereskedők pedig legalább 10 százalékos kedvezményt adnak minőségi magyar fehérboraik listaárából.
„A borszerdák kitűnő alkalmat nyújtanak a legjobb magyar borok kóstolására, a minőségi magyar borkészítés világának megismerésére. A részt vevő éttermek ajánlásai emellett a borok harmonikus gasztronómiai beágyazását is biztosítják” – vélekedik Horkay András, a WSET-akkreditációval rendelkező boriskola, a CEWI (Central European Wine Institute) igazgatója. Az éttermi borozás alkalmával a bor és a társaság élvezetét a hely atmoszférája, a gasztronómiai élmény és az emelkedett hangulat is fokozza. Gasztronómiai szempontból is praktikus ez a megoldás, hiszen az éppen kinézett ételhez hozzá lehet igazítani az italt – vagy éppen ellenkezőleg, a kóstolni vágyott borhoz a húst, halat, salátát, desszertet. Aki biztosra akar menni, célszerű az interneten is kutakodnia, hiszen ma már szinte minden vendéglátóhely működtet saját honlapot, ahol az aktuális bor- és étlap is megtalálható általában.
„A magyar bor nagyon sokat köszönhet a magyar gasztronómiának – tette hozzá Tóth Gedeon -. A borászok sokat tanultak a gasztronómiából, és a rendszerváltás óta eltelt időben be tudták bizonyítani, hogy bort nem csak a zsíros kenyérhez és a pörkölthöz lehet adni. tanítani kell a fogyasztót, és tanulni kell a felszolgálóknak, hogyan lehet ezt megtenni. A pincérek borismerete nagyon fontos lehet ehhez.”
A Borszerda célja nem az, hogy több bor fogyjon, hanem az, hogy más megközelítésben találkozzon vendég a borral. Az idei év másik Borszerdáját november 9-én tarják – ekkor a vörösborok kerülnek majd terítékre.
Első Borszerda 2011-ben
Száznál is több vendéglő, borszaküzlet népszerűsíti szeptember 21-én, az első idei borszerdán a minőségi magyar borokat és a kulturált borfogyasztást. Az akcióhoz csatlakozó éttermek ezen a napon 50, a kereskedők pedig legalább 10 százalékos kedvezményt adnak minőségi magyar fehérboraik listaárából. Az akcióhoz csatlakozni, illetve asztalt foglalni a www.borszerdak.hu oldalon lehet.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.