Elvesztette három Michelin-csillagát a leghíresebb szusiétterem

Mivel nyilvánosan nem lehet foglalni a tokiói Jiróba, kikerült a Michelin-katalógusból a világ leghíresebb háromcsillagos szusiétterme.

Nem az étterem minőségével volt probléma, hanem azzal, hogy már nem áll nyitva a közönség előtt és így nem felel meg az éttermi katalógus követelményeinek. "Tudomásunkra jutott, hogy Szukijabasi Dzsiro többé nem fogad nyilvános foglalást, emiatt kikerült az érdeklődési körünkből" - közölte a Michelin-katalógus szóvivője kedden, az étteremkalauz legfrissebb tokiói kiadásának bemutatóján. Mint hozzáfűzte: a Michelin politikája szerint csak olyan éttermekkel foglalkozik, ahová bárki bejuthat, ha enni akar. Az ugyancsak háromcsillagos tokiói Szusi Szaito étterem szintén kikerült az új kiadásból hasonló okok miatt.

A Michelin 2020-as katalógusa megerősítette Tokió kulináris fővárosi státuszát. A japán fővárosban 226 csillagos étterem van, több mint a világ bármely más városában – beleértve Párizst is. Tizenegy étterem háromcsillagos minősítést kapott, közülük 3 már egyhuzamban 13. alkalommal.

A Jiro 2007 óta, mikor a Michelin első tokiói kiadása megjelent, minden évben elnyerte a három csillagot. 2014-ben Barack Obama amerikai elnök ott ebédelt Abe Sindzó japán kormányfővel, de az étterem vendége volt Hugh Jackman és Katy Perry is.

Az étterem kilencvenes éveiben járó tulajdonosa, Ono Dzsiro idősebb fia segítségével még mindig szusit szolgál fel, fiatalabb fia pedig egy másik éttermet vezet, amelynek két csillaga van.

A híres Szusi Dzsiro 1965-ben nyílt meg a tokiói Ginza kerületben. Mindig is nehéz volt helyet foglalni az étterembe, de manapság már csak azok élvezhetik a séf 40 ezer jenes (112 ezer forintos) válogatását, akik törzsvendégek, különleges kapcsolatokkal rendelkeznek vagy egy luxusszálló foglal helyet számukra.

A Jiro honlapja szerint az étterem jelenleg nem tud foglalásokat felvenni, amiért elnézést kérnek. Mivel az étteremben egyszerre mindössze tízen tudnak helyet foglalni, a helyzet egy ideig biztos nem fog változni - írják.

 

 

Forrás: MTI


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.